Morálka

Povídka od: Stephen King
Z knihy: Bazar zlých snů


Příběh muže věřícího v Boha, který se rozhodne spáchat velký hřích. Nikoli myšlenkou nebo slovem, ale skutkem.

Originální název:

Morality


Rok vydání originálu: 2009

Komentáře (15)

Přidat komentář

freelex
05.07.2023 4 z 5

Samotný akt příběhu je chabý, málo uvěřitelný. Dle mého se měl příběh vydat cestou sexu a určité formy nevěry, pak by do sebe děj zapadnul a příběh by měl větší sílu. Přesto se mi povídka líbila, obě hlavní postavy jsou vykresleny detailně. Mimochodem nebylo na začátku příběhu zmíněné dítě? To se z příběhu úplně vytratilo, přitom to mohla být určitá forma zpestření.

Timkim
20.02.2023 3 z 5

Je na každém, jak má nastavenou hranici morálky. Pro někoho je vražda obhajitelna, pro někoho není obhajitelna ani krádež zápalek....nebylo to vyloženě zlé, ale má lepší povídky.


Delphín
19.01.2023 4 z 5

Dost silná povídka, ale bavila. Křižovatky života jsou občas opravdu děsivé a to zde King s bravurou ukazuje. Jen možná mohl více pracovat s postavami, jako to dělal na úplném začátku děje.

Faila
27.09.2022 4 z 5

King jednou prohlásil, že ty největší příšery žijí v lidském nitru - a že právě o nich se snaží psát. Až při čtení této povídky mi došlo, jak moc pravdivá jeho slova jsou. Až když jsem se přistihla při myšlenkách, zda hřích v této povídce je opravdu tak hrozný.

bbara155
17.10.2021 odpad!

Úchylárna. Tohle se mému oblíbenému spisovatelovi fakt nepovedlo.

MíšaS.
04.09.2021 3 z 5

Dobrá povídka, která člověka nutí k zamyšlení, kam až by byl ochotný zajít on...

Vesmich
11.07.2021 5 z 5

Jako vždycky přesné a srozumitelné. Jakmile Osud člověka postaví na křižovatku a nutí ho se rozhodovat, smrdí to nějakým průšvihem. I tady to tak bylo a nakonec každý dostal, co chtěl.

Metla
07.10.2019 4 z 5

Co všechno je obyčejný člověk, který má trochu hlouběji do kapsy, ochotný udělat pro peníze? A nakolik ústupek vlastní morálce dokáže ovlivnit život? Povídka dává dobré náměty k zamyšlení, včetně teologického podtextu, ale tentokrát se mi nepodařilo naladit se na duševní vlnu trojice hlavních postav. Ani jednoho z účastníků morbidního experimentu se mi nepodařilo pořádně chápat nebo s ním soucítit… na to u Kinga nejsem zvyklá. 70%

Lenka.Vílka
07.03.2019 1 z 5

Tak tohle mi nesedlo. Větší komentář si povídka nezaslouží.

danny_21
26.10.2017 3 z 5

Formou civilní povídka kde King nechává na čtenáři, aby si sám posoudil, co slovo morálka znamená. Povedené zakončení, ve kterém malé prohřešení může vést k trpkému konci manželského soužení, nicméně motiv reverenda chabý - 50 %

Fremr
08.09.2017 4 z 5

Tak tahle povídka je opravdu výstižná svému názvu. Morálka. Co to vlastně je? Velmi dobrá záležitost, kterou prostě budete chtít dočíst. A za mě? Já bych do toho za ty prachy šel, i když je to zvrácený... Zrovna v tomhle případě bych chápal to pokušení.

Vera Silent
12.07.2017 4 z 5

Tahle me bavila. I kdyz dej je predvidatelny a zlocin trochu chaby a divny. Neslo ani tak o to porochnit se ve vlastnich vycitkach svedomi, jako spis o ten vedlejsi efekt ublizeni partnerovi, zatimco si dana osoba spokojene buduje sve nove alterego. Je celkem zrucne vystihnuto, jak jeden spatny skutek dokaze cloveka postupne uzirat, az se z nej stane nekdo uplne jiny. A vlastne jediny, kdo trpi, jsou vsichni okolo, ale ne dana osoba. I kdyz kdo vi...

marek6463
11.02.2017 3 z 5

Není to špatná či nezajímavá povídka, avšak zkrátka má King mnohem lepší povídky či příběhy.

Svatoslav
28.08.2016 4 z 5

Až překvapivě civilní King, jak ho známe pouze z Lisey a její příběh či Dolores. Již od samotného počátku do vás autor vkládá tajuplná semínka, která s postupujícím dějem klíčí, až ve vašem vědomí vyroste velký otazník. Udělali byste to také?

Terva
30.06.2016 2 z 5

Tak to je celkem obyčejný příběh. Bohužel i akt samotný, v pointě, mě nějak neohromil.
Naopak jsem čekal něco většího, propracovanějšího a víc šokujícího – nebo vlastně –
…...něco šokujícího. Ale tohle byl jen odvárek z pera mistra hororu.

Malá ochutnávka.
Zůstala na něj civět. Z obou stran se na ně mračily vysoké knihovny plné chytrých knih. Hluk z ulice byl tlumený. Jako by byli v jiné zemi. V tišší zemi než Brooklyn.......