Tregullo Tregullo komentáře u knih

☰ menu

Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Anne Frank

Úvod: Deníku dávám maximální hodnocení, neboť jsem názoru, že by si jej měl přečíst každý. Nebudu však hodnotit způsobem líbí / nelíbí. Deník je souborem událostí, které se prokazatelně stali a v zájmu osudu pisatelky, její rodiny a ostatních, mi nepřijde vhodné psát - "kniha se mi líbila".

2. Července 2022
O osudu Anne Frankové jsem slyšel, četl i viděl pár dokumentů. Přemítám nad tím, proč jsem deník předtím nečetl a napravil to až nyní v dospělosti. Snad proto,
že mé vědomí žilo iluzí - tedy už vím vše. Dnes však více vnímám tíživost událostí,
jak je mi to líto a co se nejen jí stalo.

Dnes v noci, jsem však deník dočetl. Do první poloviny, jsem si nebyl jistý, co si mám myslet. Snad proto, že čtu zápisky mladé slečny z vyšších kruhů, která dospívá a nastupuje období vzdoru a já tomu asi nerozumím... Ale později mi to došlo.

Jak píše Anne v deníku, každá mince má i svůj rub. Tak mladá dívka s chutí žít a objevovat, v sobě netuše nalezla ohromný talent na psaní. Proto jsem chvílemi byl překvapený, jakým stylem píše a čemu všemu dává pozornost. Dělalo to na mě dojem, že text psal někdo dospělí. Anne už však dospělá byla, ale postupně k tomu docházela, což v zápiscích popisuje.

Deník čtenáře uvrhne velmi brzo do událostí, které nepříjemně a s napětím eskalují do samotného konce, který v žádném článku či dokumentu není zaznamenán. To mě přiznám se dostalo. I v těch nejtěžších chvílích strachu, dokáže Anne v detailech vzpomenout drobnosti, při kterých se účastníci deníku dokáží zasmát a odbourat alespoň na chvíli pocity hrůzy.

Deník doporučuji přečíst. Dává větší váhu uvědomění si, jak jsou války zbytečné, jak jsme malicherní a žijeme v tendencích odsuzovat jiné z důvodů, které jsou zcela zbytečné.

Děkuji Anne

02.07.2022 5 z 5


Tma Tma Ondřej Neff

Knihu jsem četl v pubertě a v té době mne zcela pohltila. Je barvitá, pracuje s mnoha detaily (jak je pro autora typické) a zanechala mi obrazy, scény, na které si dokážu i poletech vzpomenout. Ovšem dnes už mi to nefunguje. Četl jsem jí zkrátka v ten správný čas...

16.12.2021 5 z 5


Krev, pot a pixely - Příběhy vítězství a šílenství ze zákulisí vývoje videoher Krev, pot a pixely - Příběhy vítězství a šílenství ze zákulisí vývoje videoher Jason Schreier

Pro zkušenějšího hráče či člověka, který jeví zájem o videoherní byznys, je tohle spíše zklamání a o překladu nemluvě...

02.06.2020 2 z 5


Malý kruh Malý kruh Jan Erik Vold

Jedinečná sbírka cvrkotu nejen okolo, ale i kolem sebe.
Jsem moc rád a pyšný na to, že se Vold dostal i do Čech.
Cením si toho zejména z důvodu, že jako z druhé poloviny Nor, znám originál.
Překlad je úžasný a zrovna v poezii velmi náročnou disciplínou. Norština pro překlad není zrovna jednoduchým jazykem a jsou věci, co nepřeložíte i kdyby se člověk rozkrájel.

02.06.2020 5 z 5


Příběh filozofie Příběh filozofie Will Durant

Pro mne povinností pro studia, která jsem kdysi absolvoval. Čtivé a zábavné prokousávání se "hrstkou" myšlenek, které nejen dnes, ale za sto let budou mezi námi a budou mít co říct. Ideální základ pro vlastní rozvoj, sledování a prolínání kultur, a hlavně existence člověka samotného.

02.06.2020 5 z 5


Čtyři dohody - Inspirační karty Čtyři dohody - Inspirační karty Don Miguel Ruiz (p)

Čtyři dohody jsou fenomén, který pobláznil nejen Českou republiku. Kniha je čtivá, poutavá a dobrá, pokud začínáte s filozofií a vhledem do sebe sama. Pokud jste však pokročilým badatelem svého života, nenajdete zde nic nového. Texty se opírají o myšlenky, které už mnoho kultur po celém světe, mělo možnost vyřknout a předávat. Zde je však nový obal, který je pro mnohé více přístupnější a určité vybrané vrstvy spojuje v celistvý kus. Já knihu četl v době, kdy už jsem kus cesty ušel, ale nemohu si stěžovat na to, že by to snad bylo ztrátou času. Kniha mi jen nepředala to, co jsem v daný okamžik potřeboval.

02.06.2020 4 z 5


Druhá derivace touhy Druhá derivace touhy Tomáš Sedláček

Kniha psaná ekonomem, plná filozofických otázek, dotýkající se duchovních stránek, řešená selským rozumem...

