Časy intrik a vražd

recenze

Zlatá růže (2019) / AnickaZv
Zlatá růže

Říká se, že obal prodává. Grafické ztvárnění obalu knihy Zlatá růže od Zuzany Koubkové je opravdu krásné a adekvátní obsahu knihy. V tomto případě jsou obsah a obal v nádherné symbióze. Na obal se moc příjemně dívá, kniha se čte doslova „jedna báseň“.

Musím přiznat, že originální obaly, grafické zpracování a vůně knih jsou důvodem, proč jsem dosud nepřišla na chuť elektronickým knihám, které si vůbec nepořizuji a nemám doma ani jednu.

Jsem zvyklá číst historické romány a detektivky od pana Vondrušky, a proto jsem byla zvědavá, jak si s tímto žánrem poradí mladá dáma Zuzana Koubková. A co mohu po přečtení knihy Zlatá růže pronést? Paní Koubková je dle mého soudu jiná než pan Vondruška, ale je skvělá stejně jako on!

Poté, co jsem se dozvěděla, že spisovatelka vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze a je rostlinolékařka, obdivuji ji, kterak dokáže zapáleně a fundovaně psát o dávné době 14. století, když odborné historické prameny studovala jen coby svůj koníček. Za to před paní Koubkovou hluboce skláním klobouk!

Ačkoliv Zlatá růže je už pátý díl knižní série s kriminální zápletkou s názvem Bratr Zdislav, pro mě byl tento pátý díl prvním. Ostatně to ale nevadí, protože jednotlivé romány na sebe navazují jen volně, každý román vypráví svůj příběh, a proto plánuji, že je budu číst pozpátku – od pátého dílu po první.

Hlavní postava je rytíř johanitského řádu bratr Zdislav, někdy zvaný Zdík a to je spojující hlavní postava ve všech dílech.

Máte-li rádi intriky a je-li vám blízká templářská problematika, jsem si jista, že vás tato kniha osloví. Právě mocenské intriky bavily Vítkovce, kteří vládli v první polovině 14. století v jižních Čechách. V kraji docházelo k vraždám a únosům a zmizel také johanita Otto. Má zmizení Otty nějakou souvislost s jinými vraždami? Přijde se na to?

Zápletka příběhu přidává na čtivosti a já jsem se od knihy nemohla odtrhnout a četla jsem nadopovaná voňavou kávičkou až do pozdních nočních hodin.

Závěrem přidávám citát z knihy:

„Ostatně i Zdík si konečně zavdal pořádně. Víno bylo sice trpké, ale po půlroce odříkání chutnalo skvěle.

„V současné době je ta chodba zatopená,“ vysvětloval Ulman. „Otto chtěl zjistit, zda by z ní nešla voda nějakým způsobem odčerpat.“

„A?“

„Nic. Nikdy se z toho sklepa nevrátil.“

„Zemřel tam?“ nechápal Zdislav.

„Zmizel.“

„Jak zmizel?“

„Kdybych věděl jak, Zdislave,“ ucedil Ulman, „nechytal bych se stébel.“

„Stébel? Ach tak. Ty chceš říci, že bys nepotřeboval mě.“

Komentáře (1)

Přidat komentář

R.E.M.
10.05.2019

Paní Zuzana Koubková se zařadila k mým oblíbeným autorům historických detektivek a historických románů. Souhlasím se vším - kromě srovnání s V. Vondruškou. Její detektivky považuji za lepší.