Být zvědavý se nevyplácí

recenze

Nebezpečná zvědavost (2021) 3 z 5 / Jenda744
Nebezpečná zvědavost

Tak dlouho jsem poslouchal chválu na autorku Ann Granger, až jsem neodolal a také se pustil do čtení. Klasické detektivky patří k mým oblíbeným literárním žánrům a u nás právě začala vycházet nová autorčina série s hlavní hrdinkou Lizzie Martinovou z prostředí viktoriánské Anglie. Nově můžete na pultech knihkupectví najít už druhý díl Nebezpečná zvědavost, jejímž prostřednictvím vás autorka zavede do Anglie ve druhé polovině 19. století.

Děj samozřejmě navazuje na první díl, takže doporučuji číst je postupně. Ve vyprávění dochází ke společnému pátrání Lizzie a jejího kamaráda z dětství - nynějšího policejního inspektora Benjamina Rosse. Ochudili byste se tedy o vývoj vztahu mezi těmito dvěma postavami. Snad neprozradím příliš, když napíši, že zejména ženy by to jistě mrzelo.

Po přečtení prvního dílu jsem byl vcelku mile překvapen z autorčina stylu psaní. Takže jsem se s chutí pustil i do zmíněného pokračování. Musím se přiznat, že jsem měl trochu obavy, zda tato série není vhodnější spíše pro ženy. A v určitém ohledu tomu tak skutečně je, protože pár dějových zvratů mezi hlavními hrdiny si užije právě něžné pohlaví. Zkrátka autorka nezapomněla ani na romantické prvky. Zároveň ale musím říct, že detektivní zápletka je docela dobře vystavěná, takže v tomto směru byly mé potřeby uspokojeny. Ve srovnání s jinými detektivkami bych řekl, že tato série má pomalejší tempo vyprávění, ale zase to není nic, co by mi extrémně vadilo. Postavy jsou sympatické, takže myslím, že s nimi rádi strávíte o pár stránek více. Autorka se sice nevyhnula jednomu z typických literárních nešvarů, protože i v tomto příběhu došlo k "nečekaným" náhodám, ale na druhou stranu zápletka jako celek je uvěřitelná, což oceňuji.

Z mého pohledu to není nijak náročné čtení, ale troufám si tvrdit, že fanoušci anglické detektivky budou mít z příběhu radost. Pátrání je okořeněné spoluprací mezi dvěma hlavními hrdiny, kteří mají společnou minulost. Pokud máte chuť na nějakou čtivou historickou detektivku s romantickými prvky, tak doporučuji tuto. Ideální třeba na dovolenou.

Komentáře (0)

Přidat komentář