voracekb voracekb komentáře u knih

☰ menu

Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

(SPOILER) Autorka musí mít asi hodně mommy issues. Ostatně kdo ne. Z konce knihy jsem trochu znejistělá, přišel mi moc uspěchaný. Stejně si ale kniha zaslouží plné hodnocení, neuvěřitelně mě strhla. Nejlepší byl autorčin styl psaní, ten mi sedl opravdu hodně. Hrozně mě také bavilo, že jsme mohli nahlédnout do myslí spousty lidí, bylo zajímavé vidět, jak o sobě lidé smýšlí navzájem a jak se liší perspektivy. Samozřejmě oceňuji i propletenost osudů. Skvělé byly ty paralely (starší muž a mladší dívka, práskač,...). Prostě doporučuji k přečtení a určitě zkusím ještě i jiné autorčiny počiny.

11.01.2022 5 z 5


Achilleova píseň Achilleova píseň Madeline Miller

Čtvrtá kniha v pořadí na mém YA gay knihy seznamu, zároveň ta nejlepší a to jsem od ní čekala nejmíň. Naprosto mě uchvátila. Něco málo o řecké mytologii vím, ale ne dost aby pro mě tohle čtení nebylo zajímavé a poučné. Velmi se mi líbili oba hlavní hrdinové, jejich láska byla popsaná neuvěřitelně silně.

04.01.2022 5 z 5


Jsme všichni sněhové vločky? Jsme všichni sněhové vločky? Holly Bourne

Ačkoliv jsem o deset let starší než všichni hlavní hrdinové, musím říct, že v pocitech hlavní hrdinky jsem se dost viděla (čím to asi bude....). Její boj s duševním zdravím je popsaný tak věrohodně a skutečně, to se opravdu musí autorce nechat. Pokud ale čekáte, že se kniha věnuje konkrétním psychickým nemocem a příběhům lidí, kteří je mají, tak to úplně není pravda. Je to tam okrajově několikrát zmíněno, ale není to vůbec ten hlavní point. Ale to ve výsledku vůbec nevadí. Knížku opravdu doporučuji, zejména pokud se sami často cítíte sněhovou vločkou, která trochu v našem světě tápe a uvítala by trochu té laskavosti

22.05.2021 4 z 5


Nespoutaní Nespoutaní Sophie Jordan

(SPOILER) Jsem ráda, že jsem tyto knihy objevila, protože jsem si posteskla po Divergentu a tohle ho poměrně připomíná. Hlavní hrdinka je v pohodě, námět je velmi zajímavý, kniha je čtivá i přes to, že dějově se toho vlastně tolik ani nestane (ačkoliv tady o dost víc, než v prvním díle, ale zase tady jsem si vůbec nepřivykla na žádnou novou postavu). Akorát jsem trochu rozpačitá z toho konce. Nemyslím tím zakončení dějové linky, to mi přišlo úplně v pohodě, ale zejména Davyn vztah s Cadenem. Nevadí mi, že skončili spolu, i když mě mrzí, že linka s Seanem vyšuměla do prázdna, ale spíš to, jak se Davy pořád nemohla rozhodnout co vlastně chce, měla několik chvilek prozření a tak se stále vracela sem tam, to bylo trochu otravné. Vlastně těch posledních asi 50 stran bylo skoro až moc nabytých dějem, přitom v ten moment, kdy to vypadá, že Davy umírá, by mi to snad ani nebylo líto. Nevím. Vlastně jsem z toho dost rozpačitá. Knížku jsem přečetla ráda a doporučím jí, ale ve srovnání s již zmiňovaným Divergentem je opravdu spíš vlažnější. A na rozdíl od ostatních se mi asi víc líbil první díl.

22.05.2021 4 z 5


Konec Konec Mats Strandberg

Konec mě zaujal okamžitě, jelikož kniha s podobnou tématikou Všichni jsme hleděli vzhůru od Tommy Wallach se mi líbila moc. Bohužel po přečtení musím konstatovat, že Konec mi tolik nelíbil. Emoce na mě tolik nepůsobily, přitom kniha je jako zrozená do této doby. Taky apokalyptický svět jak byl tady vykreslený byl úplně mimo mé gusto. A krimi příběhy mě většinou nezajímají už vůbec, popravdě kdybych věděla, že to bude trochu do tohoto stylu, tak knihu ani kupovat nezvážím, ale musím říct, že to až tak moc "krimi příběh" nebyl, vlastně to tam bylo spíš jen aby to podrželo příběh. Takže nakonec hodnotím tak neutrálně. Nic převratného a knihu asi znovu neutevřu, ale přečetla se mi dobře a rychle, a pár dobrých myšlenek v ní také bylo, zejména když se rozebíralo náboženství.
"Jestli je všechno jedno, tak už nic nemá smysl."

Asi nejlepší na knize byla ta přirozená rozmanitost hlavních hrdinů, to vždycky budu hodnotit kladně.

04.09.2020 3 z 5


Vteřinu poté Vteřinu poté William R. Forstchen

Na knihu jsem narazila kvůli jejímu druhému dílu, který byl aktuálně přeložen do češtiny. Cokoliv postapokalyptického mě hrozně láká a podle popisu byla kniha přesně pro mě. Četlo se to dobře, autor nikoho nešetřil, kniha mě několikrát rozplakala, úzkost z ní byla cítit. Ale přecejenom musím říct, že mi úplně nevyhovoval hlavní hrdina. V knize jsem neustále narážela na postavy z jejich pohledu bych to četla radši. Takhle to bylo až moc politické, děj se točil kolem lidí na vrchu, co byli u "moci" a to mi úplně nesedlo. Ale to je můj problém, jinak je knížka fajn, psaná opravdu realisticky, ten přehnaný patriotismus nikoho snad ani překvapit nemůže.

25.08.2018 4 z 5


Mrtví do soumraku Mrtví do soumraku Charlaine Harris

Je hezky symbolický, že svou první recenzi píšu na knížku, která byla předlohou mého nejoblíbenějšího seriálu. Po první díle je opravdu ještě brzy hodnotit/srovnávat se seriálem, protože první série byla poměrně dost podobná. Jen mi přijde, že je knížka o dost chudší, že je psána jen z pohledu Sookie, ale zase lepší, než kdyby byla v erformě. Jinak je příběh dost strohý, ale knížka je psaná čtivě a slupnete jí za dva dny jako nic. Jen dialogy mezi Billem a Sookie mi občas přišly neuvěřitelně stupidní, ale to mohlo být chybou překladu. Těším se na další díly.

16.03.2018 3 z 5