Betonová zahrada přehled

Betonová zahrada
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256007/bmid_betonova-zahrada-256007.jpg 4 1895 1895

Čtyři nedospělí sourozenci se po smrti rodičů rozhodnou žít sami a po svém v rodinném domě uprostřed takřka opuštěné příměstské zástavby. Čas peskování a výchovných opatření vystřídala volnost, místo svazujících povinností je teď důležitější hra – hra na dospělé. Proslulý román Iana McEwana byl sice poprvé uveřejněn již roku 1978, od té doby však neztratil nic ze své zvláštní, „nemorální“ naléhavosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Cement Garden , 1978


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Betonová zahrada. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (318)

Hall3006
08.07.2024 4 z 5

Kdo už něco od autora četl, asi tuší co může očekávat. Mezní situace, které definují každou knihu, která popisuje vybočení z normálu. Nebo tedy přesněji z toho, co za normálno považuje většina. McEwan nám zde dává nahlédnout do jedné početné rodiny, kde nejprve zemře tyranský otec a potom zničená matka. Už začátek, kdy ještě oba rodiče žijí, začínáme tušit neblahé prostředí jejich domácnosti. Po jejich smrti autor jde až na kost a obnažuje charaktery aktérů tohoto dramatu. Na stranách popisuje hutný děj jeden ze sourozenců, který rozhodně nevzbudí sympatie. Nevím zda se někdy stalo něco takového ve skutečnosti, ale děj je natolik plastický, že vzbudí pochybnosti... V tom je autor ve svých knihách bravurní. Těch 150 stran je tak akorát, aby čtenář nebyl úplně semletý.

666Jitka
03.07.2024 5 z 5

Neotřelý psychologický příběh, při jehož čtení člověka celou dobu lehce mrazí. Autor obnažuje společenská tabu jako je incestní sex a násilí, díky čemuž se může někomu zdát příběh dosti perverzní, obzvlášť když vezmeme na vědomí, že knihu vydal v roce 1978, kdy musela být pro některé lidi doslova šokující. Dokáže však velmi silně zapůsobit i dnes. Na pouhých 128 stranách dokáže McEwan rozehrát kuriózní hru, která je na hraně etiky a morálky, jež ve své době vyvolávala ve společnosti velmi žhavou diskusi.

slovy autora:
“Chtěl jsem být šíleně inovativní a ano, za tím se možná skrývala má touha čtenáře posunout až na okraj jejich možností a přenést je do myslí těch nejpodivnějších lidí, jaké si umíme představit.

Myslím, že se mu to vskutku podařilo.


Ka-čí
05.06.2024 5 z 5

Hodně silné čtení,občas jsem žasla nad tím co četly mé oči.Konec mi přišel takový dost rychlý a možná bych uvítala i pár řádků o tom jak to dopadlo dál.Nicméně jsem překvapená,jaké dílo mi uniklo,že jsem si ho přečetla až teď..určitě sáhnu po dalším díle autora.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (31. týden)

25.07.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Betonová zahrada v seznamech

v Právě čtených17x
v Přečtených2 858x
ve Čtenářské výzvě238x
v Doporučených148x
v Knihotéce563x
v Chystám se číst835x
v Chci si koupit161x
v dalších seznamech12x