Yasm Yasm komentáře u knih

☰ menu

Tweetuj s Bohem Tweetuj s Bohem Michel Remery

Já chápu, že je dobré odpovídat na otázky hledajícím a začátečníkům ve víře, ale nešlo by to nějakou aspoň trochu důstojnou formou?

02.07.2016 1 z 5


Liturgie a život: Co bychom měli vědět o mši, o církevním roku a smyslu liturgie Liturgie a život: Co bychom měli vědět o mši, o církevním roku a smyslu liturgie Klemens Richter

Strašně mě baví způsob, jakým to je napsaný, přesně taková struktura mi u naučných knih vyhovuje.

Ale to je asi jediný klad...

Připadá mi, že autor moc nerozlišuje mezi objektivními fakty a osobními názory a ač sama zatím chodím převážně na novou Mši svatou, připadá mi, že autor je až příliš příznivcem liturgické reformy (například když píše, že při eucharistické modlitbě se má stát, že klečení rozhodně není vhodné, nebo zdůrazňuje svaté přijímání ve stoje).

Knihu jsem ještě nedočetla, ale už po pár prvních kapitolách je mi jasné, že to není úplně objektivní. Autor navíc cituje dokumenty IIVK všude, kde se mu to hodí, ale to, že i podle IIVK může být celý nový ritus v latině se nedovíte.

02.07.2016 2 z 5


Údolí strachu Údolí strachu Arthur Conan Doyle

Velmi důstojné rozloučení. Tento poslední z případů SH je velmi podobný prvnímu, Studii v šarlatové.

29.06.2016 4 z 5


Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

Nedávno jsem dočetla komplet Sherlocka Holmese a čekala jsem něco stejně dobrého (nebo lepšího). Byla jsem přesvědčená, že "královna detektivek" mě nemůže zklamat.

Ale může.

Možná je to právě tím, že mě už Doyle naučil, jak při čtení detektivek myslet a proto děj ani rozuzlení nemohly překvapit. Ostatně, Agatha se u Doyle očividně velmi inspirovala, což rozhodně není špatně, ale prostě na něj nemá.

Budu číst Poirota dál, snad má i lepší kousky.

29.06.2016 3 z 5


Theologická summa Theologická summa Tomáš Akvinský

Opus magnum. Hned po Písmu svatém ta nejcennější kniha, kterou my katolíci máme. Nechápu, proč Summu tolik lidí ignoruje.

19.06.2016 5 z 5


Katechismus katolického náboženství Katechismus katolického náboženství František kardinál Tomášek

Nic lepšího pro katolíka-začátečníka není :)

11.06.2016 5 z 5


Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Je velká škoda, že Muž, který sázel stromy zapadl do stejné kategorie jako nesmysly od Coelha nebo knihy typu Čtyři dohody. Tahle povídka totiž není žádný sluníčkový brak, který čtou lidi, co si chtějí připadat chytří a tak volí nejsnazší způsob a považují se za filosofy, aniž by o nejvznešenější vědě cokoli věděli.

Tahle povídka je jiná, óda na naprostou pokoru a pracovitost, na řád a konání dobra, které má největší cenu, když o tom nikdo neví.

03.06.2016 5 z 5


Výklad Vyznání víry a Desatera Výklad Vyznání víry a Desatera Tomáš Akvinský

Ach, svatý Tomáši... Tolik se toho od Tebe ještě musíme naučit.
Ora pro nobis.

03.06.2016 5 z 5


Jak úspěšně studovat cizí jazyky Jak úspěšně studovat cizí jazyky Ivan Kupka

Úplně zbytečná, navíc dost zastaralá knížka. Nic nového (a rozhodně ne užitečného) se nedovíte.

Kupka nepřináší žádný vlastní poznatek, kniha mi připadá spíš jako jakási soubor metod těch, co to umí. A je nutno dodat, že sám autor není žádný lingvista ani polyglot, takže těžko říct, proč podobnou knížku píše zrovna on... Nejde mu to.

03.06.2016 1 z 5


Divočina Divočina Cheryl Strayed

Mám z té knihy rozporuplné pocity. Cestopis je skvělý, ale osobnost Cheryl je mi strašně nesympatická a napříjemná, hipísácké feministky holt nemusím. Nemám pocit,že by se během té cesty nějak změnila.

Vadily mi neustálé narážky na sex. V půlce jsem měla pocit, že je to celé hlavně o tom, jestli se na cestě s někým vyspí (spoiler: vyspí).

Mrzí mě to, cestopisy miluju, chůzi a dlouhé poutě taky, sama bych na podobnou výpravu moc ráda jednou vyrazila. Na knihu jsem se těšila... Zbytečně.

07.05.2016 3 z 5