wallnerka wallnerka komentáře u knih

☰ menu

Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Příběh o tom, jak nedostatek empatie a neschopnost zdravé komunikace ze strany rodičů může ovlivnit celý život jejich dětí.

28.08.2023 4 z 5


Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Ač na tuto tetralogii nedám dopustit a všem ji doporučuji, druhý díl mě poněkud zklamal. V první díle slova vystupovala ze stránky a podmanivě mě vtahovala do děje, ani jsem nepostřehla, že otáčím stránky. Druhý díl trochu drhnul, ale nedokážu s jistotou říct, zda to bylo samotným vyprávěním nebo nedokonalým překladem. Nebyl to ale důvod knihu odložit, další díly se vrátily na vysoko nastavenou laťku prvního dílu.

24.08.2023 4 z 5


Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

První kniha úžasné tetralogie. Baví mě sledovat kontrast mezi tím, jak se hlavní hrdinka brodí svým aktuálním životem/dějem, a nadhledem, se kterým na tyto události zpětné nahlíží.

24.08.2023 5 z 5


Ztracené květiny Alice Hartové Ztracené květiny Alice Hartové Holly Ringland

Květinová atmosféra knihy, která z děje prosakuje do názvů kapitol a designu stránek a přebalu, ve mně zpočátku budila obavy, že se jedná o knihu zacílenou na mladé náctileté čtenáře, případně že se tímto snaží autorka kompenzovat nedostatky v samotném vyprávění. Byla to však neopodstatněná obava. Jedná se o silný příběh, převážně smutný - překvapivě i tehdy, kdy by čtenář očekával, že bude hrdinka konečně šťastná.

24.08.2023 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Tematika knihy mě oslovila, bylo zajímavé nahlédnout do drsného života havířských rodin, kór za světové války. Je vidět, že si autorka dala velkou práci se zjišťováním dobových reálií, čehož si vážím. Bohužel někdy jsou podány čtenáři poněkud neohrabaně, totiž jsou vloženy do úst postavě takovým způsobem, že to nekoresponduje s vyjadřováním postavy v jiných pasážích knihy.

17.03.2021 3 z 5


Dějiny moravských klášterních knihoven ve správě Universitní knihovny v Brně Dějiny moravských klášterních knihoven ve správě Universitní knihovny v Brně Vladislav Dokoupil

Kniha velice detailně popisuje dějiny jednotlivých klášterů a jejich knihoven, byla mi velmi nápomocná při seminární práci.

29.01.2020 5 z 5