Apokryfy přehled

Apokryfy
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313678/mid_apokryfy-4lr-313678.png 4 96 96

Soubor apokryfních próz napsaných v letech 1920-1938. Autor v nich vtipně a naléhavě reaguje s využitím motivů, zejména antických, legendárních, biblických i historických na problémy své doby, uplatňuje v nich svou filosofii, usiluje o překonání vad člověka i společnosti, volá po pravdě, spravedlnosti a míru v lidstvu.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Apokryfy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Naďa2411
15.05.2024 3 z 5

Tak trochu jiný styl než jsem u spisovatele zvyklá, apokryfy vedou hodně k zamyšlení....V aknize se mi líbilo nejvíce O pěti chlebích - i dnes velmi aktuální.

capricorn__
12.03.2024

Nebudu hodnotit hvězdičkami, jelikož se mi některé texty opravdu zalíbily, ale jiné mě minuly a já si z nich příliš neodnesl. (Takže třeba další čtení můj názor ovlivní.) Karel Čapek byl úžasným spisovatelem, líbí se mi jeho smysl pro humor, použité metafory a nadčasovost.


mosem
24.03.2023 5 z 5

Kniha, kterou jsem otevřel znovu po mnoha letech. Texty, napsané téměř před stoletím, jsou natolik nadčasové, že dokáží zaujmout jistě ještě i za dalších sto let. Texty, které svojí hloubkou vedou k zamyšlení, současně mohou evokovat reflexi k současnosti. Mají vynikající jazyk, ale přitom jsou zábavné a vtipné. Pro mne ukázka Čapkovy geniality v plném rozsahu. A od plného počtu hvězdiček mně neodradilo ani to, že ilustrace Mariana Pally nebyly zcela mým šálkem čaje - jakkoliv jsou vtipné, a samotné by mne zaujaly mnohem víc. Zde mne však přišly pouze jako ne zcela vhodný doplněk - takový "popcorn na koncertu vážné hudby".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Apokryfy v seznamech

v Přečtených126x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených10x
v Knihotéce24x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech3x