Rab z Rabštejna přehled

Rab z Rabštejna https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/325649/mid_rab-z-rabstejna-HO4-325649.png 5 165 165

Lucemburská trilogie série

< 2. díl >

Nesmírná ctižádost ovládá hrdiny druhého dílu Lucemburské trilogie.Především titulní postava, levoboček Oldřich Pluh, touží postavit se na roveň svých nepřátel a ještě je převýšit. To se mu také daří, když vstoupí do služeb Jana Lucemburského. Zakoupil rodové zboží Rabštejn a záhy zastává i vysoké dvorské úřady. Strmý vzestup však ohrožuje Rabštejnovo osobní lidské štěstí. Sám netuší, čím se mu jeho skvělé úspěchy mohou stát osudnými. Vedle Rabštejna dominuje v románu rozporuplná postava královny Elišky, jejíž přemyslovská pýcha a ctižádostivost, vášeň i neuspokojená touha milovat se blíží k tragickému rozuzlení. Román se odehrává v letech 1316 - 1320 a samozřejmě v něm nechybí jako protihráči i spojenci na královském trůnu Jan Lucemburský a Jindřich z Lipé.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rab z Rabštejna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Racek213
01.10.2023 5 z 5

No, moje velmi oblíbená postava, člověk s ním prožívá ponížení i vzestup a ten jeho skříteček...
Kniha je napsaná dost volně kolem jinak velmi zajímavé postavy Oldřicha Pluha, člena větší panské rodiny Pluhů, "který stále a stále sháněl peníze pro Jana Lucemburského" jak píše Ottův slovník naučný. Ovšem rozhodně nebyl bastard... On i jeho děti a vnuci byli velmi úspěšní ve státní službě a dosáhli vysokých postavení. Ale paní Ludmila ho ztvárnila opravdu úžasně.
P.S. Do toho Rabštejna se musím na jaře podívat. Je to nejmenší naše město a je tam druhý nejstarší kamenný most, co postavil Oldřich Pluh ...

DuncanIdaho
25.11.2020 5 z 5

Pěkné, čtivé chvílemi i napínavé pokračování Prvního muže království. Opět nechyběla láska Jindřicha z Lipé a královny vdovy Rejčky. Jsem zvědavý, jak se to vše vyvrbí v třetím díle. Jdu proto hned číst Roky před úsvitem.


likaf
13.07.2017 5 z 5

Opět okouzlující Jindřich z Lipé a jeho veliká láska Richenza. Jan Lucenburský a celkem nesnesitelná Eliška Přemyslovna, o které jsem si vždycky myslela, že byla krásná, milá a tak trochu utiskovaná svým manželem. A ono to bylo vlastně naopak. Byla to nesnášenlivá, panovačná a zlá ošklivka. A do toho Oldřich Pluh-v této knize skoro hlavní postava-se svým složitým životem. Tak teď ještě jak se zachová ke skřítku Zuzance? Hned se vrhnu na další díl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rab z Rabštejna v seznamech

v Přečtených268x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených10x
v Knihotéce155x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech3x