Starý jako čas sám

Starý jako čas sám https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418417/bmid_stary-jako-cas-sam-R10-418417.jpg 4 72 20

Co kdyby... série

3. díl >

Belle ztratila svou matku, když byla ještě malá. Žije jen s otcem v chudém provinčním městečku, ze kterého touží uniknout a objevovat svět. Pak se Belle stane zajatkyní hrozivého a zlostného Zvířete a všechny ostatní starosti musí odsunout stranou. Na hradě Zvířete se Belle dotkne očarované růže a mysl jí zaplaví obrazy matky, o které si myslela, že ji už nikdy nespatří. Ještě podivnější však je, že v těch vidinách je matka krásnou čarodějkou, která zakleje Zvíře i jeho hrad.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

As Old as Time , 2018


více info...

Knihochod
Knihochod
07.01.2023 3 z 5

Kto by už len nepoznal klasickú rozprávku o krásnej Belle a pyšnom princovi zakliatom do podoby zvieraťa. Ale ako by sa veci vyvíjali, keby princa zakliala matka Belle?

(Začnem pozitívne, pretože chcem začať pozitívne.)

Obálka knihy je za mňa úplne nádherná a moje srdiečko plesalo, keď zistilo, že aj napriek paperbackovej väzbe knižka krásne drží tvar a aj keď ju zatvoríte, stránky naďalej priliehajú k sebe a nezostávajú "poodchýlené".

Čo sa deja týka, bol v poriadku. Malo to hlavu aj pätu a teda bolo to úplne niečo iné, než na čo som bola zvyknutá z klasickej disneyovky. Áno, niektoré udalosti boli zachované ale nebolo ich toľko, koľko by som si ja osobne predstavovala. A to, že tam nie je ikonická tanečná scéna, to ma dosť zarmútilo. No a sem-tam sú vykreslené scény troška morbídnejšie a našla som aj zopár očividných sexuálnych narážok, takže by som dobre zvážila, či knihu dať prečítať mladšiemu čitateľovi.

Niečo málo ku skladbe kapitol. Sú teda písané v dvoch dejových linkách, aspoň teda zo začiatku. Jedna dejová linka sleduje Maurica (otca Belle), ako sa zoznamuje s Rosalind (matkou Belle) a jednoducho všetko, čo sa udialo v čase pred narodením Belle alebo v jej rannom detstve. A druhá, hlavnejšia dejová linka popisuje už dospelú Belle. Nevadilo mi, ako sú kapitoly konštruované ale vadilo mi, že ste vždy potrebovali prečítať tak päť riadkov, aby ste teda zistili v ktorej dejovej linke sa nachádzate. A občas sa stalo, že sa v jednej kapitole objavili obe dejové linky, neoddelené ani odskokom, čo mne osobne vadilo.

No a teraz k prekladu. Mohli ste registrovať, že som k tejto knihe pridávala storíčka častejšie, než ku akejkoľvek inej a to práve kvôli prekladovým chybám, ktoré veľmi bili do očí a častokrát vďaka nim vety nedávali zmysel. A že tých chýb bolo (konkrétne 60!).

Myslela a dúfala som, že budem túto knihu môcť ohodnotiť pozitívnejšie ale tie chyby mi naozaj prekážali a sama som vnímala, že sa vedome snažím nájsť ďalšie a ďalšie.

Preto radím, ak chcete s touto sériou začať, tak určite v angličtine. Bude to menšie zlo.

Vknihách
Vknihách
07.12.2021 3 z 5

Kráska a zviera v tomto prevedení je prerozprávaná knižka, ktorú poznáme,ale trochu inak. Zatiaľ čo autorka pri Ariel zachovala pôvodný príbeh, autorka "Času" si vymyslela novú rozprávku s pár bodmi, ktorých sa pridŕžala. Zo začiatku sa striedala prítomnosť s minulosťou, spoznávame Belliných rodičov,aj panovníkov zabudnutého kráľovstva,v ktorom prebýva Zviera so svojimi vernými pomocníkmi\sluhami. V tomto prípade som bola z preskakovania v čase zmätená. Taktiež mi prekážalo pomenovanie Charments(či ako to bolo o_o veď existuje aj český ekvivalent tohto slova). Aj táto kniha bola pre mňa zdĺhavá,aj keď o kúsok zaujímavejšia ako tá o Ariel.


