Král, dáma, kluk přehled

Král, dáma, kluk https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177220/bmid_kral-dama-kluk-26e-177220.jpg 4 97 97

Protagonisty Nabokovova druhého rusky psaného (a pro pozdější anglické vydání revidovaného) románu, zasazeného do prostředí Berlína dvacátých let minulého století, jsou úspěšný podnikatel Kurt Dreyer, jeho pohledná žena Marta a Franz, mladý syn Dreyerovy sestřenice, jehož se Dreyer uvolí zaměstnat ve svém obchodním domě. Marta, postrádající k manželovi vřelejší citový vztah, využije Franzova nepřehlédnutelného okouzlení jejím půvabem, začne se s mladíkem tajně scházet a po čase jej přiměje, aby spolu s ní přichystal plán, jak odstranit překážku jejich společného štěstí v podobě nenáviděného manžela. Franzova láska k Martě postupně ochabuje, mladík se však ženině vůli nedokáže vzepřít a oba pokračují v přípravě zamýšleného činu, aniž by tušili, jak překvapivě jejich troufalá hra skončí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Король, дама, валет (Korol', dama, valet) , 1928


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král, dáma, kluk. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

puml
22.01.2022 5 z 5

Moc dobrý Nabokov. Král, dáma, kluk je jinak velmi čtivé a brilantně vystavěné komorní drama s lehkými náznaky noiru a takového podivna. Především postava domovníka Enrichta je až Lynchovská; navíc ty krátké, ale o to hutnější snové scény, které se proplétají s "realným" dějem a znejišťují jak konání hlavních postav, tak celý děj, jsou skvostné. Postupem času je to hutný a tísnivý ponor do nitra postav skrze mistrně vykreslené detaily. Sám Nabokov někde napsal, že jestli mají být jeho rané romány spojovány s nějakým směrem, tak by to byl existencialismus. No, může to být ale jen autorovo rýpnutí, u Nabokova totiž jeden nikdy neví, co je skutečnost a co jen šálivá hra světel a stínů. Sám Nabokov se jinak k žádné skupině programově nehlásil a třeba Freudem a psychoanalýzou vyloženě pohrdal. Atmosférou a dějem mi to připomnělo výtečné noirové filmy od Fritze Langa. Doporučuji.

Janina2609
15.12.2021 3 z 5

“Reklama sestávala ze tří obrovitých, napohled průsvitných hracích karet, podél vitráží, které budou nejspíš působit velmi efektně, budou-li večer osvětlené: král měl na sobě kaštanový župan, kluk červený rolák a královna černé plavky.”
Stejně jako Lolitu jsem měla problém tuto knihu dočíst. Mám ráda vykreslení psychologie postav, ale tady to bylo tak nějak zdlouhavě, nepříjemně. Nabokov se mým oblíbeným autorem určitě nestane.


gretl74
07.12.2021 3 z 5

Po Lolitě druhé setkání s autorem a zatím nevím, jestli se bude konat i nějaké třetí dostaveníčko. Souhlasím s tím, že cit pro jazyk a styl psaní jsou famózní, každé slovo zaujímá tu přesně danou pozici, kterou mu autor určil. Psychologické hrátky s postavami i čtenářem mě chvílemi bavily moc, chvílemi vůbec. Přečtení nelituji, ale vracet se k ní určitě nebudu.
3.5*

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Král, dáma, kluk v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených123x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit7x