Ária přehled

Ária https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463852/bmid_aria-x6Z-463852.jpg 4 44 44

Výjimečný příběh dívky, která se ocitla ve víru íránské revoluce Teherán, 1953. Mladý řidič Behrúz najde v postranní uličce sotva narozenou holčičku. Rozhodne se ji adoptovat a dá jí jméno Ária – a tím navždy ovlivní svůj život i ten její, který se ponese ve znamení jinakosti. O čtvrtstoletí později se schyluje k Chomejního revoluci a Ária se zamiluje do chlapce, který se ocitne na špatné straně dějin. Dokáže se dívka poprat o svoji budoucnost v divokém víru změn, který zemi obrátí vzhůru nohama? Příběh dívky Árie se odehrává v turbulentním období íránských dějin. V šedesátých a sedmdesátých letech tato země totiž hned dvě revoluce. V roce 1963 započala takzvaná bílá revoluce, série reforem iniciovaných šáhem Rezou Pahlávím, a v roce 1979 přišla íránská revoluce, během níž byl šáh svržen a došlo k nastolení islámské republiky pod vedením ajatolláha Chomejního. Na pozadí těchto událostí žije Ária život nalezenky sužované nejistotou, kam vlastně patří a jaké je její místo v rychle se měnící společnosti, která ženám příliš nenahrává... „Íránský Doktor Živaho.“ – Margaret Atwoodová. Z angličtiny přeložila Martina Neradová.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Aria , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ária. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

EL.ZA
20.01.2022 5 z 5

Krásná, zajímavá kniha. Opravdový a uvěřitelný životní příběh odloženého děvčátka v Teheránu. Čtivě napsáno, zajímavé popisy pro nás tak odlišného kulturního prostředí. Skvělé vykreslení různých charakterů postav, knížka drsná, ale i dojemná a poetická.

marieke
28.09.2021 2 z 5

Zklamání. Četla jsem už několik výborných knih od íránských autorek: Persepolis, Jak jsme v Teheránu četly Lolitu a Chomejní, Sade a já tak jsem čekala něco obdobného, ale bylo to nudné a zmatené, z tématu by šlo určitě dostat mnohem víc. Pořád jsem čekala, kdy se začne něco dít nebo kdy zjistím motivy chování jednotlivých postav, ale moudrá jsem z toho nebyla, až pár posledních stran ve čtenáři vyvolá silnější pocity, ale na celou knihu to nestačí. Ale jinak popis Teheránu v proměnách 2. poloviny 20. století je určitě zajímavý.


lentolog
27.08.2021 3 z 5

Zmiešané pocity: pár výborných pasáží, zaujímavé odkazy k iránskej histórii i perzskej literatúre (potešil ma najmä Snem vtákov), niekoľko vydarených metafor a podobenstiev; na druhej strane nepravdepodobné, nedotiahnuté a chaotické dejové linky a postavy. Miestami presvedčivá evokácia priestoru (štvrte v Teheráne a Kaspické more), nejasný pohyb po časovej osi.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (11. týden)

14.03.2021


Knižní novinky (10. týden)

07.03.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ária v seznamech

v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených1x
v Knihotéce95x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech3x