Detektivní hry 2 (Černá káva, A pak už tam nezbyl ani jeden, Poslední víkend) přehled

Detektivní hry 2 (Černá káva, A pak už tam nezbyl ani jeden, Poslední víkend) https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381590/bmid_detektivni-hry-2-cerna-kava-a-pak-u-nn0-381590.jpeg 4 77 77

Druhý soubor trojice divadelních her z pera Agathy Christie zahrnuje tentokrát nejstarší původní autorčin kus, první spisovatelčinu adaptaci vlastní detektivky a jedno velice překvapivě přepracované krimidrama. Černá káva z roku 1930 sleduje případ krádeže a vraždy točící se kolem chemického vzorce ničivé výbušniny, který se – pochopitelně úspěšně – pokouší rozluštit Hercule Poirot. Hra A pak už tam nezbyl ani jeden (1941) vznikla adaptací stejnojmenného románu, známého ovšem rozhodně více pod názvem Deset malých černoušků – drama zdánlivě náhodně vybraných osob zanechaných na opuštěném ostrově napospas rafinovanému vrahovi je stejně mrazivé jako jeho knižní předloha. A v Posledním víkendu z roku 1951 se Christie rozhodla, že zločin spáchaný na poklidném venkovském sídle Hollow, může být – na rozdíl od prozaické předlohy – objasněn i bez přítomnosti nejslavnějšího belgického detektiva všech dob.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Divadelní hry
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Black Coffee / And Then There Were None / The Hollow


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Detektivní hry 2 (Černá káva, A pak už tam nezbyl ani jeden, Poslední víkend). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

Isew
24.11.2023 3 z 5

Tři knihy Agathy Christie adaptované autorkou na divadelní prkna. Je znát datum vzniku. Pokud by se někdo rozhodl uvést tuto adaptaci v současnosti, určitě by to chtělo jazykovou korekci. Některé obraty jsou malinko kostrbaté. Dva konce u mé nejoblíbenější knihy Deset malých černoušků byly jako příjemný bonus. Asi si budu muset přečíst životopis Agathy Christie, možná tam bude, z jakého důvodu se rozhodla k alternativnímu konci. Jsem zastáncem původního konce, který mi dával mnohem větší smysl.

radimch
22.05.2023 5 z 5

"Prach v očích." Velmi poutavé!


Gweny
14.01.2023 5 z 5

Číst dramatickou práci královny detektivek se hodně liší od čtení klasických detektivek. Hlavně v tom neustálém střídání postav a minimálním prostoru pro vyprávění. Na druhou stranu si člověk díky popisům scény dokáže představit chování a jednání herců na jevišti a to je zase něco, co v klasické knize čtenář nenajde.
Černá káva mě bavila hodně, i když detektivka Hercule Poirota nemám moc v lásce. Příběh to byl skvělý.
Číst Deset malých černoušků v téhle podobě bylo vcelku vzrušující a to, že autorka nám dala více než jedno rozuzlení, mě překvapilo i pobavilo zároveň.
Poslední víkend mi k srdci nepřilnul. Možná už jsem dramat předávkovaná, nicméně ta zápletka mě nebavila a jediná postava, u které jsem vždy zbystřila, byla Lady Angkatellová. Takový Švejk v sukních, řekla bych.
Každopádně nemohu jinak než knihu doporučit ke čtení. Člověk se pobaví i nad svou neschopností v detektivní práci. :)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. - 17. června)

04.06.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Detektivní hry 2 (Černá káva, A pak už tam nezbyl ani jeden, Poslední víkend) v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených7x
v Knihotéce114x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x