vojtec vojtec komentáře u knih

☰ menu

Požehnaný, jenž přichází ve jménu Páně! Požehnaný, jenž přichází ve jménu Páně! František Ludvík

Životopis a zároveň tak trochu oslavná óda, vydáno u příležitosti svěcení a jmenování arcibiskupem, ještě tedy za jeho života a před pronásledováním komunisty. Kromě faktografických údajů vybízí čtenáře k radosti a k úctě k novému arcibiskupovi a ponouká k řádnému duchovnímu a vlasteneckému životu. Zajímavé svědectví doby.

11.10.2020 3 z 5


Ovečka z Kopanic Ovečka z Kopanic Kamila Sojková

Pěkný příběh z chudobných kopanic v době zavádění elektřiny a autobusu.

01.10.2020 4 z 5


Stan, do kterého prší Stan, do kterého prší Hana Bořkovcová

Za mě zajímavá kniha, na začátku se zdá, aha, to si nějaký kluk jako píše deník. Ale není tomu tak. Tohle nejsou jen obyčejné deníkové záznamy, ale vhled přímo do jeho hlavy a srdce. Vše co se mu honí hlavou je v knize. Přesto je kniha docela čtivá a poutavá, čtenář se s hrdinou snadno identifikuje a přemýšlí, jak by jednal on na jeho místě. Doporučuji mládeži cca od 14 let, zejména melancholickým přemýšlivým povahám, nešťastně zamilovaným, či se složitými vztahy.

18.09.2020 4 z 5


Stezka odvahy Stezka odvahy Miloš Zapletal

Kniha popisuje jen 2 noci a 1 den jednoho hocha na táboře, přesto je příběh čtivý, zajímavý, napínavý, strhne. Kromě příběhu je i obsáhlá část věnovaná myšlenkovým pochodům hrdiny, co vše se mu honí hlavou, jak vnímá přírodu a situaci kolem sebe. Je to psáno nicméně velmi věrohodně, takže to nijak knihu neztěžuje. Nudnější jsou pouze pasáže, kdy mu nějaká situace připomene něco, co zažil před rokem a vzpomíná na to. S příběhem to de facto vůbec nesouvisí a zdržuje. Ale o to víc chce člověk dojít k další kapitole. Doporučil bych starším skautům, kteří už za sebou mají nějaký ten tábor a pobyt v přírodě.

31.08.2020 4 z 5


Jízda v levém pruhu - rozhovor s Jožinem Valentou Jízda v levém pruhu - rozhovor s Jožinem Valentou Marek Vácha

Čtivý příběh Orkova života, není to jen obyčejný životopis, ale zajímavý rozhovor i o mnoha duchovních tématech.

28.08.2020 4 z 5


Miroš Habrovec a tišnovská sokolská mládež v protifašistickém odboji Miroš Habrovec a tišnovská sokolská mládež v protifašistickém odboji Ludvík Horčica

Na příběhu mladého studenta-odbojáře je popsán protifašistický odboj na Tišnovsku. Čtivé, velké množství fotografií.

28.08.2020 4 z 5


Oldřich Kothbauer a legionářsko-zbrojovácká odbojová skupina Tišnov Oldřich Kothbauer a legionářsko-zbrojovácká odbojová skupina Tišnov Ludvík Horčica

Zajímavá kniha o odboji na Tišnovsku, samotný text tvoří necelých 50 stran, dál je asi 70 stran fotografií a dokumentů. Kniha jde po osudech jednotlivých osob či skupin a tak se popis některých událostí opakuje z více pohledů a je to místy trochu nepřehledné.

28.08.2020 3 z 5


Jestřábí kaňon Jestřábí kaňon Jaroslav Svojše

Velmi dobrá kniha. Na první pohled typická foglarovka o partě kluků, co si založí svůj klub. Nicméně v tomto případě je velmi dobře propracovaná psychologie náctiletých kluků a každý z nich prožívá svou nějakou krizi a s nimi i celý jejich klub. Nenajdete v knize tedy ideální scénáře dokonalých chlapců, ale obtížnou realitu života klukovské party. Kniha je velice čtivá právě pro řešené problémy a krize a nepotřebuje k tomu ani žádnou Zelenou příšeru dokonce ani tábor.

