Italské patálie maršála Radeckého: První válka za osvobození Itálie 1848–1849 přehled

Italské patálie maršála Radeckého: První válka za osvobození Itálie 1848–1849 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409371/bmid_italske-patalie-marsala-radeckeho-p-Y9a-409371.jpg 4 12 12

Historie tzv. první války za sjednocení Itálie zahrnuje sled dramatických událostí, počínaje ne čekanými pouličními boji během „pěti dnů v Milánu“ v březnu 1848, přes tažení Císařského vojska pod velením polního maršála Václava Radeckého z Radče, vrcholící červencovou bitvou u Custozy, až po bleskovou pětidenní válku v roce následujícím, kdy byl Radeckého soupeř, sardinský král Karel Albert, definitivně poražen v březnu 1849 u Novary. Podrobné líčení průběhu tažení a rozhodujících bitev doplňují nejen zasvěcené analýzy organizace obou armád, jejich výcviku a způsobu vedení boje, ale také poutavé charakteristiky hlavních aktérů konfliktu. Autor nezapomíná ani na každodenní odvrácenou tvář války, zasahující mnohdy stejnou měrou prosté vojáky i místní obyvatelstvo. Připomíná také, že pod habsburskými prapory tam někde v daleké Itálii nechyběli muži z Čech a Moravy, kteří často zpečetili svou přísahu rakouskému císaři vlastní krví, byť na ně další generace měly právě proto zapomenout.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Italské patálie maršála Radeckého: První válka za osvobození Itálie 1848–1849. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Hor89
29.03.2024 3 z 5

Velice čtivá a podrobná kniha zabývající se u nás méně známým konfliktem. Bohužel mi na knize pár věcí vadí - obrazová příloha je až zbytečně skromná, chyb a překlepů je v textu docela dost - což je bohužel problém velké části knih ze série. A mapy mohly být přeloženy (jsou v němčině) a upraveny aby byly přehlednější.

Kuža007
27.06.2019 5 z 5

Luboš Taraba je skvělý autor literatury faktu. Při jeho knihách se mi vždy podaří vniknout do historie - dostat se na místo, o kterém právě píše. Tuto knížku jsem si plně vychutnal. Prošel jsem s ní celé válečné tažení maršála Radeckého - vojevůdce, který po Janu Žižkovi jako druhý Čech neprohrál jedinou bitvu, kterou sám vedl.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Italské patálie maršála Radeckého: První válka za osvobození Itálie 1848–1849 v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x