Deset malých černoušků / A pak už tam nezbyl ani jeden (hra)

Povídka od: Agatha Christie
Z knihy: Detektivní hry (Deset malých černoušků, Past na myši, Neočekávaný host), Deset malých černoušků (divadelní hra), Detektivní hry 2 (Černá káva, A pak už tam nezbyl ani jeden, Poslední víkend)


Scénář ke hře vycházející z nejslavnějšího románu Královny zlocinu.

Po detektivním románu Deset malých černoušků se sama Agatha Christie pustila do divadelní adaptace. Text hry v češtině již vyšel v roce 1965 (nakl. Orbis) a hru v průběhu let uvedlo několik českých divadel.

Nynější český název „A pak už tam nezbyl ani jeden“ se odvíjí od složité historie „černoušků“ v anglickém originálu – kvůli politické korektnosti se z figurek černoušků staly figurky vojáčků, změněn byl název ostrovu i příběhu, který se v originále jmenuje And Then There Were None. Zatímco román vychází v češtině stále pod zavedeným názvem Deset malých černoušků, jevištní verze se u nás uvádí pod „korektním“ názvem, odpovídajícím anglickému originálu, od roku 2008. Říkanku s černoušky se nicméně v textu hry zachovat podařilo.

Verze divadelního textu vydaná roku 2018 (Knižní klub) je výjimečná tím, že obsahuje dva konce – ten, který hře přisoudila Agatha Christie, a ještě jednu verzi. Podrobnosti se však prozrazovat nesluší; jsou objasněny přímo v knize.

(anotace Společnost Agathy Christie)

Originální název:

Ten Little Niggers / And Then There Were None


Rok vydání originálu: 1943

Komentáře (0)

Přidat komentář