Sběratel sněhu přehled

Sběratel sněhu
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386106/bmid_sberatel-snehu-SxY-386106.jpg 4 735 735

Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele, majitelky starého deníku i všech, kteří kdysi obývali budějovický lágr. Tři časové linie, tři generace a tři různé osudy se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. Budějovický novinář Jan Štifter zaujal již dvěma novelami: Kathy a Café Groll, v nichž se na pozadí místních událostí dotýká obecně lidských témat. V románu Sběratel sněhu do jisté míry navazuje na svou prvotinu Kathy, v níž pátral po osudech své „ztracené“ babičky Kateřiny. Sběratel sněhu líčí v několika prolínajících se časových rovinách a na základě archivních dokumentů i českobudějovické architektury události odsunu a poválečných let, které se nám jako drobné střípky skládají do plastického obrazu toho, jak to možná bylo, možná nebylo, ale určitě nemělo a nejspíš nemuselo být. Do děje nás Jan Štifter svým stylem psaní vtahuje od prvních stránek – živým, místy až surovým líčením osudů dvou (nebo vlastně tří) chlapců, v němž jako by si předsevzal, že znovu postaví dávno zbořené budovy.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sběratel sněhu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (219)

Kaduri
13.07.2024 4 z 5

Audiokniha.
Je to príbeh o dvoch kamarátoch. Ktorí boli vlastne traja.
O štvrti, ktorá bola, a potom už nebola. O ľuďoch, ktorí v nej žili, a potom už nežili.
Skutočne silný príbeh odohrávajúci sa v Českých Budejoviciach. O súžití českého a nemeckého obyvateľstva.
Príbeh odohrávajúci sa v troch časových líniách, ktoré sa postupne prepletú a my pochopíme, ako sa kedysi žilo. A potom už nežilo.
Páčilo sa mi to, odporúčam.
A v hlave mi stále znie ako verklík nápev: "Častokrát jsem se tázala, když jsem kytici vázala..."

"Nejdřív kamarádili jen spolu, ale Karlos dostával nařezáno, že mluví sám se sebou. Nedokázal nikomu vysvětlit, že není sám. Táta ho jednou zmlátil tak, že mu zlomil tři žebra, a tak Josef přibral do party ještě Adolfa.
Jsou teď dva. Vlastně tři. Ale všichni si myslí, že jsou dva. A Karlose už nikdo nebije proto, že mele, když je sám.
Protože jsou vždycky dva. Tedy vlastně tři."

LaVendula
12.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Jsou 50.léta a oni jsou dva, tedy vlastně tři. Adolf, napůl Němec, který žije sám s mámou a nesnáší své jméno. Karlos, nejstarší syn z rozvětvené cikánské rodiny. Oba bydlí jen pár kroků od sebe, na Šmídovně, útulku, kam se po válce začaly stahovat ty nejzvláštnější existence, česko-německé rodiny, ponížené válkou nebo ti, se kterými si národní výbor nevěděl moc rady. Třetím z party je Josef. Dožil se dvou let, než ho k sobě máma přivázala provazem a skočila s ním v květnu 45 do rozvodněné Vltavy, protože je chtěli vyhodit ze statku. Zatímco máma Josefovi odešla, on z nějakého důvodu zůstal a našel si dva kamarády, s nimiž chodí ven a podniká všechno, co třináctiletí kluci z periferie dělají: prolézají vybydlené budějovické baráky, tajně kouří a špehují holky, když se převlékají. Takže jsou tři, i když si všichni myslí, že jsou jen dva.

Jana Štiftera k tomuto úžasnemu románu údajně vážou i autobiografické vazby. „V Budějovicích neexistoval dům s horší pověstí. Po válce tam přišla i moje babička – právě na Šmídovně končí její příběh, který jsem napsal a vydal v novele Kathy. Vyrůstal tam můj táta. Vždycky mě zajímaly příběhy ze Šmídovny, sbíral jsem staré rodinné fotky, kde jsou příbuzní na Šmídovně, zapisoval si jejich historky. A tak jsem objevil řadu vedlejších postav – lidí, kteří bývali součástí Šmídovny, toho lidského mraveniště, kde nikdo nebyl šťastný.“ Právě scény z tohoto útulku a okolí považuji za vrcholy celého románu.


katasukivasukim
09.07.2024 4 z 5

Když jsem dočetla tuto knihu, řekla jsem si zda všichni máme svého Josefa.
Nevím, jestli bych ho chtěla vidět, nebo ne.Asi je to fuk.Stejně nebudeme vědět, pomáhá mi někdo?Jsem na to sám?
V každém případě to byla zvláštní knížka.
Prostě taková jiná.
Bavilo mě to a prubnu další knihu od autora. Jak to říct pár slovy.......

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Ocenění knihy (1)

2019 - Česká kniha (Cena čtenářů)


Kniha Sběratel sněhu v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených979x
ve Čtenářské výzvě253x
v Doporučených65x
v Knihotéce228x
v Chystám se číst561x
v Chci si koupit117x
v dalších seznamech6x