Černočerné srdce: nejsilnější díl ze série Cormoran Strike

recenze

Černočerné srdce (2024) 5 z 5 / Suzanne
Černočerné srdce

Do detektivní kanceláře přichází vyděšená Edie Ledwellová, autorka kultovního seriálu Černočerné srdce, a požádá Robin Ellacottovou, aby s Cormoranem Strikem vypátrali internetového uživatele Anomieho, který ji šikanuje. O pár týdnů později je Edie Ledwellová zavražděná na hřbitově Highgate, a tak se Robin se Strikem pouští do pátrání v reálném světě i temných vodách internetu.

(Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatros Media :)

Anomie společně s uživatelem Morehousem vytvořili populární Drekovu hru, která je založená na seriálu Černočerné srdce. Jenže Edie Ledwellová hru v jednom rozhovoru nepřímo zkritizovala, a Anomie se obrátil proti ní. Roky jí šikanoval, pomlouval, štval proti ní fanoušky a navíc zveřejňoval spoustu informací z jejího soukromého života. Je ale Anomie vrah, nebo se jedná o dvě různé osoby?

Černočerné srdce je skvěle propracované, napínavé a chytlavé, takže vás pohltí od první do poslední stránky. Nechybí tu vražda, tajemství, prostředí internetu, akce a také překvapivá odhalení a zvraty. Základní dějovou linku tvoří pátrání po identitě Anomieho a vraha animátorky Edie Ledwellové. Mě ale snad ještě víc zajímalo a bavilo postupné odhalování moderátorů Drekovy hry, jejich vzájemné vztahy a tajemství.

Neodmyslitelnou součást příběhu tvoří osobní život Cormorana a Robin. Oběma se daří poměrně dobře a posouvají se v životě i osobním růstu. Vztah mezi Cormoranem a Robin balancující na hranici přátelství a něžnějších citů se komplikuje, ale oba si konečně začínají uvědomovat a připouštět své city.

Asi nemusím zmiňovat, že pod pseudonymem Robert Galbraith se „skrývá“ světoznámá autorka J. K. Rowlingová. Autorka má všeho pečlivě nastudované a vyrešeršované, takže do textu hladce zakomponovala řadu témat, podrobností a informací. V Černočerném srdci varuje před toxicitou na internetu a kyberšikanou, nástrahami sociálních sítí, sílícími pravicovými hnutí a stranami i misogynií.

Ze vší té toxicity na internetu mi bylo úzko, zvlášť když jsem si uvědomila, že se tohle děje i ve skutečnosti, většinu nepříjemných vedlejších postav bych nejradši profackovala, zato s těmi pár sympatickými jsem soucítila tak, až jsem měla skoro na krajíčku, protože jim osud (tedy autorka) hrozně naložil a tohle si nezasloužily. Černočerné srdce se tak pro mě stalo nesilnějším ze všech dosud šesti česky vydaných dílů.

Doporučuji ho všemi deseti (stejně jako celou sérii) všem čtenářům, kteří si potrpí na pomalejší detektivky s komplikovaným dějem, bohatým jazykem, životnými postavami, působivými popisy prostředí a trochou toho pnutí mezi ústřední dvojicí. A já nedočkavě vyhlížím překlad sedmého dílu s názvem The Running Grave, který v originále vyšel na podzim roku 2023.


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Když do detektivní­ kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívko... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

JidášRimmer
12.03.2024

Rowlingová zde zúročila svoje zkušenosti s nenávistnými projevy fanoušků, i se stížnostmi na plagiátorství. Tato kniha se mi nečetla snadno, nutí člověka hodně přemýšlet a hodnotit. Výborná zápletka, gradace i rozuzlení. Přeji autorce, a tím i sobě mnoho dalších takto výborných knih.