LucaAlexova LucaAlexova oblíbené citáty

☰ menu

... Ale takový už je člověk: doopravdy si váží jen toho, co nemá.
Erich Paul Remark

“All that is gold does not glitter, Not all those who wander are lost; The old that is strong does not wither, Deep roots are not reached by the frost. From the ashes a fire shall be woken, A light from the shadows shall spring; Renewed shall be blade that was broken, The crownless again shall be king.”
J. R. R. Tolkien

Vyslyš každého, ale ponech si svůj úsudek.
William Shakespeare

Nikdy neodkládám na zítřek, co lze udělat pozítří.
Oscar Wilde

Ne všichni, kdo bloudí, jsou ztraceni.
J. R. R. Tolkien

Na světě nejsou nejkrásnější věci, ale okamžiky.
Karel Čapek

Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité je očím neviditelné.
Antoine de Saint-Exupéry

Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.
Karel Čapek

Architektura je zkamenělá hudba.
Johann Wolfgang Goethe

Utrpení je potřebnou podmínkou vzrůstu jak fyzického, tak i duševního. Bez utrpení nemůže život přejít z jedné formy do druhé. Nemůže, neboť samo utrpení působí vzrůst.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Blud nepřestává být bludem, i když jej sdílí většina.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Aby člověk mohl žít čestně, musí se rvát, bít se, mýlit se, začínat a opět začínat, prohrávat a věčně zápasit. Tomu říkám charakter.
Lev Nikolajevič Tolstoj

Proč je havran jako psací stůl?
Charles Lutwidge Dodgson

"Řekla bys mi, prosím, kudy se dostanu odtud?" -- "Záleží na tom, kam se chceš dostat." -- "To je mi jedno kam." -- "Pak je jedno, kudy půjdeš."
Charles Lutwidge Dodgson

Všichi žijeme ve virtuálních prostředích, definovaných našimi představami.
Michael Crichton

Nikdo nedělá nic, dokud není pozdě.
Michael Crichton

"Nechápali, co činí." Obávám se, že tohle by mohlo stát na náhrobním kameni lidstva.
Michael Crichton

Knihy se ani tak nepíší, ale přepisují. Je to jedna z nejtěších věcí připustit si to, zvláště poté, co jste ji už přepsali posedmé a pořád to není ono.
Michael Crichton

A když chcete vědět, co si o tom myslím já osobně, tak poslouchejte: je ten život jinde opravdu tak vynikající? Ve dne dřít, večer čučet na televizi. Vy si myslíte, že nevím, jak se dneska lidi nudí? Nejdivnější na tom je, že jsem mu to všechno říkal úplně upřímně a že mám tady to prokleté místo kolem Pásma stokrát radši než ty jejich Evropy a Afriky. Ne nebyl jsem vůbec opilý, jenom jsem si představoval, jak se mačkám v nějakém metru pod zemí a pořád někam spěchám a nic ze života nemám.
Boris Strugackij

Ernest na mě civí, jak tady řečním, až jsem se začal za sebe stydět. Nesedí mi to, takové řeči, i kdyby byly tisíckrát pravdivé. Když to říká Kirill, zní to úplně jinak. Bude to nejspíš tím že Kirill netahá Ernestovi z Pásma žádné zboží, které by putovalo okamžitě pod pult.
Boris Strugackij

Kapitán teď žvaní o perspektivách: studuj chlapče, svět se ti otevře dokořán. Totéž nám říkal ve vězení kněz při mši každou neděli. A já nemám myšlenky na nic jiného než na flašku.
Boris Strugackij

Jdu po ulici a přemýšlím o tom, na čem opravdu záleží. Slunko svítí, lidí tady moc není. A najednou jsem si vzpomněl na Gutu. A strašně mě to k ní táhlo, sednout si vedle ní, chytit ji za ruku. Když se člověk vrátí z pásma, nezmůže se na nic jiného než chytit holku za ruku.
Boris Strugackij

