Čas čarodějnic v novém obalu

recenze

Čas čarodějnic (2019) 5 z 5 / LukBook
Čas čarodějnic

Čas čarodějnic od Deborah Harkness se dočkal nového vydání se seriálovou obálkou. Dokáže první díl nalákat na celou trilogii a zaujmout i osm let po původním překladu?

Samozřejmě je to velice chytré opět vyslat Čas čarodějek na svět, když byl podle něho natočen stejnojmenný seriál. Díky tomu má možnost získat si velké množství nových fanoušků a opětovně upoutat pozornost.

První díl je úvodem do celé série, ve které historička a zároveň čarodějka Diana Bishopová nalézá očarovaný alchymistický rukopis, který jí změní dosavadní život. Od smrti svých rodičů se totiž distancovala od magie, přestože ji stále má v krvi. Od tajuplného objevu se v její blízkosti začínají objevovat čarodějky, upíři a démoni, které kniha rovněž přilákala. Brzy se setkává i s vědcem a upírem Matthewem Clairmontem, který ji velice brzy začne přitahovat. Sama ovšem vůbec netuší, co by pro ni mohl tento zakázaný vztah znamenat.

Vzhledem k přítomnosti upírů a romance čtenáře okamžitě napadne přirovnání k milovanému i nenáviděnému Stmívání. A minimálně z malé části by se dala v Čase čarodějnic tato inspirace najít. Na druhou stranu se všem příběh rozvíjí trochu jiným směrem, působí daleko dospěleji a nabízí i hodně silný historický podtext.

Právě různé odkazy na události, postavy či knihy z dějin vytvářejí z tohoto příběhu daleko komplexnější román, ve kterém narazíte i na templáře nebo Isaaca Newtona. Především úvodní seznamovací část tak působí daleko vyzráleji a nabízí čtenářům poutavý, ale zároveň i trochu poučný děj.

Postupem času se ovšem všechno zvrhne v romanci, ve které si upír tvrdě hají svoji partnerku a získává si na ní slušnou závislost. Možná mohla být právě tato část přecijen o něco méně vyzdvihnuta a nemusela být za každou cenu tak průrazná. Díky již mnohokrát opakovanému láskyplnému příběhu se opět ocitáme v knize určené zejména ženám, protože většinu chlapů přestanou po chvíli zamilované řeči dojímat.

Na druhou stranu je tu stále podtext v podobě chystající se války mezi jednotlivými rasami čarodějnic, upírů a démonů, který vyždímává z příběhu trochu více přitažlivosti i pro méně romantické duše. Dočkáte se i zajímavého poměřování moci čarodějek a upírů nebo rozšifrování jejich komplikovaných vztahů. Démoni jsou prozatím trochu upozaděni a vlastně jsem ani příliš nepochopil, co mají za zvláštní schopnosti.

Z hlavních hrdinů mě daleko více zaujal upír Matthew, který je prostě tím klasickým drsným padouchem, který se změnil a zamiloval. Tenhle koncept už tady sice několikrát byl, ale tentokrát je popsán poměrně přesvědčivě a postava působí i docela temně a nebezpečně.

Délka knihy přesahující pět set stran dává tušit, že celý příběh se opravdu důkladně rozvine a nabídne i několik odboček a zvratů. Určitě se v něm najdou i méně zábavná místa, ale celkově je poměrně čtivý a nabízí dramatickou atmosféru.

Samotný příběh vyznívá daleko komplexněji a vyzráleji než zmiňovaná Twilight sága, ale zároveň s ní má určitě některé společné prvky. Fanouškům tohoto upírského fenoménu bych Čas čarodějnic určitě doporučil, ale zároveň bych od něj neodrazoval ani některé jeho odpůrce. Deborah Harkness se totiž do vytváření této trilogie pustila trochu odlišným způsobem a díky tomu ji posunula o level výše.

Knihu vydalo a recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Laser, které patří pod společnost Euromedia Group.

Komentáře (0)

Přidat komentář