Černý dort jako dědictví

recenze

Černý dort (2023) 5 z 5 / bookbug_cz
Černý dort

Černý dort tradiční recept zažehnutý v rodině, která se rozpadá, v rodině, která vyrůstá v době, kdy se černošské rodiny musely snažit o své místo v životě ještě tisíckrát silněji než bílá většina. Tradiční pokrm, který je brán jako jediná jistota v rodině, něco, co je neměnné a objeví se i tehdy, když se vše okolo rozpadá. Jednotlivé kroky receptu se opakují a nabalují na sebe jako jednotlivé příběhy členů rodiny. Černý dort jako symbol jako dědictví.

Na začátku příběhu se dozvíme o smrti Eleanor Bennettové, matky Benny a Byrona, která svým dětem zanechá rozloučení z hlasového záznamu. Vyplašená, ale smířená, jim vypráví svůj životní příběh. Odkrývá se její pravá identita a životní pouť, která začala tragédií v srpnu 1965 na severním pobřeží západoindického ostrova, kdy byla jako mladá dívka odevzdaná svým otcem staršímu muži.

Eleanor za svého života potkala pár dobrých duší, kterých se v určitých obdobích života musela vzdát, a každou jednotlivou ztrátou jí puklo srdce o trochu víc. Jako dívka tmavé pleti však neměla moc možností, jak se stát lepším člověkem s lepší budoucností, ale díky svému talentu na čísla si přece jen dokázala vydobýt aspoň kousíček štěstí. Přátelství, která vydrží až do jedné, druhé, třetí smrtito vše Eleanor udržuje při životě.
V knize se objevují historické milníky tíživé atmosféry ostrovů Commonwealthu, osudy černošských obyvatel. Ukazuje se jejich touha na lepší život, boj o vzdělání. I

Eleanor s manželem byli ve svém novém životě silně ovlivněni svým nelehkým dětstvím a po svých dětem vyžadovali jen ty nejlepší výsledky. Jak ve studiu, kariéře, tak osobním životě. A byla to hlavně Benny, která kvůli tlakům ze strany rodičů přetrhala s rodinou kontakty a snažila se nalézt své místo v životě tak nějak po svém.
Smutná kniha plná bolesti, rodinných tajemství, šokujících pravd a křivd s nádechem nevyslovené naděje. Tak nějak bych shrnula Černý dort, který řadím mezi tři nejlepší knihy, jaké jsem kdy četla. Miluju to a vy budete taky!


Černý dort Černý dort Charmaine Wilkerson

Když Eleanor Bennettová zemře, zůstanou po ní dvě děti, Byron a Benny, a bizarní dědictví: černý dort, upečený podle rodinného receptu s dlouhou historií, a hlasová zpráva. Jejím prostřednictvím Eleanor sdílí bouřlivý příběh o tvr... více


Komentáře (0)

Přidat komentář