Chmatákovým nikdy nevěřte!

recenze

Chmatákovi a zlatý diamant (2020) 4 z 5 / Podlavicí
Chmatákovi a zlatý diamant

Naše oblíbená rodina je zpět. Druhé vydání příběhu o této slavné rodince má název Chmatákovi a zlatý diamant. Tentokrát nás čeká noční dobrodružství, útěk z vězení a rodinné shledání.

Maminka Mája, tatínek Mstiboj, sourozenci Tonda a Berta, svým pravým jménem Poberta. Všichni umí lhát. Až na Tondu. Tonda je slušný mladý kluk, kterému se každá špatnost protiví. I když se snaží, lhát mu prostě nejde. Pokud se snaží zalhat, bolí ho břicho. Ale je šikovný na jiné věci. Umí napočítat do tisíce, moc pěkně kreslí či si sám zaváže tkaničky. S těmito schopnostmi však do této rodiny moc nezapadá. Naučí se Tonda někdy lhát, aby udělal rodičům radost?

Abychom nezapomněli. V příběhu se také objevuje Čmucháček, domácí mazlíček. Na první pohled děsivý pejsek, rodině je však velmi oddaný a věrný.

Pan Leopold, neboli pan Polda, je muž zákona a podezírá tatínka z krádeže novin. Jelikož všichni dobře zatloukají, krádež se neprokáže. Polda má s Tondou dobré vztahy, protože ví, že mu nezalže, a může se tak na jeho informace spolehnout. A tak se jednoho dne Tonda prořekne, že jeho rodiče se vydali na výstavu zlatého diamantu. Pan Leopold neváhá a vydává se za rodinkou, protože tuší nějakou nekalost.

„Ale vždyť to přece byly noviny pana Poldy,“ zkouší to Tonda. „Ale teď už jsou naše,“ řekne maminka Mája. „Je to tak, Mstiboji?“ Mstiboj neodpovídá. Čte noviny. A zdá se, že v nich našel něco moc zajímavého. „Můžu se podívat?“ zeptá se maminka Mája, noviny tatínkovi sebere a hned se začte. „Ale, ale, ale,“ mumlá. Vezme si taky poslední sousto Mstibojovy snídaně a vypije poslední lok jeho kávy.

Kniha je doporučena pro nejmenší čtenáře, chlapce i dívky od šesti let. Doporučila bych ji dětem přibližně do deseti let. U starších dětí nevím, zda by je dokázala zaujmout. Příběh není nijak náročný, dobře se čte a je srozumitelný. Je rozdělený na kapitoly s názvy, které vždy nastiňují, co se v dané kapitole stane, nebo jaká je její hlavní myšlenka.

Ilustrace jsou skvělé, celostránkové i doplňující text. Objevují se tam i ilustrace připomínající formu komiksu. Dokonale doplňují psaný text, který je tak vhodný pro mladší čtenáře. Text je velikostí adekvátní věku.

Příběhy o této rodince mě velmi baví. Je pravda, že první díl mě nadchl o něco více, ale seznámili jsme se s babičkou Chmatákovou, kterou jsem si oblíbila, a zjistili jsme, že její sušenky opravdu nesmíme jíst. Celkově hodnotím knihu kladně, i přes všechny špatnosti, které se v příběhu odehrávají. Těším se na další díl. Co tentokrát vyvedou?

Takže nezapomeňte – Chmatákovým nikdy nevěřte, a pokud vám babička Chmatáková nabídne sušenku – NEJEZTE JI!

Děkujeme společnosti Euromedia Group, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář