Čas čarodějnic
kniha od: Deborah Harkness
KoupitKoupit eknihu
Historička a čarodějnice Diana Bishopová celý svůj život odmítala své nadpřirozené nadání. Očarovaný alchymistický rukopis však do jejího života vnese nevítaný příval magie a najednou se o ni zajímají nejen čarodějnice, ale i démoni a upíři. Záhy se po Dianině boku objeví i záhadný Matthew Clairmont, vědec, válečník a upír. Přestože mezi bytostmi panuje staleté nepřátelství, Diana a Matthew se jen s obtížemi brání vzájemné mrazivé přitažlivosti....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396778/big_cas-carodejnic-Uzs-396778.jpg 4.21218Čas čarodějnic / Príbeh čarodejnice 1.
Žánr:
Literatura světová, Pro ženy, Fantasy
Vydáno: 2019, Laser-books (Laser)
A Discovery of Witches, 2011
Komentáře (281)
Kniha Čas čarodějnic

V zásadě knihy dočítám, ale tohle mě zoufale nebavilo. Na začátku knížky jsem neustále kontrolovala, jestli čtu opravdu první díl série, protože mi spousta věcí přišla neobjasněných. Jako bych už ,,měla vědět" o ději a o postavách víc. Dostala jsem se asi do 1/3 knihy a příběh se nikam neposunul. Čarodějnice Diana náhodou objevila v knihovně knihu, o kterou se vůbec nezajímala a vrátila ji zpět, načež se o ni začali zajímat různé bytosti v čele s upírem Matthewem, s nímž si zašla na čaj a na jógu. Jako fakt? Následovala nuda, nuda, šeď, šeď... Nedala jsem to.

Začal jsem to číst 25.2 2023 a dne 1.4. 2023 jsem to konečně dočetl
Začátek knihy byl pomalý ale po 100 stránce se to rozjíždělo. Tato kniha je romantická fantasy (43 kapitoly) jsou tady čtyři bytosti: 1- lidé, 2- upíry, 3- čarodějnice a 4- démony.
Historička jménem Diana Bishopová, která je doktorkou na Oxfordu, kde si vyžádá Ashmolův svazek č. 728. Který byl začarovaný a ona tu kletbu jako jediná zlomila a pak se dějí věci. Svazek ucítí upír Matthew de Claimont, který chce získat za každou cenu ten svazek č. 728. Ashmolův svazek č. 728 chtějí získat i různé bytosti

Tak tohle bylo nečekaně dobré! Chtěla jsem si ji přečíst, než se podívám na seriál, spíš povinnost, než očekávání... No ale tedy! Příběh plný pocitů, touhy, tajemství, historie, čarodějnic a upírů... v tak čtivé směsi, že se nedalo odtrhnout. Čarodějnice zjevně inspirované Pratchettem a našlo by se i pár dalších jiných autorů, ale výsledek mě moc bavil. Těžko se loučím a nemůžu se dočkat pokračování! Sem tam mi něco přišlo nelogické. Těch pár bílých míst ve fungování tohoto pestrého a spletitého světa snížilo mé celkové nadšení, ale třeba mi to autorka vysvětlí v pokračování. Už jsem stihla dva díly seriálu a ten má úplně jinou atmosféru než kniha. Doporučuji!

Romány pro ženy? Romantické romány? Tyto kategorie zpravidla obloukem obcházím a většinou i z dobrých důvodů. Čarodějnice mě ale nenechaly spát a přes své obvyklé výhrady jsem po románu sáhla. A jsem normálně téměř nadšená! Příběh prošpikovaný čarodějnicemi, upíry a démony (někdy až příliš), který přináší romantický příběh dvou nesourodých bytostí. Romantický ano, ale bez patosu, sladkobolu a odevzdanosti. Román je nabitý nejenom magií, ale srší energií, nebezpečím, odvahou a pronikavou svébytností postav. A vzájemnou přitažlivostí, pochopitelně. Skoro by se chtělo říct romantický příběh bez romantiky. Ono je to ale spíše o síle osobností, a tak se nedočkáte prvoplánové odevzdanosti a už vůbec ne bezduché, přeslazené podřízenosti nebo slepé vášně, až na výjimky. Feministky by se knize a machistickým démonům přece jenom raději měly vyhnout. Ani dějová linka není prostoduchá, naopak, je košatá s celou řadou dobře vykreslených postav a vedlejších odboček. Deborah Harnkess je více než důstojnou adeptkou na oblíbenou autorku.

Knihy a filmy o čarodějnicích, upírech a dalších nadpřirozených bytostech patří mezi mé oblíbené, proto když jsem si přečetla článek o novém seriálu, neváhala jsem si ho pustit. Knihu jsem otevřela až po shlédnutí celé série. Už samotný seriál mě dost zklamal, a bohužel ani kniha mě o své kvalitě nepřesvědčila. Děj se neuvěřitelně táhne, hlavní hrdinka mi připomíná naivku, která se hluboce zamiluje a najednou zapomene na celý svůj dosavadní život, na své zásady a přesvědčení, a to přesto, že je v knize líčena jako velice inteligentní žena. Samotného čarování a nadpřirozených jevů je v knize vlastně strašně málo. Knihu bych přirovnala k červené knihovně let minulých, což je velká škoda, protože to téma nosné je.

Ze začátku to bylo něco mezi Harrym Potterem a Stmíváním. Pak už to bylo hlavně Stmívání. Já prostě nemám ráda hrdinky, které se bezhlavě po pár setkáních zamilují do někoho, kdo se k nim chová nadřazeně, o všem rozhoduje a nemá problém ublížit jiným. Argument, že je to přece upírova přirozenost, neberu jako dostatečné zdůvodnění. Diana se sice občas snaží, ale většinou to stejně sklouzne k tomu, že se poddá Matthewovi a usne. V některých pasážích jsem při čtení trochu cringovala a bohužel v knize je i celkem dost chyb.
Pochválit ale musím propracovaný svět. Čtyři druhy lidských bytostí byly originální a líbily se mi akademické vsuvky o vývoji jednotlivých druhů a jejich historii.

Fuuu, tak tohle byl pro mě docela oříšek. A to jsem si myslela, že mám už poměrně načteno a jen tak něco mě nepřekvapí. Omyl.
Při čtení se u mě střídaly chvíle, kdy jsem se do čtení hodně nutila, s chvílemi, kdy jsem absolutně nevnímala čas a okolí a jen hltala stránku za stránkou. Je to hutná, těžká četba, prosycená odbornýma termínama, latinou, francouzštinou - a k mý nelibosti kupou chyb a překlepů. To mě taky dost vytáčelo.
Ale styl psaní je čtivý a má v sobě bezpochyby jisté kouzlo.
I když stoprocentně nadšená jsem nebyla, druhý díl beru hned do ruky a doufám, že tam bude méně slabých míst a více skvělých postav (a samozřejmě více času pro mé oblíbené postavy).

Knížku jsem začala číst kvůli seriálu. Narazila jsem na něj náhodou a taky jsem si po pár dílech řekla, že nejdřív dočtu knižní předlohu, když jsem tedy zjistila, že to nějakou má. A jsem trošku zklamaná. Seriál mě hodně bavil, postavy byly sympatické a děj plynul. Ale u knihy jsem trošku narazila. Postavy mi přišly spíš nemastné neslané. Vše bylo popsané dobře, Diana ani Matthew nejsou hlupáci a jsou to vcelku propracované postavy (aspoň co se jejich práce a znalostí týká, s chováním už to byla trošku jiná písnička), ale většinu času mi přišli spíš jako nudný páreček důchodců, co popíjí čaj a víno a jezdí na koni. Kniha je z těch delších, ale značnou část děje se tam neděje nic moc zásadního. Teda kromě až přehnané a neustálé péče o to, zda Diana jedla\pila\ dobře spala\ byla v teple. Víc než milostný vztah mezi nimi bylo něco, co mi z Mattovi strany připadalo spíš jako rodičovský, až pedantský dohled a marně jsem v něm hledala toho uhrančivého upíra ze seriálu. Pak se vždy něco rychle semlelo, autorka na nás vychrlila tunu informací a pak to zase jako kotě před krbem usnulo, stejně jako věčně unavená Diana.
Přitom po jiných stránkách je kniha dobrá. Je dobře napsaná, je vidět, že informace které postavy vysvětlují si autorka nevycucala z prstu, má to dobrou slovní zásobu, ale zkrátka dějově mi tam něco haprovalo. Možná kdyby se tolik času nevěnovalo popiskům jednotlivých dní, co Diana dělala\jedla\četla, když ji ukrývali a přesouvali z místa na místo, což mě hrozně nudilo a knihu to jen zbytečně natahovalo. Trošku přes čáru je i to, že z obyčejné relativně neschopné čarodějky jako je Diana je najednou super mocná bytost s kupou schopností a anomálií. Tam se možná mělo trošku ubrat. Konec mě nalomil, zda si přečíst další díl, ale nejsem si jistá.
Štítky
čarodějnice láska upíři démoni magie zfilmováno – TV seriál
Autor a jeho další knihy
2021 | ![]() |
2011 | ![]() |