Sedím, v hlavě mám prázdno, tělo úplně bezvládné, a chlastám. Zase jsme měl kliku. Pásmo hnusné. Svinstvo. Žiju. Ti dva to nechápou, ale stalker - ten ví jaké je to klika. Vypil jsem všechno do poslední kapky a neměl jsem dost. Ale to nevadí, to se dá napravit, jen když jsem živý. Sedím a kouřím a pomalu cítím že se vzpamatovávám. Už myslím i na prémii. To mají tady v ústavu senzačně zařízeno. Obálku s prémií člověk dostane na ruku hned, jak se vrátí. Možná že mi ji dokonce přinesou sem.
Boris Strugackij

To je holt knihomol. Potřebuje název. Když má název, je klidný. Hledám gravikoncentráty a jemu, bláznovy, se hned dýchá líp.
Boris Strugackij

Přesně tak jako všichni, kdo nejsou na Pásmo zvyklí: zuby jim cvakají, srdce bouchá jako zběsilé, jdou na ně mrákoty, je jim hanba, ale udržet se nemůžou. Já nevím, co to je, ale je to podobné rýmě. Při té člověku teče z nosu, ať chce nebo ne, a tady zase tečou z lidí slova - úplná záplava slov.
Boris Strugackij

,,Modli se," řvu na něho. ,,Stalkery pouštějí do ráje bez čekání."
Boris Strugackij

Takové už je Pásmo: když přineseš plný pytel, je to zázrak, když se vrátíš celý, je to klika, když tě netrefí kulka hlídky, můžeš být rád. Všechno ostatní je zkrátka osud, nic jiného se říct nedá.
Boris Strugackij

Jakmile si člověk začne myslet, že zná Pásmo naprosto dokonale a že se mu nemůže nic stát, skončí to s ním špatně.
Boris Strugackij

Strach je emoce; a je zhola nemožné – dokonce fyzicky nemožné – udržet si nějakou emoci dlouhou dobu. ... Krizové pocity jakéhokoli druhu jsou ze své povahy přechodné. Pocity přicházejí a odcházejí, a když přijdou, lze jich využít dobrým způsobem; nemohou však být naší pravidelnou duchovní stravou.
Clive Staples Lewis

Před námi jsou lepší věci než ty, které zůstaly za námi.
Clive Staples Lewis

Život si můžeš hnusit nebo ho můžeš ignorovat. Ale líbit se nemůže nikomu. (Marvin)
Douglas Adams

S gumovou kachničkou není člověk nikdy sám.
Douglas Adams

Nic necestuje rychleji než světlo, s možnou výjimkou špatné zprávy, která si žije vlastním životem.
Douglas Adams

Neopatrné výroky mohou přijít draho, a dokonce způsobit i ztráty na životech. To je známá věc. Málokdy je však závažnost problému chápána v plném rozsahu.
Douglas Adams

Chraň mě před tím, abych věděl, co nepotřebuji vědět. Chraň mě i před tím, abych věděl, že existují věci, o kterých nevím. Chraň mě před tím, abych věděl, že jsem se rozhodl nevědět o věcech, o kterých jsem se rozhodl nevědět. Amen Pane, pane, pane. Chraň mě před následky výše uvedené modlitby. Amen.
Douglas Adams

Dali jsme jim časově neomezené ultimátum.
Douglas Adams

Člověk, který vynalezl Vír totální perspektivy, to udělal v podstatě jen proto, aby naštval svou ženu. Trin Tragula, jak se vynálezce jmenoval, byl totiž snílek, myslitel, spekulativní filozof, neboli, jak říkávala jeho žena, idiot.
Douglas Adams

...létat je umění, nebo spíš fígl. Ten fígl spočíva v tom, že se naučíš praštit sebou o zem a netrefit se.
Douglas Adams

Vodka řvala tam, kde stačilo šeptat. (Text)
Dmitry Glukhovsky

Smrt není strašná - strašné je čekat na ni.
Dmitry Glukhovsky