02.06.2020 5 z 5


Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Petra Vejvodová

Vcelku zábavná poučka o historii fake news a jejím praktikování dnes. Určena těm, kteří o tomto fenoménu ví minimum nebo se chtějí dozvědět jakýsi základ na jednom místě. Kniha to není zbytečná, ale neobsahuje nic navíc, co běžný, virtuálnem nepožraný uživatel (nejen internetu) neví. Takovým hlavním rysem, který někomu sedne a někomu ne je fakt, že knihu psalo více autorů a mne osobně to nesedí.

02.06.2020 3 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

Pokud člověk dostane chuť na netradiční japonskou literaturu, pak je to buď dobrodruh nebo blázen. Spánek je typickým dílem, které vyžaduje přípravu. Není to ten druh obsahu, který je ohnut i pro západního čtenáře, ale je velmi lokální a je potřeba znát pozadí, místo, období a trochu i autora, co si budeme povídat. Pak teprve člověk ocení kvalitu a jestli se mu to následně líbí či nelíbí, je věc druhá. Náročné čtení s přesahy, doplněné o krásné ilustrace.

02.06.2020 5 z 5


Karma-cola -  Výprodej tajemného Orientu Karma-cola - Výprodej tajemného Orientu Gíta Mehta

Karma-cola je specifický psaný návod, jak smýšlet a nechovat se k Indům. Satirický humor a určitá suchost, která graduje k úsměvným koncům není pro každého. Je nutné nebrat ji vážně a nehltat jako jedinou pravdu. Jedná se o všeobecněji vyprávěné příběhy, okořeněné o osobní postřehy někoho, kdo v Indii nejen vyrostl, ale dokáže rozlišit a vnímat nuance mezi tradicí a západním vlivem.

02.06.2020 4 z 5


Závratné pomyšlení Závratné pomyšlení Emanuel Frynta

Unikátní sbírka vtipných a na zamyšlení hodných textů, obsahující naprosto fenomenální hravost češtiny, která laská po duši. Momentem, kdy člověk zesmutní je, když přečte poslední stránku a nejsou další. Znovu čtenost a úsměv na rtech zaručen!

02.06.2020 5 z 5


Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Jako dítě, nenáviděl jsem učení se básní na nazpaměť, ale její obsah, mne už tehdy fascinoval.
Je tomu už řádka let, co jsem si ke Kytici našel znovu cestu a ty chvíle u čtení jsou jen a jen radostí...

31.05.2020 5 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

1984 je tísnivé a pozvolna naléhavé dílo. Fantazie nestačí místy vykreslovat obrazy,
které kniha popisuje. Avšak právě proto, si jí vždy s chutí znovu a znovu přečtu.
Popisuje nevyhnutelné, vykresluje nepředstavitelné, výsledek je dechberoucí...

31.05.2020 5 z 5


O duševním klidu (8 úvah) O duševním klidu (8 úvah) Lucius Annaeus Seneca

Kniha obsahuje takovou energii, která mne oslovila okamžitě.
Četl jsem ji nesčetněkrát a kdykoliv jí otevřu znovu a na jakékoliv stránce,
něco nového mi předá. Kniha pro celý život...

31.05.2020 5 z 5


Sláva strojů a měst Sláva strojů a měst Jaromír Rašín

(Kniha ke mne přišla díky zmínce o divadelnímu představení, které jsem však neviděl
a proto jsem nemohl být ovlivněn ničím jiným, než svou fantazií.)

Co zaujme na knize hned, je archaická čeština, která baví.
Ne všemu člověk porozumí hned, ale díky slovníku a opětovnému čtení, jsem osobně zase více v obraze. Příběh je netradiční, fantaskní, ale kápl na notu která mne v daný moment oslovila.

Myšlenky vyřčené, jsou něčím u čeho bych chtěl být v době vzniku této knihy. Jak to měl Orwell nebo Zamjatin? Dokázali si tak živě představit onu budoucnost, kterou dnes zažíváme? Nebo jim to vyplynulo při pokládaných otázkách svému nitru?
Nicméně příběh a vize, které jsou vyobrazovány textem... od těch jsem se nemohl odtrhnout. Jediné, co však přeci přetrhávalo mou plynulost čtení, je zejména hlavní postava. Ta se prohlubuje do krás a lásky tak vehementně, že jsem po dočtení delší takové pasáže zapomněl, co k tomu vedlo na začátku. Někdy mi káplo na mysl, že se jedná o dvě knihy, které jsou možná až moc násilně spojené. Proto doporučuji si knihu či pasáže přečíst vícekrát - minimálně za sebe.

Závěrem dovolím si říct, že kniha Sláva strojů a měst, neměla by chybět v žádné knihovničce!

31.05.2020 4 z 5


Divočina: ztracené texty Divočina: ztracené texty Jim Morrison

Pro mne nadčasová poezie, kdykoliv a kdekoliv...

25.05.2020 5 z 5