Sylvusik Sylvusik komentáře u knih

☰ menu

Městečko Městečko Michaela Fišarová

Pěkný příběh o dětech, které se rozhodly najít ztraceného (možná již dávno mrtvého) psa a udělat z protivneho Dědka zase pana Bedřicha. Mě se obzvlášť líbil vztah děti k jejich kamarádovi Fandovi, který byl na invalidním vozíku. Brali to jako jeho nedílnou součást a rozhodně ho nevynechali z žádného dobrodružství a naprosto přirozeně s touto skutečnosti pracovaly. Četla jsem se synem (5 let) a moc jsme si to užili :)

19.04.2024 5 z 5


Mezi světy Mezi světy Lucie Výborná

Mám velmi ráda Lucčiny rozhlasové rozhovory a tak se stalo, že jsem od její knížky čekala mnohem víc, než mi po přečtení dala. Líčení jejích myšlenek a pocitů ve vztahu k horám a překonávání sama sebe jsou samozřejmě zajímavé, ale troufám si tvrdit (z vlastní zkušenosti), že pro lidi, kteří podobné výpravy sami podnikají to není nic překvapivého, nového. V knize mi chyběla nějaká jednotící linie. Chvíli jsem myslela, že půjde o její předsevzetí vylézt všechny rakouské vrcholy nad x tisíc, ale to se po chvíli se toto téma z knihy zcela vytratilo a Lucka se přemístila na Havaj, pak na severní pól apod. Líbily se mi vstupy v podobě příběhů z rozhlasového natáčení nebo jiných zajímavostí, ale i ty se v druhé půlce knihy téměř přestaly objevovat. Občas se tam autorka zmiňuje o vztahu se svými kolegy v práci/šéfem, ale osobně by mě spíše zajímalo jak její výpravy prožívala její rodina a ona ve vztahu k nim. Každopádně je pravda, že je Lucka Výborná neuvěřitelně silná, chytrá a zvědavá žena s velkým odhodláním a duší dobrodruha :)

28.08.2021 3 z 5


O kravičce, která chtěla zhasnout měsíc O kravičce, která chtěla zhasnout měsíc Christine Beigel

Pěkné ilustrace, hodně zvířátek ale konec opět (jako i u ostatních příběhů slepičí babičky) dost mimo. Naštěstí dětem v věku dvou až tří let je dost jedno, co je tam ve skutečnosti napsané a tak je možné si příběh smysluplně upravit ;)

18.01.2021 2 z 5


O lvíčkovi, který pořád říkal ne O lvíčkovi, který pořád říkal ne Christine Beigel

Pěkné ilustrace, ale konec toho příběhu je naprosto mimo a bez přínosu pro dítě.

18.01.2021 1 z 5


Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

Tři hvězdičky dávám za filozofii knihy. Jak Wim sám píše, není to nic by lidstvo předtím již neznalo, ale v jeho podání je to celistvé, srozumitelné a navíc (podle jeho slov) vědecky ověřené. Prvních sto stránek knihy je přínosných, čtivých a zajímavých. Kdyby takto knihu ukončil udělal by dobře. Druhá půlka je v podstatě pořád to samé bez hlubšího obsahu. V knize zmiňuje spoustu zajímavých výzev, které splnil ale žádné z nich se nevěnuje podrobněji stejně jako svému životu, o kterém taktéž nic moc osobního nepíše. Pokud už se v knize dotkne náročnějších praktik, tak nenapíše jak, ale poznamená, že je třeba to dělat se zkušeným instruktorem, ideálně využít jeho kurzu...

18.01.2021 3 z 5


Cesta běžce - Pohled do bájného světa japonských běžců Cesta běžce - Pohled do bájného světa japonských běžců Adharanand Finn

V pořadí druhá kniha od investigativního sportovního novináře A. Finna se mi líbila o něco více než jeho první Běhání s Keňany. Stále jsem však nepřišla na chuť jeho stylu psaní. Texty mi přijdou přehnaně popisné plné jmen, názvů, čísel, dějových odboček a knihou jsem se trochu prokousávala. Ale na druhou stranu je kniha zajímavou sondou do japonského života, kultury a myšlení odpovídající mé vlastní zkušenosti. Hodně jsem se těšila na část o běhajících mniších z hory Hiei jejich tisíc dnů trvající běžecké výzvě. Autorovi se sice podařilo dostat se až za jedním z nich, ale tématu věnoval nakonec jen pár stránek. Závěr knihy mě mile překvapil, příběh byl nad očekávání pěkně a logicky ukončen. Říkám si, že bych si nějaký ten štafetový závod měla zkusit taky zaběhnout :)

03.01.2021 3 z 5


Od slackline k tiché radosti Od slackline k tiché radosti Anna Hanuš Kuchařová

Highline byl vždycky můj sen a teď je tady kniha, která otevírá bránu do zákulisí tohoto sportu (nebo spíše "vášně") a ještě navíc ji napsala holka. Kniha není zbytečně rozvláčná, je velice osobní a nebojí se ani ryze dívčích témat. Autorčin příběh dokáže vtáhnout (možná i proto, že mi částečně mluví z duše) a je provázen spoustou fotografií. Bonusem jsou také praktické přílohy :) Jdu si koupit slackline!

11.10.2020 5 z 5


Moje cesta do Sparty Moje cesta do Sparty Dean Karnazes

O Spartathlonu jsem toho samozřejmě již slyšela hodně a zajímalo mě, jestli Karne přijde s nějakým novým pohledem. Nepřišel. Ale byly zde velice pěkně popsány okolnosti bitvy u Marathonu, Feidippův hrdinský čin a průběh závodu.

04.04.2020 3 z 5