28.08.2020 4 z 5


Adélka, malá horalka Adélka, malá horalka Iveta Kumstátová

Kniha mě moc nezaujala, k dočtení jsem se nutil. Je to fantaskní pohádka o vílách a rusalkách pro menší holky, ale na druhou stranu je pro ně relativně složitá a spousta záhadných postav. Po počátečním rozuzlení tajemství následují už jen jednotlivé nepříliš poutavé příhody bez větší souvislosti a až na závěr pak další rozuzlení.

27.08.2020 2 z 5


Pandur Trenk Pandur Trenk Zdeněk Vyhlídal

Životopisný román o Baronu Trenckovi, působí realisticky. Určitě až pro starší kluky, je tam dost válečného a vězeňského násilí. Ale je to napsáno docela čtivě a poutavě, láká to číst další kapitolu, i když jsou tam popisné odstavce o krajině a pocitech, které to zbytečně natahují.

27.08.2020 3 z 5


Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

Určitě jedno z nejlepších děl Lindgrenové, i když úplně jiné než ty srandy. Kniha zdůrazňuje hodnotu sourozeneckého vztahu, oběti pro druhé i pro společnost, včetně položení života za druhé. Doporučil bych spíše starším dětem, kteří začínají uvažovat o věcech jako je smrt a život po ní, smysl života atp.

27.08.2020 4 z 5


Tábor pod Modrou hvězdou Tábor pod Modrou hvězdou Mirko Juna

Prvních 50 stran je skvělých. Napětí, záhadná neznámá postava, kapitoly na sebe navazují. Škoda, že autor neudržel tempo, následně kniha sklouzává do táborové kroniky, záhady jsou vyřešeny a už se "jen" popisuje dění na táboře, byť pěkným čtivým způsobem. Trochu mě zarazilo podtržené elitářství, skautství v Modré hvězdě není pro každého. Ano, skaut má být na své skautství hrdý, ale nemusí hned ohrnovat nos nad jinými skautskými oddíly nebo zatracovat nedostatečné skautství členů vlastního oddílu, ve smyslu "ten v oddíle nevydrží". Dalo se s tím naopak pracovat a nechat tyto postavy k plnému skautství v průběhu knihy dozrát. Z knihy lze trochu vycítit, že autor chtěl zanechat odkaz a svědectví o svém oddíle, takže nechybí popis oddílových rituálů a zvyklostí či her, aby i příští generace věděly, jak je to správně. Bohužel tyto popisné pasáže ubírají na dějovosti a napínavosti, na druhou stranu hezky se v knize popisují tajemství skautských ideálů, co se skautům honí hlavou, co na táboře prožívají uvnitř srdce. Celkově se mi kniha líbí a hodnotím ji pozitivně, leč si myslím, že je vhodná spíše jen pro skauty a ne pro širší publikum, neboť kdo to nezažil, tak to těžko pochopí. Pro mě byla pěkným návratem do skautských vzpomínek.

26.08.2020 3 z 5


Tajemství ztraceného tábora Tajemství ztraceného tábora Stanislav Vydra

Bohužel to není dobrodružný příběh, je to v podstatě vyprávěná táborová kronika. První kapitola chystáme se na tábor, druhá kapitola odjíždíme na tábor, třetí kapitola stavíme tábor atp. Sice je tam pár tajemných záhad, ale vcelku záhy je zřejmé, že je to jen nějaká hra někoho z oddílu. K tomu nemalé množství mravní a vlastenecké výchovy, včetně toho, že hoši nemají chodit za lehkými děvami. ???? Pro dnešní děti je kniha podle mě stěží použitelná. Možná by bylo zajímavější si od autora přečíst nějakou faktografickou knihu než tento pokus o beletrii, prožil velice zajímavé období skautingu těsně před 2. svět. válkou, snaha udělat z vyprávění o svém oddíle román se podle mě nepodařila. Škoda.

25.08.2020 2 z 5


Poslední tajemství Jana T. Poslední tajemství Jana T. Jaroslav Velinský

Kniha je velmi zdařilá, autor krásně pracuje s tím, že RŠ zestárli a dospívají, velmi dobře také navazuje na foglarovsko-rychlonožkovský humor, skoro je tam toho humoru až moc. Autor také prokázal výbornou znalost všech předchozích příběhů a mnohé tam cituje, to jediné bych možná vytkl, že až encyklopedicky opakuje různé příběhy RŠ ve smyslu "jako tenkrát když...." Celkově je kniha velmi čtivá, napínavá a podařená, má stínadelskou atmosféru (oči Martiny např.) a napětí, doporučuji a už se těším, až ji přečtu dětem.

