Alicina síť

recenze

Alicina síť (2018) / wendy088
Alicina síť

Knihy s válečnou tématikou nepatří mezi literaturu, kterou bych s oblibou vyhledávala, nicméně po přečtení anotace jsem věděla, že u téhle knihy chci udělat výjimku.
Alicina síť má dvě hlavní hrdinky, které v různých časových obdobích, a to v letech 1915 a 1947 vypráví svůj příběh. Přesto je svede osud dohromady a jejich časové linie se protnou.
V chaotickém období druhé světové války je Američanka a vysokoškolačka Charlie St. Clairová těhotná. Jelikož je svobodná, což se na mladou ženu nesluší, dělají její rodiče vše proto, aby se „svého malého problému“ zbavila, a proto ji matka doprovází na cestě do Evropy, aby situaci napravila. Jenže Charlie v sobě živí zoufalou naději, že její milovaná sestřenice Rose, která během války zmizela v nacisticky okupované Francii, by mohla být ještě živá. A proto se při jedné zastávce odloučí a odjíždí do Londýna odhodlaná zjistit, co se s Rose stalo.

V roce 1915 dostává Eve Gardinerová šanci, aby se připojila k boji proti Němcům a neočekávaně je přijata do práce jako špión. Zaslaná do Francie, která je obsazena nepřítelem, je vyškolena okouzlující Lili, "Královnou špiónů", která spravuje rozsáhlou síť tajných agentů přímo pod nosem nepřítele.

O třicet let později, pronásledovaná vlastní zradou, která nakonec roztrhla Alicinu síť, tráví Eve běžné dny opilá a odloučená v londýnském domě pouze se svým řidičem. Ale jen do doby, dokud se tam neobjeví právě Charlie…

Jak Eve Gardinerová, tak Charlie St. Clairová jsou hrdinky, které mají leccos společného. Ani jedna přímo nezapadá do konvence tehdejší doby. Obě to jsou ale silné ženy - bojovnice, které pojí touha dozvědět se pravdu a následně i pomsta. Abych byl upřímná, Evin příběh se mi líbil podstatně více než příběh Charlie. Eve bývala velmi statečnou ženou, která se obětovala pro svou zemi a často si za to sáhla až na samotné dno a za to si zaslouží můj obdiv. Evini démoni byli uvěřitelní a více jsem se do jejího vyprávění dokázala vcítit.

Autorka dokázala výborně vystupňovat napětí a tak jsem se postupně dovídala, zda si Charlie nechá dítě, zda Rose žije nebo jestli se Eve nadále bude utápět v alkoholu. Třešničkou na dortu v závěru pro mne bylo zjištění, že Louise de Bettignies (Lilly) nebyla fiktivní postavou a její příběh je založen na skutečných událostech stejně jako některé z dalších postav.

Knihu rozhodně doporučuji všem, kteří mají v oblibě historické romány se silným příběhem, protože takhle kniha rozhodně stojí za přečtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář