jaromír z jaromír z oblíbené citáty

☰ menu

Žít, to je nejvzácnější věc na světě, neboť většina lidí jenom existuje.
Oscar Wilde

Vyvracet lež je horší, než hájit pravdu.
Alexej Pludek

Násilí je ospravedlnitelné pouze tehdy, je-li nezbytné k sebeobraně nebo obraně ostatních proti jinému násilí […] Otrokova sebeobrana je vždy legitimní, a tudíž jeho násilí proti šéfovi, proti utlačovateli, je vždy morálně ospravedlnitelné a mělo by se přizpůsobovat jen tomu, jak je užitečné a jak je efektivní s ohledem na vynaložené úsilí.
Errico Malatesta

Nejsou žádné dobré nebo špatné války. Jediná špatná věc na válce je její prohra. Všechny války se vždy vedly proto, že obě dvě strany měla takzvaný dobrý důvod k válce. Ale jen důvod vítězné strany se stal historicky správným důvodem. Nezáleží na tom, kdo je v právu a kdo ne, záleží na tom, která strana má lepší generály a lepší armádu.
Charles Bukowski

Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi.
William Shakespeare

K vítězství zla stačí, aby slušní lidé nedělali nic.
Benjamin Kuras

Nebýt Habsburků, střední Evropa by byla nedobytná pevnost tří spojeneckých zemí prostírající se od Lipska po Minsk, od Gdaňska po Kišiněv a Dubrovník. Námořničily by v Severním moři i ve Středozemním. Čechů by dnes bylo třicet milionů, Maďarů třicet milionů, Poláků šedesát milionů. Nebylo by žádné Rakousko. Nebylo by žádné Prusko, a Němci by nikdy neztratili pověst národa vědců, básníků, filosofů, muzikantů a kabaretních zpěváků. Rusko by nikdy nepřekročilo Dněstr a Němen. Nebyla by třicetiletá válka, první světová válka, ani druhá světová válka. Nebyl by sovětský komunismus, nebyl by německý nacismus. Sigmund Freud a Edmund Husserl by všechny své práce psali česky, Lehár a Strauss maďarsky. Nikdo by se nikdy nedoslechl o Rakušanech jménem Hitler a Eichmann.
Benjamin Kuras

Minulost byla vymazána, vymazání bylo zapomenuto, lež se stala pravdou.
Eric Arthur Blair

Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost. Kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.
Eric Arthur Blair

Existují okamžiky, kdy se vyplatí bojovat a být poražený, než nebojovat vůbec.
Eric Arthur Blair

Stali jsme se příliš civilizovanými, než abychom mohli pochopit samozřejmé. Protože pravda je velice jednoduchá. Abyste mohli přežít, musíte často bojovat; a bojujete-li, musíte se zašpinit. Válka je zlo, a často to menší zlo. Ti, kdo meč zvednou, také mečem hynou – a ti, kdo meč nezvednou, zajdou na páchnoucí nemoce.
Eric Arthur Blair

Válka je zlo, a často to menší zlo. Ti, kdo meč zvednou, také mečem hynou, a ti, kdo meč nezvednou, zajdou na páchnoucí nemoce.
Eric Arthur Blair

Člověk neuznává zájmy jiného tvora než sebe.
Eric Arthur Blair

Člověk je jediné stvoření, které konzumuje bez toho, aniž by produkovalo. Nedává mléko, nesnáší vejce, je příliš slabý, aby táhl pluh, neumí běžet dostatečně rychle, aby chytil králíka. Přesto je pánem všech zvířat.
Eric Arthur Blair

Moc se s tím nepárat a zabrat!
Heinz Guderian

Nejsem bůh, abych stále odpouštěla a ani nemám alzheimra,aby všechno zapoměla
Joe Navarro

Nenávist umírá, dusí se vlastní hloupostí a nízkostí. Velikost je věčná. My žili velikostí.
Léon Degrelle

Není možné mařit čas zbytečnými úskoky a kroky stranou. Člověk se musí rozhodnout pro jeden cíl a za ním jít.
Otto Skorzeny

Všechna náboženství - pokud k tomu mají politické prostředky - se snaží umlčet ty, kteří mají pochybnosti. Je to známka slabosti, ne síly. Obecně lze říci, že tam, kde se náboženství dostane k moci, začíná bezpráví a útisk. Tam, kde je své moci zbaveno, je krotké a mírné.
Petr Bakalář

Nemůžeme milovat každého a bylo by směšné si něco takového myslet! Jestliže milujete všechny a vše, ztrácíte přirozenou schopnost výběru a skončíte jako velice špatný soudce charakteru a kvality. Pokud se něco používá příliš volně, ztrácí to svůj skutečný význam.
Howard Stanton Levey

Jelikož přirozené instinkty vedou člověka ke hříchu, všichni jsou hříšníci, a všichni hříšníci přijdou do pekla. Pokud se všichni dostanou do pekla, setkáte se tam se všemi přáteli. Nebe musí být zabydleno pěkně divnými tvory, kteří žili pouze proto, aby se dostali někam, kde budou moci navěky drnkat na harfy.
Howard Stanton Levey

Každá revoluce končí tím, když se nová prasata dostanou ke korytům.
Eric Arthur Blair

Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.
J. R. R. Tolkien

Doprčic, copak může být někdo odvázanej z toho, že se každý den v půl sedmý probudí drnčením budíku, vyskočí z postele, obleče se, násilím se nakrmí, vysere, vychčije, vyčistí si zuby a pak bojuje se silničním provozem, aby se dostal na místo, kde v podstatě vydělává hromadu prachů pro někoho jiného a ještě se po něm chce, aby byl vděčný za to, že dostal šanci to dělat?
Charles Bukowski

Nejtěžší zkouškou lidské statečnosti je, když člověk zůstane sám.
Jules Verne

Lidé mají sklon volit právě to, co je pro ně nejhorší..
Joanne Rowling

Čas vezme všechno, ať chceš nebo ne.
Stephen King

Některé rány zasáhnou člověka tak hluboko, že se nikdy nezahojí..
Joanne Rowling

,,Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo říkat lidem to, co nechtějí slyšet.´´
Eric Arthur Blair