WerMaledictos WerMaledictos komentáře u knih

☰ menu

Měsíční prach Měsíční prach Arthur Charles Clarke

Není moře jako moře... a ta, která jsou na Měsíci, musí stát za to.
Jednu pasáž nevymažu z paměti: záchrana Lawrence, který po hlavě spadne do prachu

07.10.2017 4 z 5


Hlídka Hlídka Arthur Charles Clarke

Tleskám. Škálově neuvěřitelně rozmanité povídky; není mezi nimi snad jediná, která by se mi vyloženě nelíbila. Clarke ke každě z nich navíc retrospektivně dopsal předmluvu - moc zajímavé zjistit, jak to tehdy bylo a co z toho vzniklo :)

23.12.2014 5 z 5


Ráma tajemství zbavený Ráma tajemství zbavený Arthur Charles Clarke

Velice pěkné završení série knih o Rámovi. Moc se mi líbil popis hyerarchie společnosti oktopavouků. Spousta otázek byla zodpovězena, spousta nesrovnalostí vyjasněna a mně nezbylo, než v určitých pasážích žasnout. Úplný závěr je možná až příliš nábožensko-filozoficko-chaotický, ale chápu. že si autor musel na poslední chvíli ještě vylít spisovatelské srdce. Nicméně konečně nemám pocit, že kniha bude mít další pokračování. Jak říkám - moc pěkné završení :)

23.12.2014 4 z 5


Zahrada Rámova Zahrada Rámova Arthur Charles Clarke

Ve zkratce: Je vidět, že se Gentry Lee příjemně rozepisuje.
Postavy se už nechovají jako děti na pískovišti, jednají naopak podle svých pevně daných, občas komplikovaných, ale vyvíjících se charakterů.
Příběh opět navazuje na předchozí díl. Postupně se rozrůstající rodina "pozůstalých" kosmonautů na Rámovi se snaží přežít na celkem nehostinném místě, kde za každým rohem čeká ne vždy úplně bezpečné tajemství. Postupně dopluje až k tzv. Uzlu, kde se setká s inteligencí Rámy a je pak v novém kosmickém válci poslána nazpět do Sluneční soustavy, aby nabrala kolonii 2000 lidí. Lidé si v Rámovi III vytvoří samostatný demokratický stát, který se ale postupně změní ve vojenskou diktaturu. Pro rodinu není lehké držet pospolu, část rodiny je dokonce ohrožena na životě. Na konci knihy je ale nastíněno východisko.

+ hlavní postava Nicole des Jardins si píše deník... touto metodou je bravurně popsána první část knihy
+ Leeho náboženské tendence popsány skrze katolíka Michaela O'Toola; otázky víry však podány nenásilnou, spíše informativní a vědecko-filozofickou formou
+ spousta rozmanitých a zajímavých charakterů, ať už v rodině, nebo v kolonii

- některé části rozhovorů probíhají v jiném jazyce... musel jsem využít slovník :)
- technický popis kdejakých vynálezů a udělátek ještě trochu zaostává za Clarkem, na kterého jsem zvyklý, nicméně tím je tu větší prostor pro fantazii :)

hodnotím 90%

27.09.2014 4 z 5


Návrat Rámy Návrat Rámy Arthur Charles Clarke

Musím přiznat, že z tohoto dílu Rámy mám smíšené pocity.
Vlivem spolupráce s Leem je kniha napsána téměř úplně jiným stylem - nejde už tolik o Clarkovské surové hard sci-fi plné vědeckých vynálezů a prognostik, technických postupů, zádrhelů a hledání řešení.
Namísto toho čtu o multikulturní posádce, v níž každý z členů sleduje téměř výhradně své sobecké cíle. Dovídám se o psychologii hlavních postav, jejich vniřních pocitech, vztazích a hlavně intrikách mezi nimi. Mám pocit, že k Rámovi II neletí skupina vědců a techniků, jak jsem na to u Clarka zvyklý, ale spíše banda senzacechtivých bulvárních pisálků, kteří se kvůli reportáži nebojí obětovat zdraví a životy celé posádky (ten řetězec, kdy byla postupně zlikvidována asi polovina posádky, jsem těžko rozdýchával).
Poslední třetina knihy je naštěstí zajímavější - je tu opět přítomno Clarkovo pero, takže nakonec i k nějakým zajímavým objevům dojde. Postavy, které zbyly, se chovají konečně logicky, navzájem spolupracují, a tak se postupně dopracují k otevřenému konci, který aspoň trochu za tu námahu přečíst knihu stál.

