Černá lilie

recenze

Černá lilie (2023) 3 z 5 / Jenda744
Černá lilie

Také jste čekali na další literární počin českého spisovatele Vlastimila Vondrušky? A máte rádi jeho sérii Hříšní lidé Království českého? Pak si nenechte ujít nové pokračování! Pod záštitou nakladatelství MOBA totiž vyšel už jednatřicátý díl nazvaný Černá lilie.

Musím říct, že tato série už v mé knihovně zabírá poměrně dost místa. Přesto nelituji a vždy novou knihu pořídím. Příběhy s Oldřichem z Chlumu a panošem Otou mám zkrátka rád. A užil jsem si i tento nejnovější. Tentokrát vás čeká řešení záhady: jaké tajemství skrývá tapisérie, na které je zobrazena mimo jiné černá lilie? Ano, už víte, odkud je odvozen název celé knihy!

Naši oblíbení hrdinové se pustí i do pátrání: zemřela totiž paní Sibyla sestřenice Oldřicha Zajíce. Jenže není jasné, zda šlo o nehodu či vraždu. Kdo je odpovědný za její smrt? A protože se zrovna koná rodinná slavnost, na kterou dorazilo mnoho lidí, podezřelých je opravdu hodně. A naši hlavní hrdinové musí vše prověřit! Když však dojde k další vraždě, začíná být jasné, že nešlo jen o nešťastnou nehodu. Kdo ještě přijde o život?

Pokud sérii znáte, tak víte, co můžete od autora čekat. Píše stále stejným stylem: dokáže své příběhy pěkně zamotat, využívá poměrně dost postav, nebrání se známým klišé a dokonce využívá i nepravděpodobné zvraty. Přesto vše dohromady skvěle funguje a čtenáři se na jeho vyprávění zkrátka těší. Vzhledem k tomu, že tato série má už tolik dílů, přijde mi, že se pan Vondruška už občas opakuje. Na druhou stranu: sám nevím, co nového bych vymýšlel. Takže nejspíš můžeme být rádi, že stále přibývají nové díly.

Pokud máte rádi historické detektivky a oblíbili jste si hlavní postavy z této Vondruškovy série - Oldřicha a Otu, pravděpodobně budete i tentokrát spokojeni. Naštěstí jsou tyto knihy jednohubkami, takže člověk nelituje času, který čtením stráví. A já se stejně pustím i do dalšího dílu, který ještě určitě vyjde. Vlastně jsem zvědavý, kdy a hlavně jakým způsobem autor tuto svou sérii ukončí. Vypadá to, že se ještě máme na co těšit!

Komentáře (0)

Přidat komentář