Bitva o Gatlon City začíná!

recenze

Supernova (2020) / Vendea
Supernova

Nova i Adrian jsou jen krůček od toho, aby byly jejich tajné identity odhaleny. Do Gatlon City se pomalu vkrádá anarchie, a nepřichází jen od samotných Anarchistů. Hranice mezi dobrem a zlem se pomalu stírají a je jen otázkou času, kdy se celý systém zhroutí. Padouch či hrdina? Už na tom nezáleží. Zhroutí se Gatlon City v základech nebo ho oba hrdinové zachrání?

Supernova je třetím a závěrečným dílem trilogie Renegáti z pera Marissy Meyerové. Děj příběhu je zasazen do fiktivního světa nepodobného tomu našemu, ve kterém nejsou nadpřirozené schopnosti nic nenormálního. Společnost je dokonce oslavuje v podobě Renegátů - superhrdinů, kteří by měli hlídat společnost. Autorce se podařilo v předchozích dílech vybudovat půdu pro epické finále, které doopravdy přijde.

Meyerová proslula především díky svým skvělým nápadům, dobrému budování světa a především vypravěčskému umu. Ten využila i v této knize, kterou budete mít přečtenou za jedno odpoledne. Autorka totiž dokáže napětí gradovat v těch správných momentech, a tak až do poslední strany nevíte, co vás vlastně čeká.

Supernova má hned dva vypravěče - Novu i Adriana, stejně jako v předchozích dílech. Ústřední myšlenkou celé série je to, že ne vše, co na první pohled vypadá jako zlo, musí být nutně špatné. Pohled na padouchy je zde moc pěkně zpracován a zakomponován do celkového příběhu.

Postavy jsou jedním z komponentů, na kterých celý příběh stojí. Marissa přišla s paletou různorodých a originálních charakterů, které se liší jak svými schopnostmi, tak i povahou, za což jsem byla osobně moc vděčná. Hlavní hrdiny máme hned dva, a to Anarchistku Novu a Renegáta Adriana. Od prvního dílu oba prošli neskutečným vývojem. A právě to je jedna z věcí, která dělá tuhle sérii tak dobrou.

Autorka se ve velké míře zaměřila i na vedlejší postavy. A že jich teda je! Celkově mi všechny přišly velmi realisticky napsané. To samé se dá říct i o romantické lince, kterou nekazí žádný milostný trojúhelník. Vztah Adriana i Novy je velmi uvěřitelný a realistický a velmi pěkně příběh dokresluje.

Autorka předvedla, že i young adult knihy mohou mít poměrně detailně popsaný svět, dobré a rozmanité charaktery, uvěřitelnou love story a zápletku, která dává smysl. A samozřejmě nějaké to vyšší poselství. Takže bravo. Supernova nezklamala. Akce a napětí už od samého začátku, srdcervoucí scény, při kterých se mi chtělo fakt brečet, a nakonec i nezapomenutelné dialogy.

Zpracovat superhrdinské téma, které je v dnešní době díky Marvel filmům dost populární, není vůbec snadné, Marissa se toho ale zhostila se ctí. Prozatím mohu jen říci, že jsou Renegáti o dost lepší než Měsíční kroniky. Tohle rozhodně číst chcete.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář