Antyhiron Antyhiron oblíbené citáty

☰ menu

V noci jsem snil, že jsem motýlem. Teď nevím, jestli jsem člověk, kterému se zdá, že je motýlem, nebo motýl, kterému se zdá, že je člověkem…Čuang-ć
Mistr Čuang-c´

Mysl dokonalého člověka je jako zrcadlo. Nic nezachycuje. Nic neočekává. Odráží, ale nezadržuje. Tudíž dokonalý člověk může jednat bez úsilí.“
Mistr Čuang-c´

Člověk se nedívá do tekoucí vody, aby uzřel svůj odraz, nýbrž do vody, jež je v klidu. Jen kdo je sám klidný, může uvést všechno do klidu.“
Mistr Čuang-c´

Jestli si chcete být jisti cestou před sebou, musíte zavřít oči a kráčet potmě.
Svatý Jan od Kříže

Připadá-li ti tvůj všední den ubohým, nestěžuj si na něj. Stěžuj si na sebe, že nejsi dost silný, abys přivolal svá bohatství. Tvořivému člověku není nic nuzné, ani žádné místo ubohé a lhostejné.
Rainer Maria Rilke

Je jen jedna možnost, jak se dostat z ostrova na ostrov: nebezpečný skok, při němž riskujeme více než své nohy. Věčné přeskakování sem a tam je spojeno s nahodilostí a směšností, neboť stále dochází k tomu, že dva, kteří se k sobě chtějí přiblížit, skáčí na ostrov toho druhého současně, takže se setkají pouze ve vzduchu, a po tomto namáhavém výkonu jsou od sebe vzdáleni stejně jako před tím. Na tom není nic zvláštního; neuvědomujeme si totiž, že mosty od jednoho člověka k druhému, po nichž můžeme klidně a slavnostně přecházet, nejsou v nás, nýbrž za námi, tak jako na obrazech Fra Bartolomea nebo Leonarda da Vinci. Všechno rozdvojení a zmatení naproti tomu pochází z toho, že lidé hledají to, co je spojuje, v sobě samých, namísto aby to hledali ve věcech za sebou, ve světle, v krajině počátku a v krajině smrti.
Rainer Maria Rilke

… mějte trpělivost se vším, co ve vašem srdci ještě není vyřešené. Zkuste si zamilovat otázky samy o sobě, oblíbit si zamčené pokoje a knihy v cizích jazycích. Odpovědi nehledejte. Dnes vám je nikdo nedá, protože jste si je neprožili. Jde o to, všechno si prožít. Dnes si hlavně musíte prožít otázku. Potom snad jednoho vzdáleného dne postupně zjistíte, a možná si to ani nebudete uvědomovat, že prožíváte odpověď.
Rainer Maria Rilke

Kdybych žil ještě jednou, dopustil bych se stejných hloupostí a chyb, ale snažil bych se je udělat dřív.“
Bertrand Russell

Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité je očím neviditelné.
Antoine de Saint-Exupéry

Život je někdy dobrej, ale občas pro to musíte něco udělat.
Charles Bukowski

Jestliže blázen vytrvá na svém bláznovství, stane se moudrým!
William Blake

Nic tak neodhaluje charakter lidí jako to, čemu se vysmívají.
Johann Wolfgang Goethe

Cílem je naučit člověka, aby byl schopen pohybu s minimálním úsilím a maximální efektivitou, a to ne díky síle svalů, ale díky tomu, že pochopí, jak pohyb funguje.
Moshé Feldenkrais

Kdybychom se místo toho, jak jsme slabí a těžkopádní, jen stále probíjeli kupředu, shledali bychom často, že se i se svým loudáním a křižováním dostáváme dál než jiní se všemi svými plachtami a vesly - a - to přece dává pravé sebevědomí, když jiným stačíme, anebo je dokonce předstihujeme. (Utrpení mladého Werthera)
Johann Wolfgang Goethe