Fortuna7
Fortuna7
30.01.2021 3 z 5

No je to slabší Kráska a zvíře. Kniha se občas hodně táhne.

blackoutzuzi
blackoutzuzi
21.12.2020 4 z 5

Krásný pohádkový, romantický a magický příběh, který si pro své čtenáře připravil několik překvapení a to především v podobě děsivých a dramatických scén :O Vlastně to bylo místy opravdu strašidelný, což mě neskutečně bavilo! :) Pokud máte rádi Krásku a zvíře, tak si tohle určitě musíte přečíst! Škoda jen, že je v knize tolik překlepů, kazilo to trochu dojem..
P.S. Od autorky už můžete znát knihu Část tvého světa, která je součástí série a je retellingem na Malou mořskou vílu. Ta se mi šíleně líbila a mám-li srovnávat, tak Část tvého světa je u mě jednoznačně stále number one!

Fortuna7
Fortuna7
26.10.2020 3 z 5

Od knihy jsem čekala víc.

MarkétaI.
MarkétaI.
25.10.2020 4 z 5

Na začátku knihy jsem byla trochu zmatená, než jsem pochopila, že se prolíná minulost a přítomnost.
Příběh Kráska a zvíře mám ráda a tak jsem se na knihu hodně těšila.
Kniha mě bavila. Četla se dobře, ale jsem trochu zklamaná z konce. Ten krásný, romantický konec mi tam prostě chyběl.

Konfu97
Konfu97
15.10.2020

Bohužel pro mě zklamání.. 2 hvězdičky dávám jen za pěknou obálku. Na to, že to má být upravený příběh od Disney, mě příběh bohužel zklamal. Kráska, která je pro mě úplně nesnesitelná, a celkově bohužel nezáživné pasáže a že jich nebylo málo. Mrazivá kletba se mi líbila, zkusím i další Ariel, ale Kráska a Zvíře mě bohužel zklamali.

Vlčice605
Vlčice605
11.09.2020 4 z 5

Mě se kniha líbila,a taky se mi moc líbilo když autorka ten příběh napsala z jiného pohledu

Ewilka
Ewilka
11.08.2020 4 z 5

Máte-li rádi Krásku a Zvíře, knížka se vám pravděpodobně líbit bude. Za mě je to fajn oddechový retelling, napsaný opravdu pohádkovým stylem. Ostatním nejspíše přijde knížka spíše průměrná.

Damonka12
Damonka12
15.04.2020 3 z 5

3,5 čekala jsem, že bude kniha více originální, ale začátek zde byl stejný s klasickou pohádkou a ještě jsem se v něm ztrácela. Kouzlo ale této klasické pohádce upřít nemohu.

Ellinek
Ellinek
04.03.2020 4 z 5

Trochu jiný pohled na Krásku a Zvíře. Realističtější, "současnější", ale pořád tak pohádkově vyprávěný. Příběh zasazený do 18. století nám onu dobu zobrazuje mnohem blíže, než třeba různá televizní zpracování. Ale není to špatně. Pro mě se něco začalo dít až někde za stranou 300, do té doby jsem četla to, co v podstatě znám z různých verzí pohádky, ale potom dostal příběh jiný spád, byl mnohem temnější a myslím, že si v tom najde to svoje i ten, kdo vyloženě nemusí původní pohádkovou verzi. Jiné, temné, pro mě kupodivu mnohem příjemnější, protože to není to typické šťastně až navěky.

