Jsme všichni sněhové vločky?

Jsme všichni sněhové vločky? https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419311/bmid_jsme-vsichni-snehove-vlocky-dVK-419311.jpeg 4 100 29

Olive cítí, že je toho na ni moc. Popravdě, nejspíš se každou chvíli psychicky zhroutí. Nejradši by to neřešila, jenže zároveň cítí, že potřebuje pomoc. Proto přijme pozvání na trochu divný letní tábor, kde by se měla dát psychicky do pořádku. Jenže jen co si na táboře Reset zvykne, začne jí to vrtat hlavou. Možná že „opravit“ nepotřebuje ona a její kamarádi, ale celý náš podělaný svět? A tak vymyslí plán. Průlomová, brutálně upřímná kniha o duševním zdraví, přátelství a o tom, jak z tohohle šíleného světa udělat laskavější místo, od britské bestselleristky Holly Bourne.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , #booklab
Originální název:

Are We All Lemmings and Snowflakes? , 2018


více info...

Přidat komentář

Adhara
27.11.2023 1 z 5

Tak toto som fakt nedala. Kvôli absolútne neznesiteľnej osobnosti hlavnej postavy som po začiatku zvyšok knihy len prelistovala, aby som vedela, kam to speje (okrem toho, že to speje k poučeniu, to je u kníh tohto typu jasné nabetón). Áno, Olive je duševne chorá, je jasné, že jej myslenie musí byť iné ako myslenie nás ostatných. Autorke sa však nepodarilo priblížiť mi jej pocity tak, aby som sa do nich vedela vcítiť. A navyše aj keď bola "normálna", bola pre mňa jedna z najcudzejších a najnepochopiteľnejších postáv, aké som kedy čítala. Nemala som s ňou spoločné absolútne nič, každá jej myšlienka, každý jej čin bol doslova inverzný s tým, ako by som uvažovala ja. Nenávidela som ju z celej duše, ale nevedela som pochopiť, prečo nenávidí ona seba. Nenávidela sa totiž jedine za tie veci, za ktoré sa nemá prečo nenávidieť - že je chorá, že jej narodenie bolo ťažké... preboha, ako tak niekto môže uvažovať?! A k tomu partička pubertiakov, ktorí sú na jednej strane strašne vyspelí, na druhej strane len teraz objavujú Ameriku, čo sa tiež riadne spolu bilo. Jediná hviezdička za to, že to neskončilo extrémne sladko.

Knihomolka506
04.12.2022 5 z 5

Mohlo mě napadnout, že autorka asi nebude psát o Vánocích. Bohužel nestalo se a já knihu otevřela s nadšením měnícím se v omylné zjištění, že jde o YA román s tématikou duševní poruchy.
Olivie stejně jako hodně dalších lidí, kteří si procházeli tím, co ona a někteří stále prochází to nemají jednoduché a po mylném škatulkování končí v táboře spolu s těmi, kteří jsou na tom lépe nebo hůře. Tábor není ledajaký a kniha s tímto příběhem také ne . Nejen, že se zasmějete, ale posmutníte nad tou skoro až brutální upřímností. Čtení zdar!


jiri77
19.11.2022 4 z 5

Kniha která asi bude určená spíše mladším čtenářům a přesto jsem si knihu přečet ,a musím za mě říci, kniha mě bavila a příběh se mi četl velmi dobře, nakonec jsem s knihou spokojen. Kniha se zaobírá tématem duševního zdraví, jak se s tím poprat ,a ke konci je možná i trochu motivační.

Jurajovamaka
19.09.2022 4 z 5

Tento príbeh sa odohráva v psychiatrickej liečebni, sledujeme príbeh dievčaťa, ktoré trpí psychickou poruchou ktorej názov nechce vedieť. Skúmame jej pohľad na svet a spoznávame aj jej poruchu. A nie len jej ale aj ostatných klientov v liečebni...Každý z nich je niečím výnimočný a má nejaké trápenie. Vznikajú medzi nimi rôzne vzťahy. V závere knihy som už mala pocit, že sa príbeh príliš dlho naťahuje....
Ale pre fanúšikov psychologickej literatúry ako stvorené ️

Libris_Na_Ex
13.09.2022 4 z 5

Ze začátku jsem měla hodně rozporuplné pocity, protože hlavní hrdinka byla na zabití. Časem jsem ale pochopila, že to byl autorčin záměr a hodně s tím pracovala.
Velké plus pro mě byly myšlenky, ohledně duševního zdraví. Některé se mě hodně dotkly.
A chtělo by to epilog. Mám ještě pár otázek, na které neznám odpovědi.

