Chuť na skořicové šneky

recenze

Kavárna v Kodani (2018) 5 z 5 / Medvědářka
Kavárna v Kodani

Kate je ctižádostivá a velmi úspěšná manažerka v Londýnské PR agentuře. Již dlouho sní o povýšení, na které má právo, jenže se tak nestane. Místo ní dostane její místo někdo jiný. Kate je z toho zdrcená, ale chopí se příležitosti všem ukázat, že vedení udělalo chybu.
Vrhne se do nelehkého úkolu získat dánského klienta bytových doplňků a nábytku Larse. Ten ji pozve do Kodaně s ještě pár novináři, aby se udělalo co největší promo.
Novináři jsou ale pěkně otravní a tak se na cestu moc netěší. Netuší, že pro ně i samotnou Kate to bude cesta, která je navždy změní. Kodaň je město hygge a krom jeho krás a památek se zde dají najít i jiné věci.
Jenže vydrží jim tahle změna i po návratu do Londýna? Nezbude nakonec jen vzpomínka a oni se vrátí zase ke svým dřívějším životům? Stačí vůbec pro změnu jeden týden?

Cosmopolis na sklonku loňského roku vydalo román o hygge. Tohle populární slovo se u nás objevuje už delší dobu a ne každý si stále uvědomuje, co vlastně znamená.
Hygge je nejen stav mysli, ale i života a toho, jak žijete a přesně tak je to prezentováno v téhle knize.
Sází se v ní na lehkou notu s romantikou a i když víte, jak to nejspíš skončí, tak si to přečtete.
Vždyť už samotná obálka vás k tomu vyzývá. Kateřina Brabcová přesně vystihla tím obrázkem moje pocity z hygge - kouřící šálek horkého nápoje.
Ale vraťme se k příběhu. Hlavní hrdinové si mě získali. Bavila jsem se slovními přestřelkami mezi Kate a vzteklou liškou. Toužila jsem poznávat krásy Kodaně a chtěla si vypít šálek kávy ve Varme s Evou.
Z celé knihy na vás sálá klid a vy máte chuť se zavrtat do huňaté deky, zapálit pár svíček a jen nerušeně relaxovat. Možná i proto jsem tuhle knihu četla tak dlouho. Dávkovala jsem si ji po troškách, když mi bylo smutno a nebo jsem měla v práci den blbec. To jsem vždy zatoužila po něčem tak hřejivém jako jsou skořicový šneci, které se v knize pekli a jedli snad neustále.
Líbilo se mi, jak se některé postavy vyvíjeli a kolik lidskosti se v těch několika řádcích našlo. Prostě nenáročné čtení, které vám dá klid a pohodu.
Já už se moc těším na další knihu Pekařství v Brooklynu, která bude tento rok a bude navazovat na tuhle sérii Romantické útěky.

Komentáře (0)

Přidat komentář