novecento novecento oblíbené citáty

☰ menu

Sklenka dobrého vína, nebo dokonce lahev dobrého vína v několika lidech, v příjemném prostředí, je opravdu dobrý komunikační nástroj. U vína vymyslíš a vyřešíš za hodinu mnohem víc věcí než za stejnou dobu v kanceláři.
Jiří Padevět

Slupka lidskosti je poměrně tenká. Stačí vytvořit nelidské podmínky a začneme se nelidsky chovat.
Jiří Padevět

U zlomků historie vždycky záleží na tom, z které strany je uchopíš. Jestli se pořežeš, nebo jestli se skrz ně podíváš proti slunci. Se střepy se dá zacházet různě.
Jiří Padevět

Krása zůstává navzdory všemu jedním z nejmocnějších projevů života.
Bohuslav Reynek

,,Hanino, slyšelas už tu nejnovější zprávu sovětský agentury TASS?" zahalekal Skopčák. Z hlasu bylo poznat, že už má dost upito. Otočila jsem se, že zase půjdu. ,,Jabka od Černobylu jsou prej zdravotně naprosto nezávadný. Jen ohryzky je nutno zakopat pět metrů do země..." (Rybí krev)
Jiří Hájíček

Někdy mám pocit, že si ze mě celej život někdo jenom dělá prdel...
Jiří Hájíček

Skrze nenormální si lépe uvědomujeme, co je normální.
Isaac Bashevis Singer

Ve vztahu ke zvířatům jsou všichni lidé nacisté... Pro zvířata je Treblinka každodenností.
Isaac Bashevis Singer

Inteligence je dar natolik vzácný, že ti, jimiž se toho daru dostalo, jsou neustále diskriminováni obrovskými davy pitomců, kteří jsou všude kolem.
John Irving

Jsme tvorové pátrající po smyslu, kteří se musí vyrovnat s obtížemi vzniklými z toho, že jsme byli vrženi do vesmíru, jenž vnitřně postrádá jakýkoli smysl.
Irvin D. Yalom

"Vaše dobrotivost, povinnost, věrnost - to jsou mříže vašeho vězení. Jednou na ty malé ctnosti zajdete. Musíte se naučit poznat svou zkaženost. Nemůžete být svobodný jen zčásti..." (Keď Nietzsche plakal)
Irvin D. Yalom

Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.
Arnošt Lustig

Život je někdy dobrej, ale občas pro to musíte něco udělat.
Charles Bukowski

Láska je jen slovo, neznamená nic. Je to oblíbený způsob, jak říci : Dva lidé se chtějí odvázat. Láska je jen slovo, a když ta legrace začne, tím slovem přikrýváme hory hříchů. Láska je jen slovo, roztroušené po městě. Citlivé slovíčko, a teď naprosto nevhodné. Láska je jen slovo. Ale,aby bylo jasno, i když vím,že víme, že je neupřímné. Láska je jen slovo, slovo, které hrozně rádi slyšíme.
Johannes Mario Simmel

Většina z nás se nemůže toulat sem a tam, hovořit s kdekým, poznat všechna města na světě. Na to nemáme čas, ani peníze, ani dost přátel. Věci, které hledáte, Montagu, na světě jsou, ale jediný prostředek, který s devadesáti devíti procenty těch věcí seznámí průměrného človíčka, jsou knihy. (451 stupňů Fahrenheita)
Raymond Douglas Bradbury

V umění se člověk dostane na konci života tam, kde vlastně měl být na počátku.“
Josef Čapek

Malba chce býti malována, ne hotovena.
Josef Čapek

„Lež prostředkem a lež cílem; i to jsou dějiny.“
Josef Čapek

„Kázeň není k tomu, aby spoutával svobodu, nýbrž aby jí dávala vznik.“
Josef Čapek

Život je plný zklamání a je to celkem v pořádku. Maso chutná nejlíp po hladu a postel je nejměkčí po těžké cestě.
Jack London

... já když čtu, tak vlastně nečtu, já si naberu do zobáčku krásnou větu a cucám ji jako bonbón, jako bych popíjel skleničku likéru, tak dlouho až ta myšlenka se ve mně rozplývá, tak jako alkohol, tak dlouho se do mne vstřebává, až je nejen v mým mozku a srdci, ale hrká mými žilami až do kořínků cév.
Bohumil Hrabal

Spisovatel musí stát pevně na zemi a současně se vznášet do oblak.
Arnošt Lustig

Kdo ukradne háček na ryby, je popraven, kdo ukradne zemi, stane se prvním ministrem.“
Mistr Čuang-c´