JakeTheDog JakeTheDog oblíbené citáty

☰ menu

Příštího dne jsem byl opět v kanceláři. Cítil jsem se nespokojený, a upřímně řečeno, byl jsem nasraný na všechno. Nikam jsem nepostupoval a zbytek světa taky ne. Všichni se tu jen tak plácáme a čekáme na smrt a přitom děláme malicherné věci, abychom vyplnili čas. A někteří z nás nedělají ani ty prkotiny. Jenom tak vegetujeme jako zelenina. I já. Nevím, jaký druh zeleniny jsem. Cítil jsem se jako tuřín. Zapálil jsem si doutník, nadechl se a předstíral, že vím, o co jde. - Potřeboval jsem dovolenou. Potřeboval jsem pět ženských. Potřeboval jsem si vyčistit uši. Potřeboval jsem vyměnit olej v autě. Zapomněl jsem odeslat daňové přiznání. U brýlí na čtení se mi ulomila nožička. V bytě jsem měl mravence. Potřeboval jsem si nechat odstranit zubní kámen. Boty jsem měl sešlapané na patách. Nemohl jsem spát. Vypršelo mi pojištění na auto. Při každém holení jsem se pořezal. Už šest let jsem se nezasmál. Měl jsem tendenci dělat si starosti, když k tomu nebyl žádný důvod. A když důvod byl, opil jsem se...
Charles Bukowski

Býval jsem nadaný. Jsem nadaný. Občas jsem si prohlížel své ruce a uvědomoval si, že jsem mohl být velkým pianistou nebo něčím takovým. Ale co s těma rukama dělám? Drbu se na koulích, píšu šeky, zavazuju si tkaničky, splachuju záchod atd. Nevyužil jsem svých rukou, promarnil jsem je. A svůj mozek také. Seděl jsem v dešti. - Měl jsem trochu depresivní náladu. Člověk se narodil, aby umřel. Co to znamená? Zabíjet čas a čekat. Čekat na nějaký vlak. Čekat uprostřed srpnové noci na pár velkých koz v nějakém pokoji v hotelovém pokoji v Las Vegas. Čekat, až narostou hadovi křídla. Zabíjet čas. - Přestalo pršet, ale bolest tu byla stále. Navíc se ochladilo a všechno páchlo jako vlhké prdy. Měl jsem zlatou kreditní kartu. Byl jsem naživu. Možná. PEKLO JE TO, Z ČEHO SI HO UDĚLÁTE. - Naneštěstí jsem toho dne skončil na závodišti a večer jsem se opil. Nebyl to však ztracený čas. Přemýšlel jsem a třídil fakta. Měl jsem pocit, že jsem nade vším. Věřil jsem, že každou chvíli všechno vyřeším. Samozřejmě. - Člověk se narodil, aby bojoval o každou píď země. Narodil se, aby bojoval, narodil se, aby umřel. Přemýšlel jsem o tom. Pak jsem se opřel v křesle, dal si pořádného šluka z cigarety a vyfoukl téměř dokonalý kroužek kouře.
Charles Bukowski

Někdy mám pocit, že všichni žijeme v nějakým filmu. Víme, co říkat, kam jít, jak se chovat, akorát tu není žádná kamera. Ale nikdy se z toho filmu nedostaneme. A je to mizernej film.
Charles Bukowski

"Vaše dobrotivost, povinnost, věrnost - to jsou mříže vašeho vězení. Jednou na ty malé ctnosti zajdete. Musíte se naučit poznat svou zkaženost. Nemůžete být svobodný jen zčásti..." (Keď Nietzsche plakal)
Irvin D. Yalom

Je to divná věc tohle naše poznání. Vlastně nic, než uvědomění si podrobností. Někdo je přitom tak dalekozraký, a jiný zase krátkozraký. Já jsem nikdy neviděl věci, které mám blízko sebe.
John Steinbeck

Člověk chápe jenom to, co cítí sám v sobě.
John Steinbeck

"Slyší, jak za okny žijí lidé a svět, a ví, že je z něho vyřazen, avšak nezabije se, neboť zbytek víry mu říká, že musí toto utrpení, toto zlé trápení vychutnat ve svém srdci až do konce a že toto utrpení je to, nač musí zemřít."
Hermann Hesse

Člověk může žít bez naděje, bez přátel, bez knih, dokonce i bez hudby, pokud dovede naslouchat vlastním myšlenkám, zpěvu ptáka pod oknem a vzdálenému hlasu moře.
Axel Munthe

Mám-li všechno, a přesto nejsem šťastný, pak je nemožné štěstí dosáhnout.
Ricard Matthieu

Měkké je mocnější než tvrdé. Voda je mocnější než skála. Láska je mocnější než síla.
Hermann Hesse

Člověk, kterého byste nejraději připravil o život, nikdy přece není pan Tenaten, určitě je to pouze nějaký převlek. Jestliže někoho nenávidíme, pak v jeho podobě nenávidíme něco, co vězí v nás samotných. Co není v nás samých, to nás nevzrušuje.
Hermann Hesse

"...naše já je jen pouhé zdání, neuchopitelné, nepopsatelné, mlhavé, zatímco jediná skutečnost, až příliš lehce uchopitelná a popsatelná, je náš obraz v očích jiných. A nejhorší je, že nejsi jeho pánem. Nejdřív se ho snažíš sám malovat, pak ho chceš aspoň ovlivňovat a kontrolovat, ale marně..."
Milan Kundera

Je to můj přitel,“ řekl jsem dívce, „Kamarád z války. Jediný člověk, co znám, který si z velkého neštěstí udělal malé štěstí. Neví už, co se životem, a proto se jednoduše raduje, že ještě žije. (Tři kamarádi)
Erich Paul Remark

Jediní normální jsme tady totiž my. A víš proč? Protože my o sobě víme, že jsme blázni.
Haruki Murakami

Samotu nemá nikdo rád. Člověk se ale náramně snadno zklame.
Haruki Murakami

Není, není, není jiné povinnosti pro probudilé lidi než jedna jediná: hledat sám sebe, sám v sobě upevňovat, propátrávat svou vlastní cestu vpřed, lhostejno, kam povede. Pravé povolání je pro každého jen jedno jediné: dostat se k sobě samému. Věcí každého je najít svůj vlastní osud, ne nějaký libovolný, a prožít ho v sobě, naprosto a nezlomně.
Hermann Hesse