25.08.2020 5 z 5


Ve staré cihelně se svítí Ve staré cihelně se svítí Petr Hugo Šlik

Tak jsem ještě přečetl druhý díl Ve staré cihelně se svítí a jsem za to rád. Co jsem vyčítal prvnímu dílu, už je tady dobré. Tedy je toho méně naznačováno, ani jako dospělý jsem tedy do konce knihy netušil, jak to dopadne, takže je to napínavější. Druhak i lépe pracuje s rozvedenými rodiči, není to tak černobílé, vede to k zamyšlení. Více se také rozvíjí vztah Jindry a Terezy.

25.08.2020 4 z 5


Tajemství jeskyně pokladů Tajemství jeskyně pokladů Petr Hugo Šlik

Hodnotím pozitivně. Vadí mi jen dvě věci: jednak ty náznaky budoucího děje jsou poměrně jasné, aspoň pro mě jako pro dospělého, uvidíme co děti, takže už ve třetině knížky vlastně vím, jak to dopadne. Druhak mi trochu vadí, že špatné vztahy rozvedených rodičů nejsou řečeny jako špatné, jako by to bylo normální a ok doma rozbíjet talíře. Stačilo by, aby tam některá postava měla do kontrastu rodiče, kteří se mají rádi. Určitě je dobře, že se do knihy promítá současná realita, nic to ale nemění na faktu, že by zlo mělo být pojmenováno jako zlo. Přesto hodnotím knihu velmi pozitivně, ale řekl bych, že je až tak od 12 let nejdřív.

25.08.2020 3 z 5


Dana, kniha první (Děvčátko Dana, Skautka Dana) Dana, kniha první (Děvčátko Dana, Skautka Dana) Jana Moravcová

Převyprávěné od J. Moravcové vydání prvních dvou z celkem šesti dílů. První díl mi připadal trochu jako Kája Mařík v sukni nebo Gabra a Málinka, druhý díl byl o poznání lepší a zajímavější, napínavější. Nemám srovnání této převyprávěné verze s originálem, určitě to má své plusy, ale obávám se, že i své mínusy. Kapitoly na sebe ne vždy navazují, z podzimu se přeskočí do dalšího jara atp., zejména v prvním dílu jsou to epizodní samostatné historky. Domnívám se, že je to důsledek zkrácení od p. Moravcové. V druhém dílu už je to lepší, tam už nechybí typická foglarovská vlastnost knih, že po dočtení kapitoly chcete číst další, abyste věděli, jak to dopadlo. Knihu jsem přečetl i dcerám, líbila se. Celkově hodnotím pozitivně. Jen tohle převyprávěné vydání má naprosto neodpovídající obálku moderního dívčího románu, kniha je opravdu jiná než obálka. Holkám doporučuji, klukům bych to asi nečetl.

25.08.2020 4 z 5


Jezero sedmi světel Jezero sedmi světel Jaroslav Svojše

Jezero sedmi světel není dobrodružným románem jako od Foglara, ale spíše kronikou jednoho tábora. Přesto nechybí prožívané záhady, z nichž některé se rozuzlí až na konci knihy. Většina textu je však o průběhu tábora jako takového. Hodnotné na knize je to, že autor se nenechal zlákat jako jiní autoři popisem ideálního skautského tábora, ale naopak popisuje tábor, kde se ledasco nedaří: účastníků je málo, hlavní vedoucí mohou přijíždět jen občas, takže tábor vede jeden z rádců, za několikadenního deště se úplně rozpadá morálka a denní řád tábora, občas zaskřípou vztahy mezi kluky a někteří chtějí dokonce odjet domů. Nakonec je vše zažehnáno a vítězí ideály skautství a přátelství. Myslím, že tak kniha ukazuje možná pravdivější obraz útrap počátků skautských táborů u nás, než leckterá známější skautská kniha. V knize není zbytečné moralizování a čte se příjemně, přestože napětí není tak moc jako třeba u Foglara.

25.08.2020 3 z 5