AloneJane
AloneJane
09.02.2020 5 z 5

Trošku realističtější pojetí známého příběhu z jiné dějové linky. Nekončí úplně klasicky jak je u tohoto příběhu zvykem a popravdě popis "útulku" je víc než jen přiblížení prostředí. Za mě rozhodně super čtení, které ubíhalo samo :)

Michalka98
Michalka98
08.02.2020 5 z 5

Jako milovnici Disney pohádek a Krásky a zvířete mě tato kniha opravdu potěšila. Očekávala jsem, že se příběh bude více držet originální předlohy a taky více romantiky (ta mi chyběla hlavně v závěru), ale celkově kniha měla vše, co mám ráda. Čtení jsem si moc užila a ráda si přečtu další knihy ze série.

Veju007
Veju007
01.02.2020 3 z 5

Starý jako čas sám je retelling Krásky a Zvířete ze série Co kdyby...
A nějak jsem z toho nesvá...příběh je fajn, v hlavě vám běží všechny scény a písničky z pohádky a je to takový milý. Zároveň se to trošku zamotává s Bellinou matkou a její minulost, a vidíme i, jak se postupně prohlubuje vztah Belly i Zvířete. Je to taková dospělejší a drsnější verze klasické pohádky. Co mě ale strašně zklamalo, byl závěr, cca posledních 20 stránek, takovýhle finiš, no to pardóón. A co nedokážu knížce odpustit je fakt, že v něm není popsaná ta nejvíc IKONICKÁ scéna a to byl rozhodně důvod ubrat jednu hvězdičku z plánovaných 4 na 3.

P.S. Je tam až neuvěřitelný množství tiskařských šotků, asi nejvíc, co jsem kdy četla a byl to velmi rušivý element.

Bettyriverdale
Bettyriverdale
19.01.2020 3 z 5

Ze začátku mi dělalo problém se do příběhu vžít. Dalo by se říct, že jsem se někdy i do čtení nutila, ale asi po 150 stran jsem se do ní yačetla a nemohla se odtrhnout. Kvůli začátku tedy ubírám 2 hvězdy. Jinak fajn kniha.

Sixtinka144
Sixtinka144
11.01.2020 5 z 5

Panebože! Bylo mi úplně jasné, že tahle recenze nebude až tak objektivní, vzhledem k tomu, že jde o Disney knížku, a já Disneyho miluju. Ale tohle? Tohle jsem absolutně nečekala, tahle knížka je jednoduše skvost... A to vážně nepřeháním. Kráska a zvíře, příběh, o kterém jsme četli snad tisíckrát... Ale co kdyby to bylo tentokrát trochu jinak? Z trochu jiné perspektivy? Co když Bellina matka uvrhne na sobeckého prince kledbu ? Co když nechá celé město zapomenout, že vůbec kdy žila? Že vůbec kdy existovala magie? Můžu vám s klidných svědomím knížku doporučit, a určitě si plánuji přečíst další díly ze série : Co kdyby. Opravdu to stojí za to!

Medasek
Medasek
04.12.2019 5 z 5

Naprosto úžasný příběh. Kráska a zvíře mě nikdy nepřestane bavit. Bylo trochu jiné než původní příběh, ale o nic méně hezčí.

Veruu95
Veruu95
23.11.2019 5 z 5

Skvělý příběh! Miluji pohádku o Krásce a Zvířeti, takže jsem si nemohla nechat ujít ani tuhle, alternativní adaptaci.
Nápad se mi moc líbil a byl skvěle zpracován. Chvíli jsem se před čtením bála, že to bude moc splácané a že mi to nebude sedět do původního příběhu - sedlo to však skvěle!
Těším se na další knihu ze série, která by měla být o Ariel.

andrejci
andrejci
21.11.2019 5 z 5

Krásku a zvíře zbožňuju a toto bylo krásné převyprávění. Ze začátku jsem čekala, že se příběh bude odvíjet ze začátku stejně a až potom tam budou lehké rozdíli. A potom jsem začala číst a bylo to úplně jinak. A to se mi líbilo. Líbilo se mi také, že to nebyl úplně klasický happy end. Ze začátku jsme musela myslet, že to se nepojede úplně podle filmů. Kdo miluje pohádky a zvlášť Krásku a zvíře tak si to musí povinně přečíst.

