Komu zvoní hrana přehled

Komu zvoní hrana
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36470/bmid_komu-zvoni-hrana-0Js-36470.jpg 4 1660 1660

Proslulý román amerického autora je věnován účasti mezinárodních bojových jednotek ve španělské občanské válce v letech 1936–1939.

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Odeon
Originální název:

For Whom the Bell Tolls , 1940


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Komu zvoní hrana. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (194)

HloupýHonza
21.07.2024 4 z 5

Kniha byla ze začátku poměrně pomalá a postupné budování děje, skrze různé dialogy bylo občas náročné překousnout, je to tedy kniha, na kterou je potřeba mít tak trochu trpělivost. Avšak chápu, proč je vše tak pomalé, autor nás chce totiž důkladně seznámit s postavami a tím vytváří jakousi stísněnost, kterou prožívají postavy, které si nejsou jisté, jak vše dopadne. Hemingway právě v této knize předvedl cit pro psychologickou hloubku, která popisuje vnitřní boj hlavního hrdiny, který si je jistý nevyhnutelností osudu, ale pro své přesvědčení je odhodlaný udělat vše. Rozhodně se jedná o velice kvalitní protiválečnou knihu, která popisuje nesmyslnost války, v tomto případě právě občanská válka ve Španělsku je toho příkladem, obě strany totiž nebojovaly za příliš dobré ideály a sám hlavní hrdina to moc dobře věděl. Válka je prostě kurva.

Zemlja
19.07.2024 4 z 5

Jelikož jsem ji četla v dorosteneckém věku jako povinnou četbu (stále mi vrtá hlavou, proč čteme některé knihy v naprosto nevhodném věku, kdy je ocení jen pár vyvolených), vnímala jsem, a dokonce kvůli tomu přeskakovala stránky, hlavně erotické scény. Ončanská válka mě moc nezajímala. Krásně napsáno. Ale mám raději autorova kratší díla.


Pablo70
08.06.2024 5 z 5

Po 55ti letech se vracím k této knize. Nedojímá mě už ani tak zmařená láska Jordana a Marie, zato si velmi silněji uvědomuji, komu zvoní hrana – což je motto knihy. Zvoní tobě, tedy mně a vám všem. Válka je kurva, zazní z úst románové postavy a vy si uvědomíte, jaké krutosti se dějí. A vlastně je to celé zbytečné, jako ta jakoby ofenzíva, která je jen dalším omylem této války. Hemingway nemohl přehlédnout sovětské čistky v povstaleckých řadách, kdy ve jménu ideologie a „opravdového“ komunismu vraždili rudí komisaři své spolubojovníky, anarchisty a trockisty. Vlastně ani hlavní hrdina nebyl žádný komunista. A zcela správně je zde napsáno: smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem část lidstva.
V knize se objevuje řada Hemigwayových přátel a známých. Tak např. Maria nese jméno zdravotní sestry, kterou potkal v roce 1938 u Matará. Robert Jordan měl některé rysy majora Roberta Merrimana z 15. brigády. Pilar se jmenuje po Hemingwayově jachtě. 32. kapitola je pak cynickým intermezzem, v kterém ukazuje svůj hněv, který cítil k oběma bojujícím stranám. Té ideologie na něj bylo opravdu moc. Stále živý válečný příběh. Ty občanské války jsou nejhorší…
Za jak dlouho se dá prožít celý život? Děj se odehrává v 68 hodinách a Robert Jordan leží na borovém jehličí jako na jejím začátku...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Komu zvoní hrana v seznamech

v Právě čtených38x
v Přečtených2 799x
ve Čtenářské výzvě228x
v Doporučených148x
v Knihotéce883x
v Chystám se číst691x
v Chci si koupit89x
v dalších seznamech21x