Co skrývá dno jezera?

recenze

Na dně (2019) / wendy088
Na dně

Není jednoduché přijít s thrillerem, který by neměl "otřelý" námět a dokázal mezi ostatními knihami stejného žánru zaujmout, ale R. Caine se to povedlo na jedničku...

Gina Royalová věří, že žije dokonalý život, má milujícího manžela, dvě nádherné děti, společný dům a žádné finanční problémy. Je běžný den a Gina vyzvedává své děti ze školy. Když přijíždí k domovu, je ulice k domu zablokovaná policisty. Někdo, pravděpodobně opilý řidič prorazil garáž jejího manžela a právě díra ve zdi odhalila hrůzu za dveřmi garáže, kde si její manžel Mel postavil svou dílnu, aby zde měl své soukromí. Všichni mohli jasně vidět, co je uvnitř - tělo mrtvé ženy visící ze stropu. Mel právě v této garáži mučil mladé ženy, které následně chladnokrevně vraždil.

Gině se najednou změní život z minuty na minutu. Dozvídá se, že její manžel je sériový vrah chladnokrevně vraždící mladé ženy a co víc, pro policii se stává další podezřelou jako pomocnice svého muže, která přinejmenším musela o všem, co se děje v domě vědět.

Ačkoliv je později soudem zbavena viny, přesvědčit o pravdě i rodiny obětí a blízké okolí bohužel nedokáže. Nezbývá jí než opustit tehdejší život a přesunout se i se svými dětmi jinam. Po třech předchozích neúspěšných pokusech někde zakotvit se zdá, že rodina konečně našla bezpečné zázemí. Je jím vzdálené jezero Stillhouse na venkově. Předešlý život ale všechny hluboce poznamenal. I když mají všichni novou identitu, neustále se musejí ohlížet kolem sebe, aby někde nezanechali stopu. Jen si představte, co musí znamenat pro dva teenagery omezený přístup k internetu, funkcím smartphonu a hlavně naučit se držet jazyk za zuby. I když si děti jen matně pamatují, co se přihodilo, když byli ještě děti, veřejnost nezapomíná... Na internetu se stále objevují nenávistné vzkazy. A nezapomíná ani jejich otec, který sedí ve vězení, čeká na trest smrti a píše své rodině dopisy.
Nyní ale je čas přestat být paranoidní a konečně začít žít, daleko od všeho a všech z minulosti. Gina – nyní Gwen chce konečně dopřát svým dětem opravdový domov. Všichni si zde nachází nové přátelé a začnou opravovat i domek u jezera, kde se usadili. Zdá se, že se opravdu začíná vše obracet k lepšímu, dokud nezaklepou na dveře strážníci, že v jezeře byla nalezena mrtvola mladé ženy…
Situace až příliš nápadně připomíná to, co už se někdy stalo. Opět mladá žena, zavražděná a pohozená do jezera. Kdo za tímhle stojí? Je možné, že má Mel komplice? Jak se mohl dozvědět, kde jsou?

Tak tuhle knihu jsem jen s těžkým srdcem před spaním odkládala. Je to přesně ten typ, který nechcete za žádnou cenu odložit a nejraději byste četli až do rána. I když jsem se dost divila, že bych nevěděla, co můj muž většinu volného času dělá v garáži, psychologické zpracování postav mě velmi bavilo. Navíc si Rachel Caine otevřeným závěrem dobře připravila půdu pro pokračování knihy, tak doufám, že bude minimálně stejně dobrý jako kniha Na dně.

Komentáře (0)

Přidat komentář