Mapa kostí

recenze

Mapa kostí (2019) / wendy088
Mapa kostí

Jane Yolen se ve svém románu vrací k hrůzám druhé světové války a holocaustu. Vypráví příběh o dvojčatech Chaimovi a Gittel Abramowitzových, jejichž rodina byla přemístěna do ghetta v Lodži v Polsku. Stísněně žijí v malém bytě s jinou rodinou, manželi Norenbergovými, včetně jejich dětí Sofie a Bruna. Když se situace v ghettu zhoršuje, zubní lékař Norenberg zmizí a jeho žena přichází o rozum, dostanou varování o jejich blížící se „svatební pozvánce“ (tj. transport do tábora odkud zpravidla není návratu). Rodině nezbývá než sehnat nějaké peníze a pokusit se o útěk. Chaim zastaví zásnubní prsten své matky, takže obě rodiny mohou uniknout do lesa a nakonec přes hranice do Sovětského svazu. Naneštěstí jejich předem naplánovaný únik nedopadne podle plánu a děti jsou od svých rodičů odděleny. Nejprve se ocitají ve skupině partyzánů v lese, kde se ukrývají a později končí v táboře nucených prací Sobanek, kde jsou vyráběny munice pro německé a polské armády. Děti zde trpí hladem, potýkají se s tyfem a dokonce jsou vystaveni hrůzným lékařským experimentům. Spousta jejich vrstevníků je nemilosrdně popravena za špatné chování, málo vykonané práce nebo umírají právě na tyfus. Podaří se Chaimovi, Gittel, Sofii a Brunovi hrůzostrašnou válku přežít? Shledají se ještě někdy se svými rodiči?

Kniha je rozdělena do 3 částí, na které poukazuje autorka i v závěrečných slovech. Měla by svým kontextem připomínat pohádku O perníkové chaloupce. V první části vypráví o životě v Lodžském ghettě. Ve druhé části o úniku hlubokým lesem a v poslední části o pracovním táboře. Všechny části zahrnují úryvky Gitteliných vzpomínek, což čtenáři poskytuje určitou úlevu v předvídání přežití této postavy. Na autorce velmi oceňuji její vykreslení charakteru postav, kdy i mezi málomluvného Chaima a jeho sestru Gittel postavila příjemný kontrast. Dvojčata se i beze slov dokonale dorozumívali mezi sebou vytvořenou znakovou řečí.
Přestože je celý příběh postavený na fikci, zanechal ve mně neskutečné emoce a zamyšlení se nad tématem holocaustu, která se týkalo i naší země a tuto knihu mohu doporučit nejen těm, které období druhé světové války zajímá.

Komentáře (0)

Přidat komentář