tomsk tomsk komentáře u knih

☰ menu

Vražedná pole Vražedná pole Haing S. Ngor

Přečtením této knížky jsem pochopil o co v Kambodži pod vládou Rudých Khmérů šlo a také co bylo živnou půdou pro jejich nástup jako "osvoboditelů". Jsou zde i dobře popsané mezistátní (mezinárodní) vztahy v jihovýchodní Asii.

26.03.2024 5 z 5


Špion od vedle - Dvojí život Roberta Hanssena Špion od vedle - Dvojí život Roberta Hanssena Elaine Shannon

Popis profesního i osobního života Hanssena, popis fungování tajných služeb. Jediná škoda této výborné knížky je, že se autorkám nepodařilo získat pohled (výpověď) samotného Hanssena.....

26.03.2024 5 z 5


Zajat ve Stalingradu Zajat ve Stalingradu Franz Sapp

F. Sapp psal své vzpomínky dlouho po válce a je to na nich znát. Hrany bezprostředních zážitků jsou trochu ohlazené, nicméně kdo se nesetkal jenom s touto knihou o Stalingradu, dokáže si představit hrůzy bitvy a zajetí....

20.10.2023 4 z 5


El Jefe - Pronásledování „Prcka“ Guzmána El Jefe - Pronásledování „Prcka“ Guzmána Alan Feuer

Popis pronásledování... a pro mě nejzajímavější, popis práce policie a tajných služeb v pronásledování a sledování skupiny Sinaloa....

20.10.2023 4 z 5


Přežil jsem peklo gulagu Přežil jsem peklo gulagu Egon Morgenstern

Vzpomínky spíše pro vlastní rodinu, kdy autor nezabíhá do podrobností. Škoda. Jeho život by si zasloužil obsáhlejší knížku.

25.11.2022 3 z 5


Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Sex, Disco, Revoluce! - Vzpomínky majitele Discolandu Sylvie na zlatý časy Ivan Jonák

Vzpomínky. Vcelku dobře se to čte, snad jenom mohlo být v knížce méně popisů jeho sexuálních zážitků (pořád o jednom, pouze jména se měnila). Oceňuji Jonákův popis devadesátých let a opravdu to tak bylo. Doba (a snad i Jonák tomu trochu pomohl), ho stylizovala do role českého mafiána. S odstupem času je vidět, že to bylo trochu jinak. Těch několik let po návratu z kriminálu, muselo být pro jeho ego ubíjející.

15.11.2022 3 z 5


Bisoni 001 Bisoni 001 Josef Sytovský

Taková oddychovka, která se jen zlehka dotýká fungování a popisu práce tajné služby. První část mi přišla trochu ovlivněná znalostí knížky "Lstí a klamem" (můj dojem, možná chybný).

07.11.2022 3 z 5


Smrt v týlu nepřítele Smrt v týlu nepřítele Jitka Gruntová

Jediné, co mi na knížce vadí, je špatná čitelnost map v textu. Ale je to jen drobnost. I když se nejednalo o velkou bitvu, ale spíše o jednoměsíční epizodu v závěru války, autorka jde v popisech osudů výsadků do podrobností... Tím je knížka cennější pro toho, kdo se o II. světovou válku zajímá.

03.10.2022 5 z 5


Sonderbehandlung neboli Zvláštní zacházení Sonderbehandlung neboli Zvláštní zacházení Filip Müller

Co dokáže člověk udělat jinému... Co dokáže člověk vydržet...... K příběhu mám jedinou výtku... Autor zmiňuje jen německé SS vojáky a nepíše o úloze místních, tedy polských a ukrajinských pomahačů vraždění.....

03.10.2022 4 z 5


Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Knížku jsem poprvé četl v sedmdesátých letech. Od té doby se k ní čas od času vracím. Je to nadčasové podobenství světa v němž každý ví, kde je jeho místo a všichni jsou předurčeni ke štěstí. Nejsme k tomu Krásnému novému světu blíž a blíž? Kdyby to bylo v mé moci, uvedl bych tuto knížku v seznamu doporučené četby pro střední školy.

03.10.2022 5 z 5


Tajná služba v akci Tajná služba v akci Reinhard Gehlen

Znovuobnovení a fungování tajné služby v Německu po druhé světové válce. Knížka napsaná a vydaná v sedmdesátých letech, bohužel některá fakta z činnosti tajné služby byla tehdy nezveřejnitelná a myslím si, že jsou tajná dodnes.

21.08.2022 4 z 5


Polygon Polygon Ladislav Kubizňák

Autor popisuje svůj život a práci v rozvědce, v něčem zachází do podrobností (což není vždy pravidlem, srovnám-li se vzpomínkami R. Gehlena). Kdo se zajímá o činnost tajných služeb toho přečtení knížky nezklame.

20.08.2022 5 z 5


Prečo som prelomil mlčanie Prečo som prelomil mlčanie Mikuláš Černák

Čekal jsem trochu víc.... Celý obsah, jakoby klouzal po povrchu. Myslím si, že za ta léta v base by pan Černák mohl napsat příběh (aniž by na sebe, nebo své kámoše prozradil více než je nutné), který by byl bestselerem.

14.01.2022 3 z 5


Za frontou na východě Za frontou na východě Jiří Šolc

Téma by si zasloužilo zpracovat podrobněji v dalších pokračováních... Nicméně koho zajímají válečné příběhy, osudy lidí kteří byli přímými účastníky, bude myslím spokojený. Knížka se v některých faktech zabývá i popisem špionážních úkolů výsadků....

14.01.2022 5 z 5


Český krtek v CIA Český krtek v CIA Vladimír Ševela

Špionážní příběh, ovšem ze života. Je to autorem výborně zpracované, nicméně po přečtení knížky, mi v mysli zůstává spousta nezodpovězených otázek. Odpovědi na ně, se asi nikdy nedočkám a zůstanou uzamčené v archivech tajných služeb.

21.01.2021 5 z 5


Moje chlapecká válka: Varšava 1944 Moje chlapecká válka: Varšava 1944 Bohdan Hryniewicz

Vzpomínky přímého účastníka Varšavského povstání. Životní příběh Hryniewicze by si (z mého pohledu) zasloužil zpracovat lépe.

21.01.2021 4 z 5


Ze stalinských gulagů do Československého vojska Ze stalinských gulagů do Československého vojska Zora Dvořáková

Knížka se čte, jak kdyby vám ten příběh vyprávěl někdo blízký z rodiny. Mám původní, zde uvedené vydání a také nové, které je vydané Galerií Klatovy v rámci výstavy obrazů V. Levory. Toto druhé vydání je nezkrácené, v podobě původního rukopisu.

29.12.2020 5 z 5


Volný pád Volný pád Nicolai Lilin

Kdo má rád válečné příběhy, zde si přijde na své. Tak vypadá válka....

16.12.2020 5 z 5


Sibiřská výchova Sibiřská výchova Nicolai Lilin

srovnám-li s knížkou "Volný pád", dávám čtyři hvězdičky.

16.12.2020 4 z 5


Ivan Sekanina Ivan Sekanina Petr Sekanina

Pohled na život Ivana Sekaniny, zejména na jeho veřejné působení. Škoda, že autor nenapsal více o jeho soukromí...

29.10.2020 4 z 5