Buď svá

recenze

Pod Zelenou bránou (2019) / Ivuska.09
Pod Zelenou bránou

Pokud máte rádi české romány s historickým nádechem, tak jste možná už zaznamenali, že Jana Klimečková právě vydala novou knihu s názvem Pod zelenou branou. Pokud máte rádi příběhy cílevědomých a ambiciózních žen, rozhodně byste si právě tento neměli nechat ujít.

Čím mě tato novinka dostala? Především hlavní hrdinkou. Tereza je velmi dominantní ženou a perfektně zvolenou hlavní postavou, díky které vás příběh zaujme a bude vás bavit. Tereza se totiž nehodlá nikomu přizpůsobovat. Miluje módu a od brzkého mládí má své sny, které si hodlá splnit. A to za každou cenu. Na tom by samozřejmě nebylo nic divného, takže si asi teď říkáte, čím mě tento příběh tolik zaujal. Děj se totiž odehrává v druhé polovině 19. století a tehdy měly ženy a dívky pevně dané úkoly, které musely plnit. Mezi ně ale rozhodně nepatřila touha podnikat. Z tohoto pohledu se tedy Tereza narodila ve špatné době. V době, která ženám příliš nepřála. Spoustu věcí mohly ženy mužům jen závidět a samostatnost byla tehdy ve společnsoti vnímání jako morální vada a nikoli jako přednost. To však Terezu nemohlo zastavit. V jistém smyslu měla štěstí: z venkovského statku se dostala do města už v brzském dětství. A po tom tehdy toužila každá dívka! Od šesti let nevyrůstala se svými rodiči, ale se svou tetičkou, která vlastnila obchod se střizním zbožím. Právě díky ní se Tereza velmi brzy uměla ve kšeftě otáčet jako zkušená obchodnice.

Žádná Vídeň, žádná Paříž, ale Pardubice to jsou. Bohatství, luxus, krása a móda, to bylo to, co ji lákalo už od dětství.

Ano, teď už je to nejspíš všem jasné: Tereza je žena, která chce od života víc. Móda ji vždy přitahovala, chce být samostatná, bohatá a věnovat se obchodu. Dokáže si tento svůj sen splnit? A jak se k tomu budou stavět ostatní? A co když bude její život nakonec jiný, než si představovala?

Moc mě potěšilo, že děj románu je zasazený do Východních Čech. Terezin obchod, který po tetičce zdědila, naleznete v Holicích - tehdy šlo o strategické umístění mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. A jak napovídá název díla, důležitým městem jsou i Pardubice, kde se Zelená brána nachází. Tereza si toto město oblíbila už v dětství, kdy do Pardubic jezdila na výlety se svým strýcem. Je skvělé, když se prostřednictvím knihy ocitnete na vám důvěrně známých místech.

Je zřejmé, že tento příběh potěší spíše ženy než muže. Možná se hlavní hrdinka dokonce stane vaším vzorem, protože i dnešní ženy a dívky by se od ni v některých směrech mohly učit! Dojde sice i k událostem, kvůli kterým třeba změníte na Terezu svůj názor, ale právě díky tomu je román tak poutavý a čtivý.


Pod Zelenou bránou Pod Zelenou bránou Jana Klimečková

Život se obvykle ubírá úplně jinými cestami, než jak si ho člověk vysní… O tom se přesvědčí i hrdinka románu známé spisovatelky Jany Klimečkové. Má konkrétní představy o svém životě, má odpovídající vzdělání, věno, stává se majite... více


Komentáře (0)

Přidat komentář