mone mone oblíbené citáty

☰ menu

Stali jsme se mámou a tátou. Naše vlastní jména už nikdy nebudou tak důležitá jako matka a otec, když uslyším mami, okamžitě se rozběhnu, když uslyším své jméno, pouze se otočím.
Vesna Evans - Tvrtković

Kdo vás umí rozesmát, ten vám vydrží na celý život.
Fredrik Backman

Víš, co je na rodičovství nejhorší? Že tě budou soudit podle tvých nejslabších chvilek. Milionkrát uděláš něco správně, ale pak stačí jeden špatný krok a už navždycky budeš tátou, který se koukal do mobilu, když se jeho dítě v parku praštilo hlavou o houpačku. Nespustíme z nich oči třeba celé dny, ale pak si chceme přečíst JEDNU esemesku a všechny chvíle, kdy jsme se chovali správně, jsou k ničemu. Nikdo nechodí k psychologovi, aby s ním řešil, kolikrát jako dítě nedostal houpačkou do hlavy. Rodiče jsou definováni svými nezdary.
Fredrik Backman

Pravda je, že kdyby lidé byli opravdu tak šťastní, jak to vypadá na internetu, netrávili by na něm tolik času, protože ten, kdo prožívá krásný den, ho z poloviny nevyplácá na focení sebe sama.
Fredrik Backman

Jenom s krásnými lidmi se dlouho žít nedá, Julčo. Ale s vtipnými, jéminánku, s těmi člověk vydrží celý život.
Fredrik Backman

Smutek je zvláštní, naprosto iracionální emoce. Nic už nezmění. Nic nezruší. Patří mezi ty zbytečné a plané pocity, ze kterých není žádný užitek. (Bizarní povídky)
Olga Tokarczuk

Tomu, kdo má děti, patří svět.
Ayobami Adebayo

Než prohlásíš, že je šnek slabý, uvaž si svůj dům na záda a choď s ním po světě.
Ayobami Adebayo

Děti se nechtěj koukat na mámu nebo na tátu, jak se cucá s tím, kdo jim rozbil rodinu. Nebo s někým jiným, koho si přitáhli, a přitom je neudělal. (Zlodějka mýho táty)
Petra Hůlová

"Na světě neexistuje místo, kde by bylo vysloveno tolik povelů, zákazů, výhrůžek a uštědřeno více ran a facek než na hřišti pro děti od dvou do deseti let. Když je příhodné počasí, je scénář každý den stejný. Kolem desáté ráno sem začnou matky navážet své caparty v golfáčích nebo na odrážedlech. Vyklopí je u klouzačky a písku, přikážou ji, aby si slušně hrály, a rozesadí se na lavičky podél plotu. (...) Přikované ke svému stanovišti ostřelují své děti nadávkami a hrozbami, občas i své ratolesti uštědří nějaký ten políček, aby jí připomněly, kdo je pán a kdo poddaný." (Anežka)
Viktorie Hanišová

"Náhoda je nakopnutí do řiti, které ti dá život, abys udělal krok dopředu. Ve světě dospělých je náhoda příležitost, která se nezahazuje." (Chlapec, který rozdával sny)
Luca Di Fulvio

Jednou jsem se maminky ptala, proč nemá žádnou opravdovou kamarádku. Podivila se, jak mě to vůbec napadlo, a pak mi řekla, že přátelství dospělých je úplně jiné. "Dospělé kamarádky spolu nechodí každé odpoledne ven, jako chodíváš ty s Jarmilkou," vysvětlila mi. "Nečekají na sebe, když jdou do práce a nedělí se o svačiny. Nevídají se každý den, někdy se dokonce nepotkají celé týdny, ale vědí o sobě, a když je potřeba, pomůžou si." ❤ (Hana, Alena Mornštajnová)
Alena Mornštajnová

