talka talka oblíbené citáty

☰ menu

Lidi, jediní opravdoví lidi, co znám, jsou blázni, blázni do života, ukecaní blázni, cvoci k spasení, ti, kteří chtějí mít všechno - a hned!, kteří nikdy nezívají a neříkají věci-co-se-sluší, ale hoří, hoří, hoří jako ta báječná rachejtle, co se rozprskne a vystřelí tisíce pavoučích noh proti hvězdám, jen namodralá světluška zůstane uprostřed a všichni vzdychnou "Jůůů!".
Jack Kerouac

Miloval a nalezl přitom sám sebe. Většina lidí však miluje, aby přitom sebe ztratili.
Hermann Hesse

Nic nebylo, nic nebude; všechno je bytí a přítomnost.
Hermann Hesse

Ne v řečech, ne v myšlení vidím jeho velikost, jen v jednání, v životě. (Siddhartha)
Hermann Hesse

Žádné učení nemohl převzít někdo, kdo opravdu hledá, někdo, kdo chce opravdu najít. (Siddhartha)
Hermann Hesse

Láska nechce nic pro sebe, chce jen milovat.
Hermann Hesse

Zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.
Charles Spencer Chaplin

Miluji tě a vím, že v životě nebudu nikoho tak milovat, protože už nikdy nebudu takový, jako v tuto chvíli, jež mizí, zatímco já o ní mluvím a kterou nemohu zadržet ani za cenu svého života.
Erich Paul Remark

Štěstí leží okolo nás. Je třeba ho jen zvednout.
Erich Paul Remark

Tu však jsem náhle viděl, že mohu pro druhého něco znamenat už jenom tím, že tu jsem, a že ten druhý je šťastný protože jsem u něho. Když se to takhle řekne, zní to velmi prostě, ale když pak o tom člověk přemýšlí, je to obrovská věc, která vůbec nemá konce. Je to něco, co člověka může úplně roztrhat a změnit. Je to láska, a přece něco jiného. Něco, pro co lze žít. Pro lásku člověk žít nemůže. Ale pro člověka jistě!
Erich Paul Remark

Dej každému dni příležitost, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života.
Samuel Langhorne Clemens

Neodpoutávej se nikdy od svých snů! Když zmizí, budeš dál existovat, ale přestaneš žít.
Samuel Langhorne Clemens

Rozdávat rady je zbytečné. Moudrý si poradí sám a hlupák stejně neposlechne.
Samuel Langhorne Clemens

Myslím, že vesmír vznikl s určitým úmyslem. Vsadím se, že za všemi těmi myriádami hvězd a galaxií je jistý záměr.
Jostein Gaarder

Lidé by z toho šíleli, kdyby astronomové objevili novou planetu. Ale zastavit se v úžasu nad svou vlastní nedokážou.
Jostein Gaarder

Snít o něčem nepravděpodobném má své jméno. Říká se tomu naděje. (Dívka s pomeranči)
Jostein Gaarder

Nic v životě nemusí být jen a jen takhle a ne jinak.
William Saroyan

Každý člověk je celý svět a může ho přetvořit, jak chce, a naplnit lidským pokolením, které je schopen milovat, má-li v sobě lásku, nebo pokolením, které musí nenávidět, má-li v sobě nenávist.
William Saroyan

Ať už se budeš muset dopustit jakýchkoli chyb, neboj se, že jsi je udělal nebo že jich uděláš víc. Důvěřuj svému srdci, které je dobré, že se nemýlí, a jdi vpřed – nezastavuj se. Upadneš-li, obelstěn nebo zaskočen ostatními nebo dokonce sebou samým, vstaň a nevracej se. Častokrát se budeš smát a mnohokrát budeš plakat, ale vždycky to bude smích i pláč současně. Nikdy nebudeš mít v životě okamžik podlosti nebo malichernosti nebo malosti. Takové věci budou pod tebou – příliš nepatrné pro rychlost tvého ducha – příliš bezvýznamné, než aby se octly v dohledu tvého zraku.
William Saroyan

Avšak nikdo nemůže udělat s pocity nic, existují a neexistuje způsob, jak je cenzurovat. Můžeme si vyčítat nějaký čin nebo poznámku, nikoliv však pocit, jednoduše proto, že nad ním nemáme vůbec žádnou kontrolu.
Milan Kundera

Člověk prochází přítomností se zavázanýma očima. Smí pouze tušit a hádat, co vlastně žije. Teprve později mu odvážou šátek z očí a on, pohlédnuv na minulost, zjistí co žil a jaký to mělo smysl.
Milan Kundera

... Prostý a jasný. Ale co je to prostý a jasný? Je to všechno o tom, aby člověk byl takový, jaký je, nestyděl se chtít to, co chce, a toužit po tom, po čem touží. Lidé bývají otroky předpisů. Někdo jim řekl, že mají být takoví a takoví, a oni se snaží takovými být a do smrti se sami o sobě nedovědí, kdo byli a kdo jsou. Nejsou pak nikým a ničím, jednají podvojně, nejasně, zmateně. Člověk především musí mít odvahu být sám sebou. (Žert)
Milan Kundera

Slepá ulička je místem mých největších inspirací.
Milan Kundera