Anatomie: Příběh lásky

recenze

Anatomie: Příběh lásky (2023) 4 z 5 / bookbug_cz
Anatomie: Příběh lásky

Mladá Hazel Sinnettová touží studovat medicínu, což vzhledem k tomu, že žije v 19. století a jediným smyslem pro ženské pohlaví je manželství a budování rodiny, je celkem nereálná vize. Ale Hazel se s tím nehodlá smířit a hledá cesty, jak se ke své snové budoucnosti dostat co nejblíž.

Jakmile dívka dosáhla patnácti let, matka ji začala nutit jezdit na společenskou sezonu do Londýna, oblékala do nesmyslně drahých a zdobených šatů, dbala na výuku, jak chodit, jak se tvářit, jak mluvit...ale Hazel nejraději chytala žáby a kuchala jejich vnitřnosti.

Když ji nevrlý doktor Straine vyhodí z lékařského semináře, nevzdá to, vrátí se znovu a snaží se přemluvit vedoucího daného kurzu, doktora Beechama, aby ve studiu mohla dál pokračovat. Ten je naštěstí mnohem shovívavější, ale rozhodnutí doktora Straina nehodlá měnit. Uzavřou spolu ale dohodu, že pokud zvládne udělat lékařskou zkoušku, aniž by navštívila jedinou hodinu výuky, dovolí vážení doktoři studovat ženám medicínu bez jakýkoliv předsudků. A Hazel pak vezme s sebou do univerzitní nemocnice na praxi. Jenže k tomu, aby zkoušku udělala, bude potřeba pitevní praxe! Ale kde vzít nějaká ta těla, aby nevzbudila podezření?

Do příběhu nám tedy vstupuje Jack Currer, který tak trochu obchoduje s těly. Vykopává je z hrobů a převáží za těmi, kteří dobře platí. K tomu všemu ještě ve městě začne řádit podivná nemoc a všichni se obávají, že je pověstná římská horečka opět v boji. To by bylo naprosto úžasné, kdyby se našel konečně lék, který by umírání zastavil?

Jedná o young adult příběh, který mi až velmi nápadně připomínal mou oblíbenou sérii Po stopách Jacka rozparovače. Což je škoda, protože originalita je v poslední době to, co mi u knih hodně chybí. Nicméně se četla velmi dobře, Hazel mi byla sympatická a o vzrušení tam nebyla nouze. Celý příběh je zahalen do temného závoje, smrtí je nasáklá doslova každá stránka...


Anatomie: Příběh lásky Anatomie: Příběh lásky Dana Schwartz

Hazel Sinnettová je dívka, která víc než po manželství touží po studiu chirurgie. Bohužel je začátek devatenáctého století a studium medicíny není pro ženy dostupné. Jack Currer obchoduje s těly vykopanými z hrobů a snaží se př... více


Komentáře (0)

Přidat komentář