A já doufám, že jednou na hřišti nebo v reklamní agentuře s panoramatickými okny pochopíš, že odvážný není ten, kdo se pouští do rvačky a neví, jestli vyhraje, nebo prohraje. Odvážný je ten, kdo ví, že by vyhrál, ale nechá to být.
Fredrik Backman

"Člověk většinou nemůže bejt ke všem ohleduplnej a zároveň šťastnej. Někdy musí i ublížit, aby byl šťastnej. Jinak to nejde" - Malý pražský erotikon
Patrik Hartl

"Víš, ten, kdo si neudělá čas na pohyb, si nakonec musí udělat čas na nemoc." (Mudrc, surfař a byznysmenka)
Robin S. Sharma

Buď tím, kým jsi, a říkej to, co cítíš, protože na těch, kterým to vadí, nezáleží, a těm, na kterých záleží, to nevadí. V tom tkví podstata autenticity. Aby ses cítil dobře ve své vlastní kůži, naučil se věřit sám sobě, pracoval v souladu se svými hodnotami, vyjádřil svůj názor a byl tím nejlepším možným člověkem. Jde jen o to vědět, kým jsi, za čím si stojíš, a pak mít dost odvahy být sám sebou - v každé situaci a nejen tehdy, když je to pohodlné. Být svůj ve světě, který se neustále snaží z tebe udělat něco jiného, je tím největším úspěchem. (Vůdce, který nepotřeboval žádný titul)
Robin S. Sharma

Jediná cesta k tomu, abys změnil svůj zítřek, je porozumět tomu, co jsi neudělal dobře dnes.
Robin S. Sharma

Jediný limit, který máš, je ten, který si sám vytvoříš.
Robin S. Sharma

Obyčejní lidé mají velké televize, mimořádní lidé mají velké knihovny.
Robin S. Sharma

Někdy se tak dívám na životy lidí kolem sebe a říkám si, jestli nám všem není souzeno zanechávat po sobě škody. (Život po tobě)
Jojo Moyes

Spousta lidí už přišla o hodně jenom kvůli tomu, že propásli ideální příležitost neříct vůbec nic. (Třetí světlo)
Claire Keegan

I will never, ever regret the things I´ve done. Because most days, all you have are the places in your memory that you can go to - Will Traynor (Me before you)
Jojo Moyes

„Některý chyby... mají prostě větší důsledky než jiný.“ Will Traynor (Než jsem tě poznala)
Jojo Moyes

Války se nevedou šestým smyslem. Prvních pět bohatě stačí... (Tělo)
Paolo Giordano

Prostě to v sobě máš. Jsi jako přesýpací hodiny. Když se ti dosype písek, vždycky se najde někdo, kdo přijde a obrátí tě.
Haruki Murakami

Na domech je divné to, že skoro vždycky vypadají, jako kdyby se uvnitř nic nedělo, i když se tam odehrává většina našich životů. (Hvězdy nám nepřály)
John Green

Nemít nic před sebou totiž znamená mít všechno za sebou.
Ladislav Zibura

Krása je obrovský nezasloužený dar, který se rozděluje náhodně, hloupě... (A hory odpověděly)
Khaled Hosseini

Pořád je všechno jiný. Dřív sis myslel, že je Richard pitomec, a není. S dětmi ses nekamarádil, a teď jste jeden tým a máš rád Andulku. A takhle je to v životě se vším. Pořád se něco děje. Když víš, kam patříš a kteří lidé s tebou zůstanou, tak se nových věcí nemusíš bát. (Bertík a Čmuchadlo)
Petra Soukupová

Chviličku jsme mlčeli. Sem tam jsme na sebe pohlédli. Jako muž a žena. Jako dvě části šťastné rodiny, uvažoval jsem. Samozřejmě že se udály nějaké věci, ale v poslední době jsem o tom čím dál častěji musel přemýšlet jako o ztroskotání. Šťastná rodina ztroskotání přežije. Nechci říct, že ta rodina potom snad může být ještě šťastnější, ale v každém případě není nešťastnější.
Herman Koch