Pedruska01
Pedruska01
19.10.2019 3 z 5

Příběh Krásky a Zvířete mám hrozně ráda a vítám, každou další verzi tohoto příběhu, takže ani tato kniha nebyla výjimkou, když jsem ji popadla do rukou. Těšila jsem se, znělo to zajímavě. Jenže hned na úvod musím sdělit, že mé nadšení postupně upadalo. Samozřejmě se to čte dobře - kupodivu, trochu víc překlepů než je zdrávo, ale to mi až tak nevadilo. Pro mě bylo hrozné to, že ta kniha vypráví vlastně dvě dějové linky, které nejsou nijak graficky označeny, takže jsem v tom měla z prvu naprostý chaos. Až po delší době jsem mohla prohlásit, že vím, jak to je. Škoda.
Příběh byl hodně zajímavým zpracováním, originálním, to se musí nechat. Ke kouzlům trochu vyšinutosti až fanatismu a morbidnosti, no proč ne. V jedné dějové linii, která se ke konci slila s druhou, vystupuje Bellina matka - čarodějka, díky které je vlastně příběh o zakletém princi a jeho hradě. A její otec a jejich příběh (minulost) + množství dalších postav, ke kterým nejspíš nemám co říct - což není bráno ve špatném slova smyslu. Tato kniha je vážně zajímavé zpracování, které jsem dokázala akceptovat. V té druhé dějové lince (přítomnost) už jsou postavy, které jsem brala tak nějak víc. Asi proto, že to je vlastně ústřední dvojice, o které je ten "romantický" pohádkový příběh.
Hlavní hrdinka Bell... tu holku jsem jednoznačně v oblíbenosti neměla. Byla domýšlivá, lehce povrchní a někdy prostě blbka, která ví všechno první a samozřejmě nejlíp. Tohle mi vadilo. Samozřejmě nebudu jí křivdit úplně, někdy to její vystupování bylo naprosto v pořádku, že bych jí v tu chvíli ty "vady" odpustila.
Zvíře, tak k němu výhrady nemám. Uměla jsem ho mít ráda a samozřejmě jsem k němu cítila lítost nad jeho osudem, respektive kletbou. Ke konci příběhu mě dojal a vlastně před ním smekám. Nebyl sobecký a upřednostnil jiné před sebou a svým životem potažmo štěstím. Vrtá mi hlavou, zda udělal dobře, byť ho jeho čin šlechtí?...
Musím se přiznat, že tahle verze je v tom základu skoro stejná od původní, kterou známe - tak nějak jsem si v hlavě přehrávala klasickou kreslenou a hranou disneyovku. Přesto jsem hodně srovnávala a některé věci mi tam chyběli, ale to není špatně. Čekala jsem tam asi taky víc té něžné a nevinné romantiky, které jsem se vlastně moc nedočkala.
Nápad to byl dobrý a byť příběh Krásky a Zvířete zbožňuji, tak téhle obdobě nedokážu dát velké hodnocení, protože to prostě pro mě má dost much. Sice mě to mrzí a vlastně je to i velká škoda pro samotný příběh, nedá se nic dělat. V této sérii nejspíš nebudu pokračovat. Další chystané pohádky mě tolik neberou a hlavně... nějak mě to odradilo. Hodnotila bych to 3,5* - rozhodně víc jak pouhý průběr, však neváhám doporučit, protože to je kolem a kolem vážně neobvyklé vyprávění tolik známého příběhu. :)

Štítky knihy

kráska a zvíře

Autorovy další knížky

Liz Braswell
britská, 1950
2019  74%Starý jako čas sám
2019  74%Část tvého světa

Kniha Starý jako čas sám je v

Právě čtených3x
Přečtených96x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených6x
Knihotéce90x
Chystám se číst101x
Chci si koupit40x
dalších seznamech1x