1989 očima 30 slavných osobností

1989 očima 30 slavných osobností https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419731/bmid_1989-ocima-30-slavnych-osobnosti-E3A-419731.jpg 4 22 11

Tato kniha není učebnicí historie. Nehodnotí, jen zaznamenává. 30 let po sametové revoluci vzpomíná na osudné události 30 osobností ze světa kultury. Ti, kteří už byli na vrcholu slávy, i ti, kteří se teprve prosazovat začínali. Nikdo z nich ale nebyl politikem či tím, kdo by byl zasvěcen do detailů a zákulisního vyjednávaní střídajících se garnitur. Nabízí mozaiku příběhů, dojmů a emocí. Co si tehdy mysleli? V co věřili? Jaká měli očekávaní? Tomáš Töpfer, Jan Hrušínský, Michal Suchánek, Hana Zagorová a další. Takové jsou jejich vzpomínky........ celý text

Přidat komentář

natynka21
06.11.2022 3 z 5

Zajímavá kniha, četla se dobře, líbí se mi její koncept, který je vhodný jak pro lidi jako já, kteří revoluci nepamatují, tak pro ostatní, kteří chtějí zavzpomínat a dovědět se, jak ji prožívali jiní. Některé osobnosti jsem po chvilce přeskočila, jiné, které moc nemusím, mne příjemně překvapily. Zklamala mne část s Hanou Zagorovou, protože ta se zcela slovo od slova shoduje s kapitolou v jiné autorově knize a nepřináší nic nového.

PPardinio
07.01.2022 3 z 5

Kniha se mi líbila, některé rozhovory mě zaujaly více a jiné méně. K určitým umělcům mám negativní vztah a jejich tvorbu nevyhledávám, ale o to více mě jejich vzpomínky občas zaujaly. Uvítal bych ale i rozhovory mimo hereckou (pěveckou, reportérskou) skupinu známých osobností k ucelenějšímu přehledu nálady ve společnosti. Zajímalo by mě, jak dané dny prožívali dnes známí doktoři, vědci, spisovatelé či učitelé. Ocenil bych pohled někoho z "druhé strany", protože to takto vypadá, že na Národní třídě a Václaváku byla skoro celá umělecká scéna a že všichni chtěli změnu režimu (Chápu ale, že tyto osobnosti rozhovor asi k danému tématu moc ochotní dávat nebudou :-) ) Až na pár případů nechtějí zde tázané osobnosti jmenovat nikoho, kdo stál proti, kdo donášel, kdo se stávkou nesouhlasil...To mě osobně mrzí. Takto to beru tak, že jim určité osobnosti ublížili, ale co kdyby jim od těch žijících něco ještě káplo? Herecký, divadelní rybníček přeci není až tak veliký. Děkuji tak alespoň za rozhovor s Veronikou Žilkovou, jejíž fanoušek nejsem ani náhodou, ale oceňuji její pohled na věc, kdy se nebojí poukázat na známé osobnosti, které aktivně a ve své době veřejně podporovali vládnoucí stranu. Neberu to jako praní špinavého prádla na veřejnosti. Beru to jako informativní údaje k danému tématu a době, kdy se schylovalo k Sametové revoluci.
Z těchto důvodů dávám 3*.


LadyCotton
10.12.2021 4 z 5

Zajímavá knížka, četla se velmi dobře. Myslím, že by neměla chybět v žádné knihovně. Nicméně je nutné podotknout, že se jedná o názory/příběhy určité "sorty" lidí - většina občanů (mimo Prahu) to takhle nevnímala-nebylo normální/běžné, že "všichni" poslouchali Svobodou Evropu či hlas Ameriky, četli knihy ze Samizdatu apod. Stačí se zeptat svých (pra)rodičů. Většina lidí (a nebylo to jen Slováci) ještě ani 17.11. vůbec netušila kdo to Václav Havel je.

sika444
20.01.2021 2 z 5

Jako bych četl výstřižky z časopisů. Škoda, že se autor nepokusil proniknout hlouběji, což by jistě znamenalo i jiné respondenty. Pozoruhodné je, jak se vzpomínky po letech zabarvily. Orální historie je ošidná disciplína.

Arkagas
15.09.2020 5 z 5

Kniha rozhovorů se slavnými osobnostmi, která se váže k roku 1989. Musím říct, že tuto knihu jsem dávkovala, protože mi nemálo bylo u čtení vzpomínek těžko až nevolno.
Zpověď a vzpomínky 30 slavných osobností ze světa hudby, filmu, ale i politiky jsou paměťmi, které by si měl přečíst každý.
Zuzana Bubílková zde například popisuje, jak byla na Slovensku nežádoucí, když zjistili, že je to rodilá češka, jak tam měla mluvit česky a u nás zase slovensky. Josef Klíma vzpomíná jak s kamarády sháněli zakázanou literaturu, jak začal psát detektivky, do kterých promítal své reportáže, protože se jednalo o zábavnou literaturu a ta nějakým způsobem prošla. Hřebejk zase vzpomíná na to, jak ho 16.11. odkopla holka a den na to mu zemřela babička a když slyšel někde větu:" teď už bude jenom líp" řval na lidi, co to je za blábol.. Bára Hrzánová, Eliška Balzerová, Heidi Janků, Jan Hrušínský, Pavel Nový, Michal Suchánek, Jan Potměšil a další zde vzpomínají a večery v divadle s Havlem, na podepisování peticí, ztracené kamarády během demonstrací i roky ve škole pod vládou režimu...

Dokonalá kniha, která by měla být povinná.

zuzana4291
20.05.2020 5 z 5

Až neuvěřitelné rozhovory, u některých mi i slza ukápla. Kniha je velmi čtivá a nedá se od ní odtrhnout. Popis měsíce před a týdny po 17.listopadu 1989 a jak to vnímali jednotliví aktéři.

Pdede
21.03.2020 5 z 5

Skvělé rozhovory s mnoha osobnostmi!

Daveson
26.02.2020 5 z 5

Veľmi zaujímavá kniha plná autenticity a veľa zaujímavých informácií. Autor zachytáva autentické pohľady 30 slávnych osobností, ktoré prežili obdobie Nežnej revolúcie či už ako študenti alebo už zamestnaní v showbiznise. Niekoľkokrát počas čítania máte zimomriavky, smejete sa na rôznych komických miestami až tragikomických situáciách či sa čudujete nad niektorými počinmi komunistickej strany a ŠtB. Túto knihu určite odporúčam určite hlavne mladej generácii, ale aj ľuďom, ktorí toto obdobie prežili. Táto kniha nesie v sebe veľa posolstva a určite by nemala zapadať prachom na regáloch, či už v knižniciach u nás doma alebo v kníhkupectvách.

Capkomi
19.02.2020 4 z 5

Zajímavý pohled 30 slavných osobností na revoluci, některé rozhovory mě bavily víc než druhé, ale celkově Vám kniha dá reálnější představu o období okolo roku 1989.

lidunka1
05.11.2019 5 z 5

Početla jsem si dobře. A uvědomila jsem si, že přes všechny problémy je život ve svobodě, nádherný a nenahraditelný.

Morsie
29.09.2019 5 z 5

Tahle knížka pro mě byla celkem jasná volba. Totalita a následná Sametová revoluce jsou mým nejoblíbenějším obdobím české historie.
A kniha mě nezklamala. Nabízí zajímavé informace a postřehy od známých osobností českého showbyznysu. Přibližuje tehdejší dobu a přichází se spoustou osobních příběhů.

Rozhodě můžu doporučit všem! A to nejen proto, že je to letos třicet let od Sametové revoluce, ale především, že je to celkem aktuální téma.
Protože přiznejme si, vliv komunistů a komunismu opět sílí.

Dobrá kniha s dobrým poselstvím, které je třeba šířit.