Sečteno, podtrženo:
Nebudu tvrdit, že spolupráce Clarka a Leeho je na 100% krok správným směrem. Lee nebude asi špatný spisovatel, nicméně jeho vstup a tím pádem jiný styl psaní mi několikrát způsobil malý šok. Ráma II byla nejspíš jeho první kniha, takže je dost dobře možné, že se teprve zahříval. Podle jeho biografie je Lee stejně jako Clarke zkušený astronom, takže věřím, že má co nabídnout. Otevírám třetí díl - Zahrada Rámova a jsem zvědavý, jestli jsem se mýlil.

27.07.2014 3 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Další ze skvělých Clarkových děl, ve kterých se opírá o své výtečné znalosti astronomie a která jsou i dnes ve stadiu "vzdálená, přesto realizovatelná budocnost Sluneční soustavy".
Tentokrát si výborně pohrál s myšlenkou světa, který se nachází uvnitř obrovského válce. Skrze příběh hlavních postav popisuje vznik a částečný rozvoj tohoto světa, jeho fyzikální zákony, meteorologické a biologické události, které jsou známé i u nás, na Zemi - přesto to vypadá všechno jinak.
Na konci díla je stále Ráma opředený tajemstvím - ale vždyť to je tetralogie... Clarke si prostě něco nechal následující tři díly této série. Tomuto prvnímu dílu tleskám a hned otevírám k přečtení díl druhý - Návrat Rámy. :)

03.06.2014 5 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Patapuf celkem vystihl můj pocit z této knihy. Ta čtvrtá hvězda je za to, že příběh knihy byl naštěstí několikrát prodloužen (původní konec měl být cca za polovinou současné knihy, kde hrdinu, který měl plnou hlavu otázek a těměř žádné odpovědi, zabila zbloudivší kulka) a dočkal sice trochu cliché, ale přesto zajímavého konce

29.03.2014 4 z 5


Japonská bojová umění - budžucu Japonská bojová umění - budžucu Ivan Fojtík

Tuto knihu mohu jenom doporučit.
Zabývá se bojovým/válečným vývojem Japonska od kmenových dob až po současnost. Autor popsal nejen téma bojových umění, ale i japonských umění (jutsu) obecně, téma společnosti (nejen samurajské kasty, na což se omezuje většína podobných publikací), vznik a vliv šogúnátu napříč vlastní historií Japonska, aj.
Kniha je napsaná velmi jednoduše a čtivě, je užito pouze nezbytné množství odborných termínů, nechybí ani přehledný slovníček pojmů. Vím, že se k této knize budu ještě několikrát vracet :-)

29.03.2014 5 z 5


Lexikon bojových sportů od aikida k zenu Lexikon bojových sportů od aikida k zenu Wolfgang Weinmann

Není to úplně od Aikida k Zenu, ale informační hodnota knihy je rozhodně větší, než v jiných 20 knihách zabývajících se podobnou tématikou

29.03.2014 5 z 5


Kyusho: Vitální body v bojových uměních a sebeobraně Kyusho: Vitální body v bojových uměních a sebeobraně Martin Procházka

Krásná přehledová příručka vitálních bodů na lidském těle.
Na můj vkus je psaná z dost filozofického a esoterického pohledu, občas mi v ní chybí reálný sebeobranný dopad na oponenta (pokud by došlo k aplikaci některé z popsaných technik), nicméně jsem i toho názoru, že některé informace dodnes do knih nepatří a měly by se předávat výlučně ústní formou.
Škoda, že autor nečerpá z více literárních zdrojů, informační hodnota knihy mohla být mnohem širší.
Celkově vzato OK

29.03.2014 3 z 5