VČJKR
17.08.2022 4 z 5

Kniha mi přijde spíše pro mladší. Mě už moc nebavila, hlavní hrdinka mi přišla dost otravná. Ale ty dvě stránky o laskavosti, ty byly krásné ️

Také by mě zajímalo, jestli situace a popisy v knize mohou odpovídat realitě, přišlo mi, že velká část z toho se může dít i "normálním" dospívajícím... Nebo právě o to jde?

Ctenaricek4
07.08.2022 5 z 5

Příběh, který čtenáři přibližuje tzv. bipolární poruchu nebo chcete-li mánio-depresivní poruchu. Autorka podle mě krásně vystihla podstatu tohoto onemocnění.

ZNellyZ
24.04.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila a jednu hvězdu strhávám z důvodu, že to nebude ten typ knihy, co budu každému dávat jako objev roku, který si musí přečíst. Zápletka byla neobvyklá a líbilo se mi, jak si s tím autorka poradila. Ačkoliv mi občas začínala Olive být nesympatická, tak jsem ji v určitém ohledu chápala. Celkem mě mrzí závěr, který nechával spousty otázek, ačkoliv je to možná u tohoto druhu knih lepší. Ráda si od autorky znovu něco přečtu

NikolaJ.
30.12.2021 5 z 5

Skvělá knížka, která sice pojednává o vážném tématu, ale u které se chvílemi budete smát na celé kolo :)

Mufka
23.12.2021 4 z 5

Zaujal mě název i obálka, začátek mě moc nebavil, ale potom jsem se už začetla. Myšlenka zajímavá, opakuje se v různém zpracování (nejen v této knize). Svět asi tohle potřebuje, ale je zřejmě dost náročné, začít mnohdy u sebe. Na sebe je člověk přece jen většinou přísnější než na své okolí.. :-)

Pavčule
05.12.2021 1 z 5

Knížku jsem našla v knihovně , zaujal mě název i obálka . Obsah jsem nečetla . Nebyla v oddělení "pro děti a mládež" a o to víc mě zaskočilo , že přesně pro ně je. Přečetla jsem jí , ale vzhledem k mému věku mě nebavila a nic mi nedala, což je asi pochopitelné .

MayaBu
03.09.2021 4 z 5

Po sto stranách jsem ji chtěla odložit, těžce mi neseděl styl, jakým je to psané (či přeložené, těžko soudit) a hlavní hrdinka mi sympatická nebyla. Ale jsem tuze ráda, že jsem zatla zuby a četla dál.

Ve výsledku to byla skvělá kniha o duševním zdraví i přátelství, ve druhé polovině mi dokonce přišlo, že se docela nešetří vtipem a hned několik pasáží mám vypsaných. Zkrátka příklad zdánlivě oddechové ya knihy, která ale pojednává o vážných tématech a to tak, že její přečtení bude pro čtenáře obohacující. (Plus se mi dost líbil závěr, jsem ráda, že se s nikým autorka nepárala :)

Nikychlupova
20.07.2021 5 z 5

Nádherná kniha a silný příběh. Opravdu doporučuji přečíst všem bez rozdílu. Dávám pět hvězdiček a doporučuji

voracekb
22.05.2021 4 z 5

Ačkoliv jsem o deset let starší než všichni hlavní hrdinové, musím říct, že v pocitech hlavní hrdinky jsem se dost viděla (čím to asi bude....). Její boj s duševním zdravím je popsaný tak věrohodně a skutečně, to se opravdu musí autorce nechat. Pokud ale čekáte, že se kniha věnuje konkrétním psychickým nemocem a příběhům lidí, kteří je mají, tak to úplně není pravda. Je to tam okrajově několikrát zmíněno, ale není to vůbec ten hlavní point. Ale to ve výsledku vůbec nevadí. Knížku opravdu doporučuji, zejména pokud se sami často cítíte sněhovou vločkou, která trochu v našem světě tápe a uvítala by trochu té laskavosti

jsemknihomolka
23.03.2021 4 z 5

Nádherná kniha , nemám ráda konce jako byl tento , ale kniha se vážně povedla .

