Starý jako čas sám přehled

Starý jako čas sám
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418417/bmid_stary-jako-cas-sam-R10-418417.jpg 4 78 78

Co kdyby... série

3. díl >

Belle ztratila svou matku, když byla ještě malá. Žije jen s otcem v chudém provinčním městečku, ze kterého touží uniknout a objevovat svět. Pak se Belle stane zajatkyní hrozivého a zlostného Zvířete a všechny ostatní starosti musí odsunout stranou. Na hradě Zvířete se Belle dotkne očarované růže a mysl jí zaplaví obrazy matky, o které si myslela, že ji už nikdy nespatří. Ještě podivnější však je, že v těch vidinách je matka krásnou čarodějkou, která zakleje Zvíře i jeho hrad.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Alicanto (Egmont ČR)
Originální název:

As Old as Time, 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Starý jako čas sám. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (22)

silvara
17.08.2024 2 z 5

Nemohu upřít, že se jedná o čtivé dílo. A to je asi to největší plus. Za mě osobně byl děj zbytečně překombinovaný, na druhou stranu oceňuji sebereflexi hlavní hrdinky. Co mě ovšem vyvádělo do nepříčetnosti byl tiskařský šotek (první odstavec kapitoly se přesunul do konce kapitoly předcházející, vynechaná písmenka ve slovech, překlepy).

MollyCornelia
04.07.2024 3 z 5

2,5*/5*
Nevím, jak lépe definovat, než jako slabší průměr. Od autorky jsem před lety četla Část tvého světa a z obou knih mám velmi podobné pocity.
Kniha se mi líbila v tom, že byla čtivá, styl psaní mi sedl a děj mě pohltil, stále jsem chtěla číst dál. Stráky utíkaly pod rukama a i přes menší čtecí krizi jsem přečetla za 4 dny. Filmy o Krásce a Zvířeti znám dobře, a kniha mi je připomněla.
Bohužel, příběh mi přišel velmi neoriginální a slabý. Valná většina scén je podobná těm filmovým, a kromě kapitol z minulosti na začátku a vyvrcholení na konci se nestane nic moc nového, co bych z filmů neznala. Kromě postavy šílence D'Arqua mě nikdo nezaujal a charaktery nebyly moc dobře napsané. Obzvlášť jsem se nevyznala v čarodějce.
Četla jsem kvůli Výzvě, a také jsem doufala, že po Části tvého světa mi autorka ukáže, co umí. Nu, nic.
Sečteno a podrženo, znovu bych se do knihy nepustila a doporučovat ji nebudu. Přečtení pečlivě zvažte.


Knihochod
07.01.2023 3 z 5

Kto by už len nepoznal klasickú rozprávku o krásnej Belle a pyšnom princovi zakliatom do podoby zvieraťa. Ale ako by sa veci vyvíjali, keby princa zakliala matka Belle?

(Začnem pozitívne, pretože chcem začať pozitívne.)

Obálka knihy je za mňa úplne nádherná a moje srdiečko plesalo, keď zistilo, že aj napriek paperbackovej väzbe knižka krásne drží tvar a aj keď ju zatvoríte, stránky naďalej priliehajú k sebe a nezostávajú "poodchýlené".

Čo sa deja týka, bol v poriadku. Malo to hlavu aj pätu a teda bolo to úplne niečo iné, než na čo som bola zvyknutá z klasickej disneyovky. Áno, niektoré udalosti boli zachované ale nebolo ich toľko, koľko by som si ja osobne predstavovala. A to, že tam nie je ikonická tanečná scéna, to ma dosť zarmútilo. No a sem-tam sú vykreslené scény troška morbídnejšie a našla som aj zopár očividných sexuálnych narážok, takže by som dobre zvážila, či knihu dať prečítať mladšiemu čitateľovi.

Niečo málo ku skladbe kapitol. Sú teda písané v dvoch dejových linkách, aspoň teda zo začiatku. Jedna dejová linka sleduje Maurica (otca Belle), ako sa zoznamuje s Rosalind (matkou Belle) a jednoducho všetko, čo sa udialo v čase pred narodením Belle alebo v jej rannom detstve. A druhá, hlavnejšia dejová linka popisuje už dospelú Belle. Nevadilo mi, ako sú kapitoly konštruované ale vadilo mi, že ste vždy potrebovali prečítať tak päť riadkov, aby ste teda zistili v ktorej dejovej linke sa nachádzate. A občas sa stalo, že sa v jednej kapitole objavili obe dejové linky, neoddelené ani odskokom, čo mne osobne vadilo.

No a teraz k prekladu. Mohli ste registrovať, že som k tejto knihe pridávala storíčka častejšie, než ku akejkoľvek inej a to práve kvôli prekladovým chybám, ktoré veľmi bili do očí a častokrát vďaka nim vety nedávali zmysel. A že tých chýb bolo (konkrétne 60!).

Myslela a dúfala som, že budem túto knihu môcť ohodnotiť pozitívnejšie ale tie chyby mi naozaj prekážali a sama som vnímala, že sa vedome snažím nájsť ďalšie a ďalšie.

Preto radím, ak chcete s touto sériou začať, tak určite v angličtine. Bude to menšie zlo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (40. týden)

29.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Starý jako čas sám v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených104x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených6x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst101x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

kráska a zvíře

Autorovy další knížky

Liz Braswell
britská, 1950
2019  71%Starý jako čas sám
2019  74%Část tvého světa
Skrýt reklamy