Lužinova obrana / Pozvání na popravu přehled
Lužinova obrana (1930) je příběhem zázračného hráče šachu, který ztratil schopnost reflektovat proměny každodenního světa. Nabokov zde analyzuje psychický stres ruského exulanta neschopného kulturní a mentální adaptace. Pozvání na popravu (1935) je kafkovský román, v němž se odsouzený domáhá základního lidského práva, tj. informace, kdy dojde k jeho popravě. Děj se odehrává ve familiárně absurdním prostředí věznice, kde úředníci a dozorci připomínají svou nicotností Gogolovy postavy.... celý text
Originální název: Защита Лужина / Приглашение на казнь (Zaščita Lužina / Priglašenije na kazň)
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Lužinova obrana / Pozvání na popravu. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 18 komentářůSouvisející novinky - Lužinova obrana / Pozvání na popravu (0)
Kniha Lužinova obrana / Pozvání na popravu v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 4x |
| v Přečtených | 163x |
| ve Čtenářské výzvě | 3x |
| v Doporučených | 21x |
| v Mé knihovně | 98x |
| v Chystám se číst | 54x |
| v Chci si koupit | 8x |
| v dalších seznamech | 3x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vladimir Nabokov také napsal(a)
| 2007 | Lolita |
| 1990 | Lužinova obrana / Pozvání na popravu |
| 2008 | Čaroděj |
| 2001 | Pnin |
| 2015 | Ada aneb Žár |

84 %
74 %

Velmi pěkná kniha 2 novel hlavně první novela mne jako šachystu zaujala novela o sachystovi a jeho postupne šílení které částečně podaří potlačit ale nakonec ho stejně přinutí k sebevraždě. Velmi tiziva atmosféra. 2 novela o odsouzenci k trestu smrti má až kafkouskou atmosféru.