Lily-fairy
07.03.2021 5 z 5

Holly nedokáže napsat špatnou knihu.

Audrey122
29.12.2020 5 z 5

Velmi silná kniha. Krásně napsaná a reálná.
Konec mě naprosto okouzlil a dojal.
Kniha je velmi zajímavá a myšlenkou o laskavosti kterou obsahuje by se měl řídit každý.
Doporučuji

certik003
02.10.2020 4 z 5

Určitě zajímavý náhled do myšlení někoho, kdo má bipolární poruchu. Myšlenkové pochody Olive byly velmi zajímavé, i když pro mě hodně chaotické a stále se opakující. Ale zřejmě velmi reálné. Možná bych ocenila, kdyby se autorka víc věnovala i dalším postavám. Samotná myšlenka o laskavosti k sobě i druhým, že je laskavost nakažlivá, je moc hezká, ale podle mě ne úplně reálná. Ale rozhodně to bylo zajímavé čtení.

Anna 13
04.08.2020 2 z 5

(SPOILER) Kdybych knihu četla v patnácti nebo v šestnácti, zajímalo by mě, co by se mnou dělala. Nejen vzhledem k věku, ale také k období, kterým jsem si tou dobou procházela. Těžko říct...

Dnes mě však kniha ultra vytáčela. Vážně nechápu ty nadšené ohlasy.

Vždy, když čtu knihy podobné této, tak se ptám, jak by se na ně díval člověk, který doopravdy trpí bipolární poruchou, OCD nebo různými typy úzkostí. Zda by to autorce "schválil". Zda by považoval postavy v knize za reálné a přesvědčivé. I názor psychiatra by nebyl od věci.
Já jsem tomu totiž moc nevěřila. Vlastně se mi docela líbilo, jak byl u hlavní hrdinky popsaný stav mánie a pak pokles do deprese. Ale její osobnost mě něčím strašně štvala. Fakt hodně.
Ostatní postavy byly zajímavější, ale nedostaly moc prostoru, protože se vše točilo jen kolem Olive.

Kniha byla také velmi předvídatelná. To mi docela vadilo. Bylo jasné, že celou dobu pozorujeme holku s bipolární poruchou, i když ona byla tak divná, že jí nesecvaklo, že si tím sama prochází. Ona sama mi přišla velmi naivní a to, jak si sama před sebou připadala "převratná" mě vytáčelo doběla.
Autorka v podstatě nepřichází s ničím novým. S žádnou novou léčebnou metodou. Jen omílá to, co se už tak tisíckrát někde řeklo. A je cukrkandlově otravná. Samozřejmě - souhlasím s tím, že laskavost k sobě i k ostatním je krásná a důležitá a může mnohé změnit. Ale není klíčem ke všemu. Zlé věci se tu děly vždy a budou se dít dál, ať se my a naše okolí snažíme, jak chceme. Je to možná smutné nebo poraženecké, ale je to tak.

Nemohu knihu doporučit.
Možná někomu pomůže a přesvědčí ho, že jeho život má cenu žít. Obzvlášť v citlivém dospívání.
Ale nemyslím si, že by to byla kniha kdovíjak úžasná a hodnotná.

frohlichová.s
25.07.2020 4 z 5

Rozhodně se jedná o zajímavou knihu, která vám pomůže lépe pochopit ostatní. Vadila mi ale hlavní hrdinka, protože všechny její “převratné” nápady, na které v průběhu knihy přišla, nejsou pro čtenáře žádná novinka. A také v příběhu není žádný velký převrat v ději, kdy bych si řekla wow. Oceňuji otevřený konec a těm, kteří knihu ještě nečetli doporučuji, aby knize dali šanci.