Kristiánova legenda: Život a umučení svatého Václava a báby jeho svaté Ludmily přehled

Kristiánova legenda: Život a umučení svatého Václava a báby jeho svaté Ludmily https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52323/bmid_kristianova-legenda-zivot-a-umuceni-656f6a85f1b6c.jpg 4 102 102

Od 12. století se u nás rozvíjí latinská literatura, která má především církevní charakter. Vznikají hlavně legendy, kroniky a písně. Legenda je středověká epická skladba obsahující vypravování o životě světců a zázraky s ním spojené. Kristiánova legenda je latinský spis o počátcích křesťanství a o prvních českých světcích. Vznikla před rokem 994. Autorem je pravděpodobně řeholník Kristián, příbuzný biskupa Vojtěcha. Totožnost autora však s jistotou není známá, jednou z hypotéz je ztotožnění Kristiána s Boleslavovým synem Strachkvasem. Legenda je dochována až v rukopise z 1.poloviny 14.století pod názvem Vita et passio sancti Venceslai et sanctae Ludmilae, eviae eius. Autor vychází ze starší legendistiky a snaží se doplnit a opravit mezery v událostech podle vlastních informací. Jako první vytvořil obraz kulturní a politické kontinuity Velké Moravy a přemyslovských Čech.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kristiánova legenda: Život a umučení svatého Václava a báby jeho svaté Ludmily. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Freiherr
29.04.2020 4 z 5

Pěkný exkurs do dějin středověkého českého státu, přestože mě toto období jinak příliš nepřitahuje. Na sv. Ludmile i jejím slavném vnukovi je vidět vroucí víra, jež prostupuje jejich každodenní jednání. Ne nadarmo se oba stali významnými českými světci! Kristián dobře uchopil i látku předcházející samotnému životu sv. Václava, stručně vyloživ cyrilometodějské působení a počátky české státnosti.

JulianaH.
12.01.2020 5 z 5

Kristianova legenda, ač dílko středověké, je v lecčem překvapivě aktuální. Autor si stěžuje, že ve Francii už by byly tak světové osobnosti jako Václav a Vojtěch dávno oslaveny, jenže ty zaostalé Čechy...
Ne nadarmo Josef Pekař napsal, že Kristián je první českou kronikou. Provádí nás stručně dějinami českých zemí od sv. Cyrila a Metoděje přes Ludmilu po Václava. Pro mě byly nové informace, že kníže lákal na hostinu hříšníky a odpadlíky, načež je nechal zbičovat důtkami (kdo by to do něj řekl?!), nebo že jeho chystaný odchod do kláštera údajně zdržela stavba sv. Víta.
Není to žádná suchá relace. Autor vstupuje do děje zbožnými průpověďmi, lamentacemi či dobově obvyklými stížnostmi na svou literární nemohoucnost a jednotvárný sloh.

Kristiána jsem četla ze zvědavosti, poněvadž je to fundament pro poznání českého raného středověku. Nelituji. Musím říci, že má něco do sebe číst text, jenž se hlásí do doby svatého Vojtěcha (autor jednou dokonce mluví přímo k němu) a odvolává se na očité svědky.


Jana512
19.10.2019 5 z 5

Mnich Kristián ve své době napsal v latinském jazyce toto dílo. Tak dal poznat nejen Čechům život našich vzácných panovníků, sv. Ludmily a sv. Václava. Po mnohé věky se k ním národ utíkal s prosbou o pomoc. Knížka je vydaná v latinském a českém jazyce. Uvědomujeme si tak, jak dlouho již existuje, a přesto nám má co říci. Týká se těch, ke kterým se utíkal náš národ o pomoc a proto si myslím, že je dobré je znát a svěřovat naší zemi.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kristiánova legenda: Život a umučení svatého Václava a báby jeho svaté Ludmily v seznamech

v Přečtených209x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce37x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech3x