1989 očima 30 slavných osobností

recenze

1989 očima 30 slavných osobností (2019) 5 z 5 / Morsie
1989 očima 30 slavných osobností

Víte, že čas od času vystřídám detektivky a thrillery za nějakou intelekt více rozvíjející knihu. Tentokrát jsem si vybrala knihu spisovatele a žurnalisty Petra Macka 1989 očima 30 slavných osobností, která vychází k 30. výročí Sametové revoluce.

Nejsem sice moc velká fanynka dějepisu, ale minulé století a především období totality a následné revoluce mě vždycky velice zajímalo. Proto když jsem tenhle titul zmerčila, věděla jsem, že musí být můj. Navíc mě upoutalo, že se nejedná jen o další knihu z řady, kde nějaký odborník přezkoumává dané období, ale kde se k událostem vyjadřují lidé, kteří byli většinou v centru dění.

A rozhodně jsem s výběrem špatně neudělala. Jde o velice poutavou publikaci, kde se dozvídáme mnoho zajímavých faktů, úhlů pohledu, názorů, osobních příběhů a zkušeností.

K roku 1989 měli co říct osobnosti jako Zuzana Bubílková, Jan Hrušínský, Heidi Janků, Josef Klíma, Jan Potměšil, Martin Stropnický, Helena Třeštíková, Hana Zagorová a další. Třeba taky Barbora Kodetová Šporclová, která knihu křtila a všechny pak na akci uvítala památnou hláškou z Pelíšků.

Kniha je formovaná stylem otázek a následných odpovědí. Bára Hrzánová se tady například vyjadřuje k otázce hudby a umění. Jak bylo těžké, dostat se k dobré literatuře, která byla k dostání často jen ve formě samizdatu od některého z disidentů. Jak chodila poslouchat Vladimíra Mišíka, Martu Kubišovou nebo Zuzanu Navarovou a další zakázané umělce.

Jan Hřebejk se pak třeba vyjadřuje k otázce, jak celou situaci totality vnímal jako student gymnázia. Že teprve tehdy začal poznávat, kdo je kdo, co si dovolit může a nemůže, a že u většiny jeho spolužáků zájem v zakázaných, zlých zápaďáckých věcech vyvolal sám komunismus a jeho zákazy.

Kniha má něco přes dvě stě stran a každá je nabitá informacemi, které vám často vyrazí dech. Dneska si my, co jsme tu dobu nezažili, nedokážeme něco takového představit. Vždycky jsem se zaujetím poslouchala vyprávění svých rodičů a vždycky si ráda poslechnu příběhy dalších lidí. Proto je pro mě 1989 očima 30 slavných osobností hodně vítanou a kvitovanou knihou.

Je to třicet let od Sametové revoluce. To není tak dlouhá doba, přesto je tu stále ten nešvar mnoha lidí, že za komunistů bylo líp. A co hůř, pomalu se tu rozmáhá nový nešvar mladých komunistů.

Já nechci zabředávat někam do politiky, od toho tady ten blog nevedu, ale při čtení téhle knížky jsem se nedokázala ubránit pocitům, že se na tu dobu až moc rychle zapomnělo. A to je zlé.

Možná by se tenhle titul měl dostat do osnov občanské nauky a mezi povinnou literaturu. Protože nakonec opakování je matka moudrosti.

Komentáře (0)