Cesty osudu jsou nevyzpytatelné

recenze

Zloději dýmu (2019) / MilenneWaver
Zloději dýmu

Budoucnost světa neovlivňují pouze vladaři, princezny a významní lidé. Může to být i dítě. Zloděj, válečník nebo zrádce, který důvěřoval nesprávné osobě a hodlá se pomstít. V téhle knize se objeví všichni. Pět hrdinů, kteří se neznají, ale nakonec se jejich cesty dříve či později střetnou.

Zloději dýmu byla kniha, která se už těsně po vydání v zahraničí stala hitem. A podobně tomu tak bylo i tady, když se kniha před pár týdny vydala i u nás. Zloději dýmu jsou často přirovnáváni k YA verzi Hry o Trůny, ale věřte mi, že to není úplně přesné.

Princezna Catherine nikdy neměla dvakrát hezký život. V očích svého otce byla vždycky na mnohem nižším místě než její bratři a teď pro ni ke všemu připravil domluvené manželství s mužem, kterého nikdy neviděla. Catherine je jednou z postav, které si okamžitě zamilujete. Je laskavá a krásná, ale má zároveň i spoustu nedostatků, díky kterým se z ní nestala žádná Mary Sue. Její části se staly mými nejoblíbenějšími.
Tash je mladou lovkyní, která umí běhat rychleji než vítr a rozhodně jí nechybí pořádně prořízlá pusa ani sebevědomí. Právě ona má ty nejlepší hlášky v knize, které se vám okamžitě vryjí do srdce.
A Ambrose, March a Edyon by nemohli být odlišnější. Zatímco Ambrose je odvážný a silný voják a March miluje svůj původ a je ochotný udělat cokoliv, aby své zemi pomohl, Edyon ukradne cokoliv, co mu padne do oka, i kdyby mu kvůli tomu měli vyrazit pár zubů.

Autorce se zkrátka podařilo vytvořit naprosto úchvatné postavy, ke kterým nemáte problém si najít cestu a během chvíle si je všechny oblíbíte. A to se příliš často nestává.

Protože je fantasy knih celá řada, je opravdu těžké najít něco, co vybočuje z řady svou jedinečnou zápletkou. Ale Zloději dýmu beze sporu do téhle skupiny patří. Autorce se podařilo vytvořit něco, co jen tak nenajdete. Něco, u čeho si budete užívat každou stránku a stejně budete žadonit o víc.

Zpočátku by se sice mohlo zdát, že příběh, který je založený jenom na životě pěti postav, bude pořádně nudný, ale zdání klame. Autorka má ve svém rukávu připravenou celou řádku es, zvratů a cliffhangerů. A ty pokaždé přemění vaše relativně klidné čtení na noční můru, ve které se budete bát o své oblíbené postavy.
Všechno, i ten sebemenší detail ovlivní to, co se v příběhu stane. A proto zkrátka musím genialitu Sally Green obdivovat.

Autorčin styl psaní je neuvěřitelně chytlavý a poutavý. Je jedno, že zrovna nemáte čas přečíst si další kapitolu, stejně si knihu otevřete a budete číst, protože zkrátka musíte vědět, co se stane dál.

I když jsem upřímně vůbec nevěděla, co mám od Zlodějů dýmu čekat, nadšenější bych být nemohla. Styl, jakým je kniha psaná, děj, dokonce i postavy, všechno mě nadchlo natolik, že jsem se hned po dočtení běžela podívat, kdy vychází další díl. Knihu ráda doporučím i náročnějším čtenářům YA fantasy, jsem si jistá, že vás nezklame.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář