Zmatení citů přehled

Zmatení citů https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407950/bmid_zmateni-citu-ZmL-407950.jpeg 4 73 73

Tématem Zweigových novel je náhle propuknuvší vášeň, která zcela převrátí život protagonistů. V našem výboru propadají nezvladatelné vášni jak muži, tak ženy – jsou posedlí dramaticky končící závislostí na druhém, ale i stejném pohlaví. Jen závěrečná Šachová novela, psaná už v emigraci, nemá sexuální, nýbrž politický podtext. Mistr psychologické prózy Stefan Zweig se narodil roku 1881 ve Vídni a zemřel vlastní rukou roku 1942 v Brazílii.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zmatení citů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

JasmínKučera
26.01.2023 1 z 5

Červená knihovna. Slaboduchá zápletka a neustálé a otravné líčení, kterak hrdina niterně trpí... (asi jako já při čtení).
To, co Remarque dokázal jednou větou, Zweig neumí ani na padesáti stranách.

Katrinreading
20.02.2022 5 z 5

Jak tady někdo psal, je to skutečně vybroušené dílo. Každé slovo je tak přesné a vystihující, že by se nedalo ničím nahradit. Vášeň je zde popsaná na hraně patosu, ale přeci k němu nesklouzne. Mistrné dílo.


Elevant
09.02.2022 5 z 5

S natolik stylisticky (a ostatně i obsahově) vybroušenou literaturou jsem se dlouho nesetkal. Pan Zweig ve svých povídkách uplatňuje vášnivý, květnatý jazyk napumpovaný poetismy a epitetony, je schopen ústy hlavního hrdiny popisovat hvězdnou oblohu na třech stranách s těmy nejrozmanitějšími přídavnými jmény, a přesto text působí lehce a je přímo strhující, dokonce jsem byl často napjatý jako při čtení nějákého thrilleru. Domnívám se, že příčinou musí být vášeň, kterou Zweig protkává každou větu. Všechny povídky jsou totiž především povídkami o vášni: o nenávistné vášni, romantické vášni, patologické vášni. V povídkách jsou tyto boužlivé city popsány tak mistrně, že čtenáře nevyhnutelně strhávají s sebou. Může za to i hluboký, "ponorový" vhled do duše postav. Ve Zweigovy se nezapře psycholog, přesněji psychoanalytik, koneckonců pro něj byla jistě velmi inspirující jeho známost se Sigmundem Freudem. Své příběhy nechává gradovat úměrně tomu, jak se z rukou vymyká vášeň postav příběhů, jejich zmatení citů. A právě ve chvílích jejich duševní entropie se čtenáři odhaluje nezměrná duševní hloubka, trojrozměrná, radostná i temná. A čtenáři musí být jasné, že mu Zweig ve svých povídkách ukázal člověka.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zmatení citů v seznamech

v Přečtených95x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených7x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit31x
v dalších seznamech4x